Back

Regijsko srečanje mladih raziskovalcev 2019

Dokazovanje mikotoksinov v živalski krmi in mleku

 

Šola: Biotehniški center Naklo

Avtorici: Petra Kopač, Špela Trop

Mentorica: mag. Marjetka Kastelic Švab

 

Številne glive tvorijo veliko različnih vrst biološko aktivnih sekundarnih metabolitov, med njimi tudi mikotoksine. Mikotoksini so strupeni presnovni produkti nekaterih plesni. Pri raziskovanju smo se predvsem osredotočili na plesni rodov Aspergillus, Fusarium in Penicillium, ki so bile v preteklih raziskavah največkrat dokazane kot plesni, ki izločajo mikotoksine v živalski krmi. Gojili smo jih na PDA gojiščih (krompirjev dekstrozni agar, v ugodnih pogojih za njihovo rast in razmnoževanje). Da bi plesni začele izločati mikotoksine (aflatoksine), smo jih po inkubaciji izpostavili neugodnim pogojem (nižja temperatura), polovico pa pustili na temperaturi za njihovo optimalno rast (24 °C). S pomočjo UV – svetlobe, ob kateri plesni, ki izločajo mikotoksine (aflatoksine), zafluorescirajo, smo dokazovali prisotnost le-teh v travni suhi krmi (senu), travnati silažni krmi (silaža) in v mleku. Po identifikaciji plesni smo ugotovili, da se v ugodnih razmerah na senu najbolje razmnožujejo plesni, ki izločajo mikotoksine (aflatoksine), rodu Aspergillus. V neugodnih razmerah so mikotoksine izločale tudi plesni rodu Fusarium. Raziskave vzorcev silaže so pokazale, da se na silaži v veliki meri razraščajo kvasovke, v neugodnih pogojih pa plesni rodu Aspergillus, ki izločajo aflatoksine. V vzorcih mleka ni bilo prisotne nobene vrste plesni, ki bi izločala mikotoksine.

A lot of funghus consist of many different kinds of biologically active secondary metabolites, including mycotoxins. Mycotoxins are toxic metabolistic products of some moulds. During our research we focused mainly on moulds Aspergillus, Fusarium and Penicillium, which were in previous researches proved that moulds produce mycotoxins in animal fodder. We bred them on PDA (potato dextrose agar), in beneficial conditions for their growth and reproduction. For mycotoxins to start discharging, after the incubation we exposed them to unfavourable conditions (low temperature) and let half of them on the optimal temperature for their growth (24 °C). With the UV – light, which helps the mould with fluorescence, we proved the presence of moulds in hay, silage and milk. After the identification, we concluded that in the optimal conditions the moulds that discharge mycotoxins (aflatoxins), Aspergillus. Reproduce the best in hay. In unfavourable conditions the mycotoxins started to discharge moulds Fusarium sp. The research with samples of silage shows that in the silage many yeasts are reproduced while in unfavourable conditions there are moulds Aspergillus sp that discharge aflatoxins. In samples of milk there were no presence of any moulds that discharge mycotoxins.

Antibakterijsko delovanje rastlinskih in čebeljih pripravkov na bakterijo Staphylococcus aureus

