Back

IZVEDENE MOBILNOSTI ERASMUS+

Izvedene mobilnosti Erasmus+

Spoštovani študenti,

na tej strani predstavljamo izkušnje vaših kolegov, študentov višješolskega študija, ki so opravljali prakso oz. študij v tujini v okviru programa Erasmus+.

PRAKTIČNO USPOSABLJANJE NA SICILIJI

Štiri študentke živilstva in prehrane so v študijskem letu 2023/24 v okviru programa Erasmus+ del praktičnega izobraževanja opravile v Italiji.

V okviru programa usposabljanja so študentke prvi dan sodelovale pri izdelavi jagodnega džema v družinskem proizvodnem obratu U´Barunieddu v Bagherii. Izbrale in pripravile so surovine, jih termično obdelale in po polnjenju v kozarce še pasterizirale v duplikatorju. Podjetje  U´Barunieddu v Bagherii je sicer dobro poznano v regiji po kakovostnih izdelkih iz lokalnih surovin, vsak od njih pa pripoveduje svojo zgodbo, ki govori o tradiciji na inovativen, gurmanski način. Študentke so z zanimanjem prisluhnile njihovi podjetniški zgodbi in nadaljnjim načrtom.

Drugi dan so si dopoldne ogledale mestno tržnico Ballaro – največjo tržnico v Palermu, poznano po raznoliki lokalni ponudbi sadja, zelenjave, rib, slaščičarskih izdelkov, začimb in sveže pripravljenih prigrizkov. Na tržnici ponujajo tudi tekstil in različne izdelke za dom in gospodinjstvo. Kasneje so obiskale zadrugo Valdibella v kraju Camporelare. Zadruga se ukvarja s pridelavo zelenjave, sadja, žit in vinske trte. Ogledale so si skladišče in proizvodni obrat za izdelavo različnih sadnih in zelenjavnih izdelkov ter manjšo trgovinico, kjer prodajajo svoje izdelke. Ker je Sicilija znana tudi po bogati biotski raznovrstnosti, so študentske našle čas tudi za obisk botaničnega vrta v Palermu in ogled različnih mestnih znamenitosti.

V sredo so se  odpravile k šefu slaščičarne, kjer so spoznale ključne postopke in sestavine za izdelavo okusnega sladoleda. Izkušeni mojster je študentkam predstavil izdelavo mlečnega, lešnikovega in pistacijevega sladoleda. Kako prepoznamo dober pistacijev sladoled? Biti mora rjavkaste barve, saj to pomeni, da je pripravljen iz pistacije in zgolj dodanega barvila. V proizvodnem obratu izdelujejo različne sladice, ki jih prodajajo v svoji kavarni. Pozno popoldne so obiskale tudi univerzo v Palermu (UNIPA), kjer so si v njihovi menzi ogledale izdelavo testa za pico in sodelovale pri okrogljenju testa. V njihovi kuhinji dnevno spečejo tudi 400 pic. Študentke so prisluhnile razlagi o pripravi obrokov in organizaciji dela ter si ogledale kuhinji in prostor za pripravo alergenih obrokov.

Prosto četrtkovo dopoldne so študentke izkoristile za obisk mesta Cefalu. Majhno mesto, ki leži med zalivom in skalnim masivom La Rocca, je zaradi peščenih plaž, srednjeveških ulic in odličnih restavracij priljubljena turistična destinacija. Popoldne so obiskale manjši obrat za izdelavo tradicionalnih testenin. Mojster Fabio Serino je prikazal izdelavo raviolov z različnimi nadevi in pripravo testa za lazanjo. Študentke so sodelovale pri pripravi in oblikovanju testa. 

Zadnji dan je bil namenjen obisku sirarne Caseificio Fratelli Biddeci. V delavnici so si študentke ogledale proces izdelave mocarele, burrate, sira provalone in ricotte in se preizkusile tudi pri izdelavi sirov. Sirarna ima tudi svojo trgovino z raznoliko ponudbo mlečnih izdelkov.

Kaj bo študentkom ostalo v spominu? Zagotovo kulturna dediščina, bogata kulinarična ponudba in kreativnost ter spoštovanje lokalne hrane.

