Back

👣 ŠTUDENTI VSŠ BC NAKLO V PREDAVALNICI

Patogeni mikroorganizmi - študija primera

Študenti programa Živilstvo in prehrana so pri predmetu Živilska mikrobiologija in biotehnologija na študijskih primerih spoznavali povzročitelje nalezljivih bolezni, ki se prenašajo s hrano. 🦠🍽️

👩‍🏫 Predavateljica dr. Tina Zorman jim je v uvodu predstavila namen vaje, predlagala nabor možnih patogenih mikroorganizmov in bistvene točke, na katere naj se v študiji primera osredotočijo.

👥 Študenti so si v parih izbrali določen mikroorganizem. Njihova naloga je bila:

  • 🔍 samostojno ugotavljanje izvora,
  • 🔗 možnih načinov prenosa,
  • 🧬 mehanizmov patogenosti,
  • 💊 odpornosti na antibiotike,
  • 🔥 in načinov obdelave živil za zagotavljanje mikrobiološke varnosti hrane.

📖 S pomočjo znanstvenih člankov so spoznavali tudi problem antibiotske odpornosti in načine, kako bakterije razvijejo odpornost, ki ogroža zdravje ljudi.

👫 Delo v parih je omogočilo aktivno udeležbo vsakega študenta in spodbujalo samostojno interpretacijo informacij iz strokovne literature.

🧠 Svoje ugotovitve so študenti predstavili v obliki miselnih vzorcev na plakatih, ki so jih v zadnjem delu tudi predstavili sošolcem.

✍️ Prispevek pripravila: dr. Tina Zorman
📸 Foto: dr. Tina Zorman

Skip to content