Šola: Biotehniški center Naklo

Avtorja: Ana Mestinšek Mubi, Žiga Česen

Mentorica: mag. Marjetka Kastelic Švab

Gnojne okuţbe z bakterijo Staphylococcus aureus (S. aureus) so zelo pogoste in velikokrat lahko vodijo do zapletov, če jih ne pričnemo zdraviti dovolj zgodaj. Gre za zelo agresivno bakterijsko vrsto, ki lahko postane odporna tudi na antibiotike (MRSA: proti meticilinu odporni S. aureus). Pred izvedbo raziskovalne naloge nas je zanimalo, če je stafilokokne gnojne okuţbe moţno zdraviti le s sintetično pridobljenimi antibiotiki oziroma, če bi lahko kot zdravilo ali za pomoč pri zdravljenju uporabljali tudi kemoterapevtike, ki jih lahko pripravimo v obliki hidrolatov in mazil. Velikokrat se namreč sprašujemo, kako so tovrstne poškodbe zdravili v preteklosti in kako učinkovito je alternativno zdravljenje danes. Da bi to ugotovili, smo odvzeli sladkorni bolnici bris gnojne diabetične razjede ter izolirali čisto kulturo S. aureus. Bakterijsko vrsto smo identificirali z barvanjem po Gramu, katalaznim in oksidaznim testom, opazovanjem hemolize ter določanjem morfoloških značilnosti kulture. Nato smo pripravili suspenzije različnih čebeljih izdelkov (gozdni, gorenjski, mediteranski, kostanjev, cvetlični in repični med, medeni mix, propolis) ter hidrolate kamilice, hmelja, konoplje, ţajblja, trpotca, spiruline, ameriškega slamnika in ognjiča, ki smo jih z diferencialno destilacijo pridobili v laboratoriju. Uporabili smo tudi vlaţilno hmeljevo kremo, gel aloe vere in macerat avokada. Izvedli smo difuzijske antibiograme z devetnajstimi potencialno protimikrobno prepoznanimi rastlinami in čebeljimi izdelki. Celotno raziskavo smo opravili v šolskem mikrobiološkem laboratoriju. Z raziskavo smo dokazali, da najbolj učinkovito na S. aureus deluje propolis. Njegovo delovanje je primerljivo z delovanjem antibiotikov Amikacin in Norfloxacin, ki delujeta bakteriocidno na povzročitelja gnojnih razjed S. aureus. Poleg tega pa so šibkeje antibakterijsko delovali tudi hidrolat ameriškega slamnika, hidrolat ognjiča, vlaţilna hmeljeva krema, suspenzija gozdnega medu in gel aloe vere.

Infections with bacteria S. aureus are very common, and can lead to serious complications if not treated early. S. aureus is an extremely aggressive bacteria, and can develop immunity towards antibiotics (MRSA- methicillin resistant S. aureus, which is not to be mistaken with MSSA (methicillin susceptible S. aureus). Prior to conducting our research, we wanted to know if Staphylococcus are treatable not only with synthetic antibiotics, but home made chemotherapeutics as well. We often wonder how were those kind of illnesses treated in the past and how efficient is alternative medicine today. To find out, we took a sample from a diabetic patients open infected wound. Afterwards we isolated and determined the strain as S. aureus. To classify our strain correctly, we used different identification methods such as Gram colouring, catalase and oxidase test, hemolysis test, and determine its morphology. Next we prepared suspensions of different bee products such as forest, Gorenjska, Mediterranean, chestnut honeys, spirulina, hemp, broadleaf plantain, chamomile, calendula, sage and Echinacea hydroliths. We have also used a hops hand cream, aloe vera gel, avocado and then performed diffusion antibiograms. We conducted tests with nineteen potential herbs and bee products. From our research, we were able to deduct, that the most efficient substance in our test was propolis. Its antibacterial performance was comparable to antibiotics such as Amikacin and Norfloxacin that have bactericidal effect on the infected wound. Furthermore, it was not only propolis that had antibacterial properties. Our results showed that Echinacea, calendula, hemp hand cream, forest honey and aloe vera gel also had noticeable effects on the S. aureus.

Nekateri fizikalni kazalci rodovitnosti tal v odvisnosti od načinov in intenzivnosti rabe

Šola: Biotehniški center Naklo

Avtorja: Rok Frantar, Gašper Šink

Mentorici: Marija Kalan, Marija Urankar

Z raziskovalno nalogo smo v letu 2018 ugotavljali volumsko gostoto tal, obstojnost strukturnih agregatov tal ter teksturo tal na treh kmetijah na Gorenjskem. Jemali smo vzorce tal za ječmenom, koruzo in krompirjem na posestvu Cerklje KŽK, kjer imajo konzervirajočo obdelavo zemlje, na kmetiji Šink s konvencionalno obdelavo tal ter manj intenzivno pridelavo poljščin in na kmetiji Štular s konvencionalno obdelano in zelo intenzivno pridelavo. Vse njive imajo lahka tla (P, PI, I). Z merjenjem volumske gostote tal smo ugotovili, da konzervirajoča obdelava tal ni bila boljša od konvencionalne. Zelo velik vpliv na zbitost zemlje ima vrsta poljščine – najboljšo zemljo za seboj pušča krompir, ječmen in koruza pa slabšo. Gnojenje s hlevskim gnojem, uporaba lažje kmetijske mehanizacije in manjše število hodov pozitivno vplivajo na volumsko gostoto in obstojnost strukturnih agregatov.

