Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

ITALIJA 2024


STROKOVNO USPOSABLJANJE UČITELJICE V ITALIJI

Inštitucija prejemnica: CESIE ETS, Via Roma, 94, 90133 Palermo

Termin usposabljanja: 20. 5. – 24. 5. 2024

Področje usposabljanja: živilstvo in prehrana

Udeleženka: Tatjana Šubic

___________________________________________________________________________________

Strokovno usposabljanje na Siciliji

V okviru projekta Akreditacija VET 2022 sem se zadnji teden maja 2024 udeležila strokovnega usposabljanja v Italiji. Enakega programa so se udeležile tudi predavateljica in štiri študentke Višje strokovne šole BC Naklo, program Živilstvo in prehrana, v okviru projekta Akreditacija HED 2023.

Prvi dan smo sodelovale pri izdelavi jagodnega džema v družinskem proizvodnem obratu U´Barunieddu v Bagherii. Poleg teoretične predstavitve smo  izvedle vse faze tehnološkega  postopka, od priprave surovine do pasterizacije končnega izdelka v duplikatorju.

Drugi dan smo si dopoldne ogledale mestno tržnico Ballaro - največjo tržnico v Palermu, poznano po raznoliki lokalni ponudbi sadja, zelenjave, rib, slaščičarskih izdelkov, začimb in sveže pripravljenih prigrizkov. Popoldne smo obiskale zadrugo Valdibella v kraju Camporelare, katere glavna dejavnost je pridelava in predelava zelenjave, sadja, žit in grozdja.

Sreda je bila menjena sladkim dolžnostim.  Obiskale smo proizvodno enoto izdelave sladic Osterie Ballaro – La Mortana, kjer za potrebe lastne restavracije izdelujejo tradicionalne sicilijanske sladice, kot so casata, canolli, sladoled, pite in ostale dobrote. Popoldne smo si v prostorih univerze v Palermu (UNIPA) ogledale prostore za pripravo in izdajo obrokov jedi. Vodja kuhinje nam je predstavil  organizacijo dela, načine nabave, skladiščenje živil in opremo posameznih kuhinj za pripravo  obrokov. Največ časa smo posvetile izdelavi pizz. Po teoretični predstavitvi smo se preizkusile v izdelavi testa, deljenju  in okroglenju posameznih hlebčkov testa. 

Prosto četrtkovo dopoldne smo izkoristile za obisk mesta Cefalu, majhnega mesta, ki je zaradi svoje lege, srednjeveških ulic, odličnih restavracij, predvsem pa dolgih peščenih plaž priljubljena turistična destinacija. Popoldne smo obiskale obrtniški obrat za izdelavo tradicionalnih testenin. Mojster Fabio Serino nam je prikazal izdelavo testa za testenine in pripravo različnih nadevov za sveže testenine. Po teoretičnem uvodu smo tudi same izdelovale raviole z različnimi nadevi. 

Zadnji dan je bil namenjen obisku sirarne Caseificio Fratelli Biddeci. Sirarna ima tudi svojo trgovino z raznoliko ponudbo mlečnih izdelkov. V delavnici smo si  ogledale proces izdelave mocarele, burrate, sira provalone in ricotte. Po izčrpni predstavitvi tehnoloških postopkov izdelave posameznih sirov smo sodelovale tudi pri posameznih fazah izdelave nekaterih sirov.

Po izdelavi sirov smo si ogledali tudi kmetijo, na kateri pridelujejo značilne vrtnine in sadje, katerega delno tržijo v lastni trgovini, delno pa na mestni tržnici. Zaradi ugodnih rastnih razmer smo tako že v mesecu maju lahko okušali limone, pomaranče, bele in črne murve ter različne vrste jagod.

Delovni teden smo zaključili na tem idiličnem posestvu v prijetni senci z okušanjem izbranih sirov in drugih sicilijanskih specialitet.


►ČLANEK MOJE PODEŽELJE_SICILIJA 2024

► Kranjčanka_julij 2024_7_Po nove izkušnje v tujino_30

 

Objave inštitucije CESIE ETS o mobilnosti: