Back

ŽIGON PORTUGALSKA

BUILDING A SUSTAINABLE FUTURE, Porto, 14. 7. – 19. 7. 2024

LENKA ŽIGON

V času od 14. do 19. julija, 2024 sem se udeležila strukturiranega tečaja na področju šolskega izobraževanja.Tečaj je potekal v Portu in je bil izveden s strani portugalske organizacije Learning Together. Pridružila sem se skupini petnajstih učiteljev iz različnih evropskih držav (Finske, Hrvaške, Madžarske, Nemčije, Italije in Poljske). Portugalska predavateljica ga. Sandra Rodrigues nas je vodila skozi izobraževalne vsebine, ki so povezane s primeri trajnostnega razvoja. Ker je organizacija Learning Together v omenjenem tednu gostila več izobraževalnih tečajev, smo se prvi dan prav vsi udeleženci srečali na uvodni večerni slovesnosti – v »Grande Hotel do Porto«.

V naslednjih dneh je potekalo izobraževanje v posameznih skupinah, ki so bile razporejene na različnih lokacijah v mestu.  

Okoljska vzgoja v šolah je pomemben element za doseganje holističnega vzgojno – izobraževalnega pristopa. Učitelji imamo pomembno in odgovorno vlogo, da seznanimo dijake s svetovnimi – globalnimi spremembami; tako tudi pomagamo mladim, da se lažje vključijo v sodobno družbo in so pripravljeni na različne okoljske izzive. Pred celotno družbo so velike naloge – na področjih izkoriščanja surovin, virov energije in v spopadu s klimatskimi spremembami. Globalni cilji trajnostnega razvoja svetovne družbe so zapisani v Agendi ZN 2030. Posamezne cilje smo na tečaju tudi posebej pregledali in opredelili njihov pomen. 

V okviru predavanj nam je ga. Sandra R. predstavila osnovne informacije v zvezi  s klimatskimi spremembami (t.j. globalno segrevanje, efekt tople grede, iztrebljanje gozdov in pomen pogozdovanja, izguba biodiverzitete, izkoriščanje obnovljivih virov energije itn.). Z uporabo različnih praktičnih dejavnosti in video predstavitev smo razvijali zanimive pogovore glede vsebin, ki jih lahko vključimo v šolsko delo in učne vsebine. V okviru praktične delavnice smo izdelovali preproste nosilne vrečke iz odvrženih majic (T shirts).

Nekaj vsebin je bilo povezanih z onesnaževanjem voda (morij in oceanov) s plastiko. To je velik svetovni problem, ki se odraža tudi v vseprisotni »mikroplastiki«. Pregledali smo osnovne vrste plastike ter primere recikliranja plastičnih izdelkov.  

V okviru izobraževalnega tečaja smo potrdili tudi pomen vključevanja različnih računalniških programov (t.j. Nearpod, Padlet, Kahoot, Youtube etc.), s katerimi lahko popestrimo pouk.  

Udeleženci tečaja smo se tudi strinjali, da v sodobnem izobraževalnem sistemu ne smejo manjkati metode dela, kot so: reševanje problemov, projektno-raziskovalno delo, medpredmetno povezovanje, kritično razmišljanje, komunikacijske veščine, timsko delo. Nenazadnje pa je celoten sklop vzgojno-izobraževalnega dela nujno potrebno povezati z učenjem s primeri iz narave.

Poseben del programa je bil tudi izlet zunaj mesta Porto, kjer smo obiskali center LIPOR za zbiranje in sortiranje odpadkov. Center LIPOR je novejša ustanova, ki med drugim privablja obiskovalce na sprostitev – po sprehajalnih poteh in igralih za otroke v parku. Mogoče si je ogledati lepo urejene gredice z zelenjavo. Tudi živalski vrt z domačimi živalmi (koze, race, kokoši, konji, itd.) privablja številne obiskovalce. Vse omenjeno so zaposleni iz podjetja LIPOR zgradili in uredili na nekdanjih gomilah komunalnih odpadkov. Center je odgovoren za obdelavo okoli 500 000 ton komunalnih odpadkov, ki izvirajo iz mesta Porto in njegove okolice – t.j. približno 1 milijon prebivalcev. Ga. Rodrigues, ki je tudi zaposlena v tem podjetju, nas je seznanila s sodobnim načinom obdelave in sortiranja odpadkov. Dobre rezultate beležijo pri prebivalcih, ki so bolj osveščeni glede zbiranja komunalnih odpadkov. V okviru podjetja LIPOR je tudi t.im. Akademija, kjer se ukvarjajo z izobraževanjem prebivalcev (še posebej mladine) o pomenu pravilnega zbiranja in ločevanja odpadkov. Ravno v času našega obiska se je ekipa iz podjetja odpravljala v Angolo (nekdanjo portugalsko kolonijo), kjer prav tako izobražujejo prebivalce v zvezi z zbiranjem in predelavo odpadkov.

V okviru družabnega dela so nam gostitelji omogočili voden izlet po Portu. Bogata kulturna zgodovina mesta privablja številne turiste. Nenazadnje je bilo mesto izhodiščna točka za svetovne pomorščake, ki so pred stoletji odkrivali nove dežele na našem planetu. Mnoga prinešena bogastva s teh potovanj so danes vidna v bogato-okrašenih cerkvah in mestnih muzejih. Obiskali smo tudi eno od številnih vinskih kleti, ki se nahajajo na obrežju reke Duoro – v mestu Vila Nova de Gaia. Vino portovec je snovalo zgodovino portugalskih, kot tudi drugih evropskih mest.  Krajši izlet z ladjico po reki Duoro pa je pričaral prelep pogled na lepote mesta s šestimi značilnimi mostovi. Med njimi je najbolj znan most »Ponte de Dom Luis I«, ki ga je leta 1877 zgradil francoski inženir Gustave Eiffel s sodelavci.

 

Na izobraževalnem tečaju sem pridobila veliko novih znanj in sem hvaležna za to možnost.

Skip to content