Back

ZA OSNOVNE IN SREDNJE ŠOLE

NARAVOSLOVNE DELAVNICE IN VODENI OGLEDI POSESTVA

Vključite vaše osnovnošolce in srednješolce v naravoslovne delavnice, kjer bodo pridobili praktične veščine, kot so priprava hrane in čudovitih pogrinjkov za različne priložnosti in namene, oblikovanje cvetja, zasaditev nasadkov, spoznavanje čebelarstva, priprava mikrozelenjava ter preživljanje čas v priljubljenih delavnicah s konji.

Delavnic se lahko poslužujejo tudi učitelji z učenci in dijaki v okviru izbirnih predmetov  npr.  sodobno kmetijstvo, sodobna priprava hrane, organizmi v naravnem okolju itd. Vsakoletni obiskovalci naših delavnic so tudi učenci Centa Iris Ljubljana, kjer poučujejo slepo in slabovidno mladino.

V kolikor organizirate naravoslovni dan za celotno generacijo učencev, vam lahko nudimo več delavnic, učenci pa lahko izberejo dve delavnici. 

Vsako delavnico lahko kombiniramo z vodenjem po posestvu, ki ga izvajajo učitelji, dijaki in študenti BC Naklo.

Ponujamo učenje skozi zabavo in ustvarjalnost!

Informacije:
Telefon: 04 620 23 63 ali 04 277 21 20
Email: mojca.logar@bc-naklo.si

CENIK ZA IZVEDBO NARAVOSLOVNIH DELAVINC

1. SLAŠIČARSKA DELAVNICA

Slaščičarska delavnica je ena najbolj priljubljenih. Naši profesorji slaščičarstva z učenci in dijaki pripravljajo različne sladice, mini indijančke, cake popse, pite, različne piškote. Preizkusijo se v različnih slaščičarskih veščinah, kako delati z dresirno vrečko, narediti čokoladni obliv, oblikovati različne piškote in pite.

Učenci in dijaki se spoznajo z osnovnimi veščinami slaščičarstva, ki jih nadgrajujejo v šoli pri gospodinjstvu in drugih izbirnih predmetih.  

Vse izdelke učenci in dijaki odnesejo domov.

2. PEKARSKA DELAVNICA

V pekarski delavnici učenci spoznajo delo s kvašenim testom in oblikujejo kruh in pekovske izdelke kot so žemljice, sirove štručke, pletenice, kajzarice.

Hitro človek spozna, da iz slabe moke ni dobrega kruha. Spozna pa še mnogo več, kruha ne naredi moka, ampak roka.

Prav zato je koristno, da nas na začetku naših pekarskih podvigov o tem pouči strokovnjak.

Izdelke učenci in dijaki odnesejo domov.

3. MLEKARSKA DELAVNICA

Mleko je naše priljubljeno živilo. Posestvo BC Naklo je v celoti ekološko in takšno je tudi mleko, ki ga lahko kupite v šolski trgovini.

Z domačega ekološkega mleka učenci in dijaki izdelujejo preproste mlečne izdelke. Naučijo se izdelati maslo, jogurt, namaz. Lahko mu dodajo kakšno sadje, mleko, med. Učenci tako spoznajo, kaj pomeni ekološka pridelava, kjer gre mleko iz hleva in molzišča po ceveh direktno v mlekarno od tam pa v trgovino. To je trajnostni način predelave, kjer uporabljamo kratke transportne poti, kjer prevoz ne zmanjša kakovosti izdelkov in ne onesnažujemo okolja. 

Izdelke učenci pojedo ali jih odnesejo domov.

4. MESARSKA DELAVNICA

Kaj je najbolj priljubljen način hranjenja poleti? Prav gotovo piknik. Z učiteljem mesarstva  bodo učenci in dijaki pripravili piknike za različne priložnosti.

Naučili se bodo uporabljati različne vrste mesa, njegovo pripravo, hranilne vrednosti, način hranjenja v zmrzovalniku, spoznali boste posebnosti mesa,  uporabo različnih začimb. Meso je bolj okusno, če mu dodamo zelenjavo, omake in veliko ljubezni.

Vse kar učenci in dijaki ustvarijo spečejo in pojedo. 

5. KONJENIŠKA DELAVNICA

Velika posebnost našega posestva so konji. Imamo pet konj, med njimi  avtohtonega lipicanca, ki mu je ime Pluto, ponija, kobilico Lady in hladnokrvne ter toplokrvne konje.

Na delavnici se bodo učenci in dijaki naučili skrbeti za konja, kako ga skrtačiti po trupu in po njegovi grivi, kako počesati rep, ga nahraniti in peljati  na pašo. Lahko se bodo preizkusili v jahanju v maneži ob spremstvu vodnika. Če jim bo jahanje zelo všeč, vabljeni vsi na popoldanske ure individualnega jahanja.
Tradicija lipicancev spada v Unescovo kulturno dediščino.

6. ČEBELARSTVO

Slovenci imamo do čebelarjenja poseben odnos. 22. maj je svetovni dan čebel v spomin na našega rojaka Antona Janša, ki je bil prvi učitelj čebelarstva na dunajski obrtni šoli.

