Back

V aprilu je prav, da poudarimo pomen skrbi za zdravje, saj je 7. april svetovni dan #zdravja.

Spodbuda k zdravemu življenjskemu slogu ob svetovnem dnevu zdravja​

🎯V Kompetenčno-kariernem središču (Competence & Career Centre oz. #CCC) čutimo odgovornost, da poudarjamo pomen skrbi za zdravje tudi na delovnem mestu za vse naše déležnike:
✔️predavatelje in sodelavce,

✔️delodajalce oz. mentorje praktičnega izobraževanja,

✔️študente in diplomante.

Pri zdravju ne gre le za odsotnost bolezni, ampak so pomembni: 👉skrb za ustrezno prehrano in uporabo prehranskih dopolnil, 👉telesna aktivnost, 👉zadostno spanje in pitje vode, 👉nadzor nad stresom, 👉čustveno, duševno in intelektualno dobro počutje, 👉skrb za zdrav življenjski slog, 👉družbeni stiki in 👉finančno zdravje.

💪 Svetovni dan zdravja praznujemo od leta 1950 v spomin na ustanovitev Svetovne zdravstvene organizacije
(WHO).

1️⃣

Zdravje je podlaga za dobro in uspešno življenje in delo tako za posameznika kot za organizacijo. Skrb za ohranjanje in izboljševanje zdravja zaposlenih je nujna in smiselna, saj so zdravi in zadovoljni delavci produktivnejši in ustvarjalnejši, redkeje zbolijo in redkeje odhajajo v bolniški staž ter ostajajo zvesti organizaciji oz. delodajalcu. Zakon o varnosti in zdravju pri delu opredeljuje  (Uradni list RS, št. 43/11), da mora delodajalec načrtovati in izvajati promocijo zdravja na delovnem mestu, zagotoviti potrebna sredstva in način spremljanja izvajanja. Več o tem preberite na povezavi 🔗 https://www.gov.si/teme/promocija-zdravja-na-delovnem-mestu/, kjer dobite nekaj uporabnih brezplačnih priročnikov.

2️⃣

V branje priporočam povezavo s strokovnimi gradivi na temo zdravja 🔗 https://www.naprej.eu/gradivo/. Namen projekta NAPREJ je bil razviti
Program celovite podpore podjetjem za obvladovanje in preprečevanje psihosocialnih dejavnikov tveganj, ki bo predstavljal sistematično in strokovno osnovano rešitev za ohranjanje in krepitev duševnega zdravja zaposlenih.

3️⃣

Spletno mesto NIJZ predstavlja vir podatkov in informacij, ki so podlaga za odločanje in ukrepanje posameznikov, strokovnjakov in zdravstvene politike. Do različnih gradiv  za splošno in strokovno javnost dostopate na povezavi 🔗 https://nijz.si/publikacije/.

4️⃣

Še ena uporabna spletna stran je 🔗 https://www.vzajemna.si/varuj-zdravje. Na tematskem portalu so zbrane bogate vsebine, ki vas bodo spodbudile k skrbi za zdravo življenje in vam na poti k boljšemu počutju pomagale s praktičnimi vajami ter nasveti strokovnjakov in zdravnikov. Tako se boste lažje na celosten način soočili z vsakodnevnimi izzivi, kot je premagovanje stresa.

5️⃣

Če želite o pomenu zdravja na delovnem mestu prebrati kakšno strokovno razpravo, si poglejte zbornik konference kariernih coachev 🔗 http://www.glottanova.si/coaching/coaching_konferenca/media/zbornik_5konference_kariernih_coachev.pdf#page=32.

6️⃣

Predlagam vam, da si med študijem ali na delovnem mestu organizirate minutke za zdravje. Na spodnjih povezavah je nekaj idej za rekreativni
odmor (nabor vaj):

7️⃣

Zdravje ni le odsotnost bolezni, ampak tudi duševno, telesno,
čustveno in socialno ugodje oziroma blagostanje. Nekaj
idej, kako  polniti svojo energijsko
baterijo (telesno,  mentalno,
čustveno in  duhovno), najdete na straneh
10–20 v priročniku na povezavi 🔗 https://sofos.si/wp-content/uploads/2023/03/Vodnik-za-negovanje-osebne-energije_oblikovano-1.pdf.  

8️⃣

O družbenem omrežju LinkedIn bom še pisala – tam lahko poleg službe iščete tudi strokovne objave v povezavi z zdravjem na
delovnem mestu. Eden od zanimivih profilov je npr. 🎯https://www.linkedin.com/company/hacking-hr/ in nasveti za skrb zase (self-care) na eni
od strani ameriške državne uprave 🔗 https://healthysd.gov/tag/self-care/. Pomembni pa so tudi mentalni odmori in počitki (vir: https://www.linkedin.com/posts/matejavidecnik_psiholog-psihologija-coach-activity-7049618252456427520-TwDU?utm_source=share&utm_medium=member_desktop):

✔️ med delom si odredimo več kratkih odmorov,

✔️ večkrat zapremo oči, izklopimo svoj vizualni kanal,

✔️ zazremo se skozi okno, razširimo svoj pogled iz tunelskega pogleda v panoramski način,

✔️ zagledamo se v kaj zelenega (lončnica, slika, narava skozi okno …),

✔️ pogosto odmaknemo pogled stran od zaslonov.

💭
Pri zdravju ne gre le za odsotnost bolezni, ampak duševno, telesno, čustveno in socialno ugodje oziroma blagostanje 💪#skrbzase ❓ Razmislite, ali dobro skrbite zase doma in tudi na delovnem mestu.

💡Poskrbite za dovolj spanja, boljše počutje in zdravo držo, delajte počepe, sprehodite se na bližnji hrib … 💪 Za vas sem zbrala precej nasvetov za izboljšanje svojega zdravja in bolj zdrav življenjski slog. Želim, da kakšnega od njih udejanjite že danes.

Milena Maček Jerala,

vodja Kompetenčno-kariernega središča (CCC)

#careercentre #selfcareatwork #promocijazdravjanadelovnemmestu

Skip to content