This research focuses on soil volume density, persistence of soil structural aggregates and soil texture a three farms in the Gorenjska region in 2018. Soil samples were taken after barley, corn and potato were harvested at Cerklje KŽK estate, where they have no till soil treatment, at Šink’s farm, where they have conventional soil treatment with less intense crop production and at Štular’s farm, where they have conventional soil treatment with very intense crop production. All fields have light soil (sand, sand-clay, clay). By measuring soil volume density we found out, that till soil treatment isn’t better than conventional soil treatment. Crop type has a big influence on soil compassion, soil is the best after potato, while barley and corn leave worse soil. Fertillazing with livestock manure, using lighter agricultural machinery and less drive overs have positive impact on soil volume density and persistence od soil structural aggregates.

Pojav bolezni modrikastega jezika pri govedu v Sloveniji in posledice cepljenja

Šola: Biotehniški center Naklo

Avtorici: Diana Kacin, Tina Bradeško

Mentorica: Marta Skoberne

Raziskovali sva splošno o bolezni modrikastega jezika ter izkušnje rejcev goveda s preventivnimi cepivi za to bolezen.

Zanimalo naju je, če so na kmetijah opazili težave pri govedu, ki je bilo cepljeno proti bolezni modrikastega jezika. Zato sva pripravili anketo, ki so jo izpolnjevali dijaki BC Naklo. Rezultati so pokazali, dase v tretjini primerov pri govedu pojavljajo težave, ki bi lahko bile povezane s cepljenjem.

V raziskovalni nalogi sva opisali bolezen, virus in njegove serotipe ter mušico, ki prenaša bolezen modrikastega jezika.V anketi sva anketirance tudi spraševali, ali so z boleznijo sploh seznanjeni (vedo kaj o njej) in kaj menijo o preventivnem cepljenju (je primerno ali ne) ter katere težave so opazili.

Glede na rezultate ankete bi bilo smiselno izvesti raziskavo o možni povezavi posledic cepljenja proti bolezni modrikastega jezika.

In addition to general facts about Blue Tongue Virus (BTV), the research includes experience of cattle breeders regarding BTV preventive vaccination. We were interested whether problems with cattle were noticed after preventive BTV vaccination. In order to explore this topic, we prepared a questionnaire, completed by students of BC Naklo. The results indicate that in one-third of cases problems that might be correlated to vaccination occurred. The research assignment describes BTV disease, BTV virus, including serotypes and vector midges. Participants, among other, answered whether they are familiar with the disease, shared their opinion on vaccination and whether they noticed any problems. Considering the results of the questionnaire, a research looking into possible connections between the consequences of vaccination against the BTV would be prudent.

Sladkor v pakiranih živilih za zajtrk

Šola: Biotehniški center Naklo

Avtorice: Nastja Noč, Laura Grubar, Andreja Prešeren

Mentorica: Kristina Frlic

V raziskovalni nalogi smo raziskovale, koliko sladkorja vsebujejo žitne kašice in razni kosmiči, ki so namenjeni predvsem za zajtrk. Raziskovale pa smo tudi, v katerih kosmičih je več sladkorja ali v kosmičih za otroke (tisti kosmiči, ki imajo na embalaži živali, risane junake …) ali v kosmičih, ki so namenjeni odraslim (tisti kosmiči, ki imajo na embalaži po navadi narisane kosmiče ali kar izdelek vsebuje).

Ugotovile smo, da veliko izdelkov vsebuje preveč sladkorja, zato niso najbolj primerni za uživanje, sploh v večjih količinah. Spoznale pa smo tudi, da izdelki, namenjeni otrokom, vsebujejo več sladkorja kot izdelki, ki so namenjeni odraslim.

Tradicionalni slovenski zajtrk na domači kmetiji

Šola: Biotehniški center Naklo

Avtorici: Lucija Brlec, Oriana Šmit

Mentorici: Ana Kavčič Karničar, Vanja Šubic

Za tradicionalni slovenski zajtrk po navadi posegamo po kruhu, maslu in namazu, ki je lahko med ali marmelada. Hrana, ki jo pridobimo iz trgovskih verig, največkrat vsebuje razne dodatke, zato ne vemo, kaj jemo. Vse več ljudi v ta namen kupuje pri lokalnih pridelovalcih in na ta način pazi, kaj zaužije. Radi bi ugotovili, če potrošniki opazijo razliko med kupljenimi in doma narejenimi izdelki.