Cerklje pod Krvavcem september 2024 2 str. 23 Po nove izkusnje v tujino v okviru programa Erasmus+

ČLANEK KRANJČANKA JULIJ 2024 PO NOVE IZKUŠNJE V TUJINO

KATARINA ANA HITI “ERASMUS+ IN MOJE IZKUŠNJE”

Študentka živilstva in prehrane Katarina Ana Hiti je podelila svoje izkušnje s prakso v tujini v okviru programa Erasmus+

“Decembra 2021 sem se odpravila na praktično izobraževanje v tujino v upanju, da se naučim kaj novega in si naberem novih izkušenj in kompetenc. Do sedaj me izobraževanje v tujini ni nikoli razočaralo.Trenutno delam v trizvezdničnem avstrijskem hotelu na Tirolskem kot slaščičarka. Moja naloga je priprava različnih dnevnih, a la carte, in coffee break sladic. Pomagam pa tudi pri serviranju predjedi, glavnih jedi in čiščenju. Glede na vse dosedanje izkušnje, ki sem jih imela z delom v različnih restavracijah, slaščičarnah in hotelih, sem spoznala, da je delo v hotelu eno izmed najbolj napornih in napetih služb. Količina narejenih sladic je odvisna od količine gostov v hotelu in sredi sezone je pritisk res velik. Tak način in intenzivnost dela nista za vsakogar. Všeč mi je, ko me okolje prisili, da stopim iz cone udobja, kar se mi zdi izredno pomembno za osebni napredek. Hvaležna sem, da lahko rečem, da se še nikjer nisem počutila tako samozavestno in prepričana v svoje znanje in spretnosti kot tukaj. Osebje je izredno prijazno, ustrežljivo in spodbujajoče. Imam popolno prostost, da ustvarjam karkoli želim. Postajam vedno bolj učinkovita, hitra in kreativna. Veseli me, da ob delu nadgrajujem tudi znanje angleščine in nemščine”.

                                                                                                                                          Katarina Ana Hiti         
 

Katarina Ana Hiti je v aprilu 2022 zaključila s prakso v avstrijskem hotelu, njeno poročilo si lahko preberete   TUKAJ. 

Praktično izobraževanje v  tujini ST. Anton, Avstrija

Practical Education Abroad, St. Anton, Austria

V Deželnih novicah je bil 19. 11. 2021 na str. 10 objavljen prispevek Katarine Ane hiti o njeni izkušnji s programom Erasmus+.

Prispevek v pdf je na voljo  TUKAJ. 

 

V okviru programa Erasmus+ smo gostili priznanega florista iz Francije

V času od 5. 11. – 6. 11. 2021 smo v okviru programa Erasmus+ gostili priznanega florista iz Francije, ki je našim študentom prestavil podjetniške priložnosti na področju cvetličarstva in hortikulture (nabava repromateriala, izbira visokokakovostnega cvetja, izdelovanje cvetličnih vezav …). Z našimi študenti je podelil svoje izkušnje in globalna gibanja na področju rabe cvetja in prodaje vrtnarskih produktov. Študentje so nova znanja pridobivali v živo in na daljavo preko videokonferenčnega sistema.

PONOVNO NA MOBILNOST

Študentka programa Živilstvo in prehrana, Katarina Ana Hiti, se je v študijskem letu 2021/22 zopet odločila, da se prijavi na mobilnost v okviru programa Erasmus+. 

Na prakso v tujino je odšla že v letu 2019, takrat še kot dijakinja, in po njenih besedah je bila to ena njenih najboljših odločitev, kar jih je kdaj sprejela. Prepričanja je, da je študij oz. praksa v tujini nekaj, kar bi morali mladi pogosteje vključiti v svoj karierni razvoj. 

S klikom na PRISPEVEK si lahko preberete več o njeni pozitivni izkušnji. 

Članek, ki je bil objavljen v reviji Večer:  https://www.vecer.com/priloge/ni-ovir-in-meja-pri-peki-tort-10257103.

POZITIVNE IZKUŠNJE Z MOBILNOSTJO V BOLZANU, ITALIJA

Študentka programa Upravljanje kmetijstva in krajine, Mojca Jagodic, je v filmčku delila svojo pozitivno izkušnjo z mobilnostjo v Italiji. 

Filmček je dostopen na tejle povezavi:  https://video.arnes.si/watch/70xrbvnc5x9h

PRAKSA V AVEIRU NA PORTUGALSKEM

V študijskem letu 2019/2020 sta študentki naravovarstva Ana Krč in Sara Solomun preko programa Erasmus+ opravljali prakso v kraju Aveiro na Portugalskem.

V okviru prakse sta opazovali živali v nasadih evkaliptusa, postavljali pasti za živali, določali živalske vrste s pomočjo računalnika in se učili dela s posnetki iz kamer, postavljenih v divjini. 

Zanimivo in poučno izkušnjo sta na kratko predstavili v prispevku, ki je dostopen s klikom na  PRAKSA V AVEIRU NA PORTUGALSKEM. 

Skip to content