Na BC Naklo imamo šolski čebelnjak, kjer se dijaki s pomočjo mentorjev lahko naučijo prvin čebelarjenja.
V delavnici čebelarjenja si ogledamo šolski čebelnjak in njegove panjske končnice, spoznamo različne medene izdelke. V praktičnem delu izdelamo sveče iz čebeljih satnic. Vse izdelke učenci odnesejo domov.

BC Naklo je ARK središče slovenskih avtohtonih pasem. Poleg lipicanca, imamo na posestvu še kranjsko sivko, drežniško kozo in štajersko kokoš. 

7. MIKROZELENJAVA

Mikrozelenjava je sodoben način pridelave zelenjave z minimalnimi stroški in opremo. Kot posodo lahko uporabimo odpadno embalažo. Potrebujemo kamenje, substrat – zemljo, kokosova vlakna, bombažne krpice, vato in semena. Ko semena vzklijejo, jih pustimo da zrastejo do višine 20 cm, nato jo porežemo in uporabimo.

Uporabimo jo lahko kot samostojno jed, za solato, kot dodatek k namazom, sendvičem,  k rižoti in drugim jedem. Mikrozelenjavo lahko goji vsak sam doma, v vsakem letnem času, je vedno sveža in je izjemen vir hranil, mineralov in vlaknin. Tako pridelujemo hrano na trajnosten način z uporabo odpadne embalaže, brez fitofarmacevtskih sredstev, strojev, njive ali vrta ne potrebujemo.

8. OBLIKOVANJE CVETJA

Cvetličarstvo je dejavnost, za katero potrebujete nekaj ročnih spretnosti, cvetje, znanje in veliko domišljije.

Cvetličarstvo je umetnost, ki združuje ročne spretnosti, znanje in domišljijo. Pod strokovnim vodstvom mentorice bodo učenci in dijaki izdelali svoj edinstven podstavek ter vanj postavili cvetje po svojem navdihu. Z različnimi barvami in oblikami bodo spoznavali svet lepote in estetike.

Poslušamo se prilagoditi letnim časom in ustvariti izdelek, ki odraža dušo posameznega letnega časa.

9. ZELIŠČNI ALI ZELENJAVNI NASADEK

V ekološkem rastlinjaku vzgajamo ekološke sadike zelišč in zelenjave. V delavnici učenci ustvarijo svoj nasadek z izbranimi rastlinami.

V delavnici vodo učenci in dijaki ustvarili svoj lasten nasadek, spoznali vse o tem, kako rastline rastejo, kaj potrebujejo za zdrav razvoj, kdaj jih presaditi in kako jih vključiti v estetske komponente. Naučili se bodo tudi pripravljati čajne mešanice iz zelišč, ki jih posušimo v posebni napravi, ter izdelali nasad zelenjave, ki jo bodo lahko uporabili v svoji prehrani. Vse, kar bodo učenci in dijaki ustvarili, odnesejo domov. 

10. POGRINJKI ZA RAZLIČNE PRILOŽNOSTI

Na delavnici različnih pogrinjkov bodo učenci in dijaki spoznali, kako s skrbno izbranimi detajli ustvariti nepozabno mizo za vsako priložnost. 

Naučili se bodo uporabiti različne vrste pribora, krožnikov, kozarcev ter prtov in prtičkov, ki jih bodo prilagodili glede na dogodek.

Ne glede na to, ali bodo pripravili preprost zajtrk ali svečano večerjo, bodo spoznali, kako barva prta in njegova oblika pripomoreta k ustvarjanju prave atmosfere. Naučili se bodo tudi tehnik zlaganja prtičkov in njihove uporabe za posebne priložnosti.

Malenkosti v kulinariki in strežbi naredijo vsako mizo bolj prijetno.

11. VODENJE PO POSESTVU

Vsako delavnico lahko kombiniramo z vodenjem po posestvu, ki ga izvajajo učitelji, dijaki in študenti.

Biotehniški center Naklo ima lepo in urejeno posestvo, kjer obiskovalci lahko vidijo primer učenja v naravi, z naravo in o naravi.

Različni deli posestva so učni poligoni, kjer so dijaki in študenti vključeni v praktični pouk in opravljajo prakso. Po želji uredimo tudi degustacijo naših izvrstnih izdelkov. 

Na posestvu si lahko o gledate terapevtski vrt, drevored generacij, zunanjo in notranjo zeleno steno, lipov drevored, šolsko trgovino Pod kozolcem, ribnik in rastlinsko čistilno napravo, ekološki rastlinjak, konvencionalni rastlinjak, goveji hlev, konjski hlev z manežo, sončno elektrarno, kokošnjak, kozjak, čebelnjak, sadovnjak, specializirane delavnice (sadjarska delavnica in mlekarna).  

Po posestvu vas vodijo profesorji in usposobljeni dijaki in študenti. 

Ogled posestva lahko traja od 45 minut do 3 ure.

Skip to content