Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

RIBIČ ŠPANIJA


TEAM LEADERSHIP IN EDUCATION, Malaga, 8. 7. – 12. 7. 2024

PETER RIBIČ

Vse bolj in bolj postaja pomembno timsko delo, sodelovanje v skupnosti ter stalne izboljšave delovnega in pedagoškega procesa. V svetu kakršnem živimo je namreč sodelovanje bistvenega pomena. Ker pa se v organizaciji znajdejo različni tipi ljudji, je pa še toliko bolj pomembno z njimi aktivno delati. Pri sodelovanju se znanja in usposobljenost koncentrirajo, kar omogoča lažje reševanje problemov in boljše rezultate na vseh ravneh. Sodelovanje je tako veščina, ki se jo je potrebno priučiti in jo vpeljati v vsakdanje delo.

Na seminarju smo spoznali različne tehnike timskega dela, spoznavanja osebnosti in temperamenta, metode dela ter igro vlog. Vodenje kakršnega koli tima namreč zajema sprejemanje odgovornosti, načrtovanje in organizacijo dela, vodenje sodelavcev ter vrednotenje dela. Tudi sami smo se v teh dneh spoznavali z razdeljevanjem nalog, delegiranjem pri vaji, ki smo jo reševali po mestu (treasure hunt).

V enotedenskem seminarju smo spoznali vsebine, kot so motiviranje in vodenje zaposlenih, delegiranje nalog, načrtovanje tempa v timu. Ključna tehnika pri delo z ljudmi je prav gotovo aktivno poslušanje za lažje razumevanje, saj vodi k hitrejšemu in učinkovitejšemu reševanju izzivov pri delu ipd.

Na seminarju sem se znašel v majhni skupini z italijanskimi, danskimi in madžarskimi kolegi. Drugačne kulture, drugačna preteklost in razvitost držav znotraj Unije so nam pokazale, da se pri delu v šolah srečujemo z zelo podobnimi problemi. Spoznali smo, da je težko voditi ljudi zaposlene v izobraževanju, zato je spoznavanje različnih tehnik še toliko bolj pomembno. Dejstvo je namreč, da so ljudje zaposleni v šolstvu v pretežni meri individualisti.

V tem izobraževalnem tednu sem imel priliko videti in spoznati tudi mesto. Bogata kultura, visoke poletne temperature ter prijetni ljudje so mi ostali v zelo lepem spominu. Nova spoznanja bom vsekakor uporabljal pri svojem delu.