V raziskovalni nalogi sva izvedli hedonski test in senzorično ocenjevanje doma izdelanega masla, marmelade in kruha in test primerjali s kupljenimi izdelki. Ugotovili sva, da so se najini izdelki razlikovali od kupljenih. Kupljeni izdelki so bili brez napak, pri ocenjevanju so dosegali najvišje ocene. Najini izdelki niso dosegali tako visokih rezultatov, verjetno zato, ker sva izdelke prvič delali sami. Z nadaljnjim pridobivanjem in utrjevanjem znanja nama bo prav gotovo uspelo izboljšati izdelke, saj bova vedeli, kakšne so možne napake. Želiva namreč, da bi v prihodnosti na kmetiji Pr’ Hlabčet v okviru dopolnilne dejavnosti prodajali izdelke najboljše kakovosti.

Emancipacija žensk

Šola: Biotehniški center Naklo

Avtorica: Manca Eržen

Mentorica: Andraž Kalamar

Emancipacija ženskam skozi zgodovino omogoča vedno večjo neodvisnost in samostojnost. Terjala je veliko in ženske včasih postavila v še slabši položaj, preden so se stvari obrnile na bolje. Sorazmerno z emancipacijo so zrasli tudi pogumni posamezniki in posameznice, ki so se drznili upreti ozkogledim predstavam družbe in zahtevati boljše pravice za zapostavljene sloje. S tem se je začel boj za pridobivanje enakih možnosti za oba spola, in čeprav emancipacija še vedno poteka, je napredek nepopisen. Ne gre torej za boj in razlike med moškimi in ženskami, temveč za medsebojen, vzajemen in enakopraven obstoj. Proces emancipacije se mora nadaljevati, saj lahko le popolna emancipacija moških dokonča emancipacijo žensk.

Tito, karizmatična osebnost

Šola: Biotehniški center Naklo

Avtor: Jan Čelesnik

Mentor: Andraž Kalamar

Tito je bil človek, ki se je rodil v času Avstro-ogrske. Mladost je preživel v revščini, a je s svojim potencialom odšel po drugih krajih Hrvaške in nato po celi Avstro-ogrski. V prvi svetovni vojni je bil ujet v rusko ujetništvo. Večkrat je pobegnil in je v Rusiji spoznal tudi svojo prvo ženo. Po vrnitvi domov (Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev) se je včlanil v komunistično partijo in začel po tovarnah v domovini ustanavljati sindikate. Zaradi svoje ideologije je bil mnogokrat zaprt. Večkrat se je odločil za gladovno stavko. S strani komunistične partije je bil poslan v Sovjetsko zvezo na srečanje kominterne. Postal je eden glavnih organizatorjev zbiranja borcev za državljansko vojno v Španiji.

V drugi svetovni vojni je postal vodilni človek za narodnoosvobodilno borbo. V vojni se je izkazal kot zelo dober vojni strateg. Po vojni je zmagal volitve in se že na začetku spopadal s tržaško krizo. Znašel se je med zahodom in vzhodom, a se je odločil za tretjo pot. Izvedel je reforme in ustanovil samoupravni socializem. Pojavil se je problem Golega otoka in povojnih pobojev. Ustanovil je gibanje neuvrščenih in obsojal blokovsko ureditev sveta. Potoval je po vsem svetu in postal ena najvplivnejših osebnosti 20. stoletja. Njegova izbranka je bila Jovanaka Bodisavljević, ki je ostala z njim vse do smrti leta 1980. Imel je enega najštevilčno udeleženega pogreba v vsej zgodovini.

V raziskovalni sem raziskoval najprej Titovo življenje in nato odnos med njim in družbo. Prišel sem do zanimivih odgovorov in odgovoril na vsa zastavljena raziskovalna vprašanja. Razložil sem problem subjektivnosti v Titovi zgodovini in rešil nekaj kontroverznih vprašanj s pomočjo ankete in dveh intervjujev. Raziskovalna naloga vsebuje zgodovinske in sociološke prvine.

Skip to content