Instagram Facebook Google+ Linkedin Kontakt

Novice Naklo


/ :

NAŠI DIJAKI POKAZALI ODLIČNO ZNANJE IN SPRETNOSTI O MLEKU IN MLEČNIH IZDELKIH

Galerija slik: Povezava

V četrtek, 20. 4. 2017, je v naši šoli potekalo 3. tekmovanje v znanju in spretnostih dijakov in študentov Konzorcija Biotehniških šol Slovenije na temo Mleko na stičišču med tradicijo in sodobnimi trendi. Tema tekmovanja ni bila izbrana naključno, saj letos mineva že 110 let mlekarskega izobraževanja.

Osrednji cilj tekmovanja je promocija biotehniških poklicev, druženje dijakov. študentov in učiteljev. Tekmovanja se je udeležilo 74 dijakov in študentov iz 10 biotehniških šol Slovenije. Tekmovanje je potekalo v 6 kategorijah: kulinarika, živilstvo, vizualna umetnost, animacija, znanje in fotografija.

Letos smo imeli v vsaki kategoriji po dva tekmovalca, ki so dosegli odlične uvrstitve.

V kategoriji kulinarika so tekmovalci dokazali, da so mleko in mlečni izdelki zelo pomembni v kulinariki in pri izdelavi živilskih izdelkov.

·         Nika ZAPLOTNIK iz 1.B je z mentorico Ana Prošek pripravila SKUTNI CMOKI S SADNIM PRELIVOM in si delila               3. – 6.  mesto med 14 udeleženci ter  dobila SREBRNO PRIZNANJE

·         Anita ČERNEVŠEK iz 4.BD je z mentorjem Miranom Ahčinom pripravila               SPOMLADANSKI SKUTINI ŠTRUKLJI in dobila BRONASTO PRIZNANJE.

 

Živilski proizvod sta ustvarjala Klara in Matej. Oba sta dosegla zlato priznanje.

·         Klara KRŽIŠNIK iz 4.BD  je z mentorjem Miranom Ahčinom pripravilaJOGURTOVE TORTICE Z GOZDNIMI SADEŽI in si delila 2. – 3. mesto med 9 udeleženci ter dobila ZLATO PRIZNANJE.

·         Matej HABJAN iz 3.I je z mentorico Ana Prošek pripravil MLEČNE GOBICE S SKUTNO – PEHTRANOVIM NADEVOM in dosegel ZLATO PRIZNANJE.  (6. – 7. mesto)

 

Veliko inovativnosti je 16 tekmovalcev prikazalo v kategoriji vizualna umetnost, saj so pripravili zelo zanimive pogrinjke in cvetlične aranžmaje.

·         Lina GRILC iz 3.F si je delila 1. – 4. mesto med 16 tekmovalci in dosegla ZLATO PRIZNANJE z mentorico Sonjo Jerič Štefe.        

·         Maja MOČNIK iz 4.FD si je delila 8. – 10. mesto in dosegla BRONASTO PRIZNANJE z mentorico Sabino Šegula.

 

V kategoriji animacija so dijaki in študentje v slovenskem ali angleškem jeziku promocijsko predstavili mleko ali mlečni izdelek.

·         Anže LUKAN iz 4.B je predstavil MLEČNI IZDELEK je dosegel 1. mesto ter ZLATO PRIZNANJE z mentorico Tatjano Šubic.                 

·         Martina KUMERDEJ iz 2.L je predstavila TRNIČ in si delila 2. – 4. mesto ter ZLATO PRIZNANJE z mentorico Bernardo Božnar.

 

Kar 18 mladih tekmovalcev je pokazalo odlično znanje iz prepoznavanja (prepoznati so morali 16 različnih vzorcev mleka, fermentiranih mlečnih izdelkov in sirov) ter znanja o mleku in mečnih izdelkih.

·         Luka ROZMAN iz 4.B je absolutni zmagovalec med 18 tekmovalci in je bil na 1.mestu ter ZLATO PRIZNANJE z mentorico Darjo Mavrin.

·         Nika ČERNEiz 4.B si je delila   8. – 10. mesto in dosegla BRONASTO PRIZNANJE z mentorico Darja Mavrin.

Letošnja novost je bila kategorija fotografski natečaj na temo mleko. Dobili smo 8 fotografij. Ocenjevalna komisija je kot najboljši izbrala:

·         Ano MESTINŠEK MUBIiz 2.M je z mentorico Bernardo Božnar ter dosegla  ZLATO PRIZNANJE in si delila  1. - 2. mesto za fotografijo IZBERI SVEŽE.                                       

·         Majdo JENKO iz 2.L je z mentorico Bernardo Božnar ter dosegla  ZLATO PRIZNANJE in si delila  1. - 2. mesto za fotografijo SVEŽE IN DOMAČE.

 

Obiskala nas je simpatična 10. mlečna kraljica Ida Simončič, ki jo  vsako leto okronajo v mlekarni Celeia iz Arje vasi.  Skupaj z direktorjem centra dr. Marjanom Pogačnikom  sta podelila nagrade najboljšim med najboljšimi.

 

Da smo lahko dobro izpeljali tekmovanje gre zahvala vsem članom komisij in partnerjem projekta. Za vsako kategorijo je bila izbrana dvočlanska komisija: kulinariko sta ocenjevala ga. Savina Dreu in g. Franci Jezeršek, živilstvo g. Ivan Kreft in ga. Mateja Modic, vizualno umetnost ga. Jelka Čop in ga. Lucija Arnold, animacijo ga. Tatjana Čop in g. Kristjan Hrastar, znanje sta preverjali ga. Ivanka Valjavec in ga. Barbara Rupnik, izbor fotografij pa sta pregledala g. Igor Kavčič in ga. Mojca Kranjec.

Častni pokrovitelj dogodka je bilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, partnerji projekta pa Interspar, Založba kmečki glas, Zavod V-oglje, Conditus, revija Pet zvezdic in mlekarna Celeia Arja vas.

Pohvala še enkrat vsem mentorjem in tekmovalcem za zelo dobro udeležbo, predvsem pa za odlično znanje v vseh kategorijah in veliko inovativnosti.  Povezati so morali tradicijo in sodobne trende in to jim je zelo uspelo saj so dosegli kar 8 zlatih, 1 srebrno in 3 bronasta priznanja.

Naslednje leto se vidimo v Izobraževalnem centru Piramida Maribor.

 

 

Pripravila: Majda Kolenc Artiček

Galerija slik: Povezava