👣 ŠTUDENTI VSŠ BC NAKLO V PREDAVALNICI
Patogeni mikroorganizmi - študija primera
Študenti programa Živilstvo in prehrana so pri predmetu Živilska mikrobiologija in biotehnologija na študijskih primerih spoznavali povzročitelje nalezljivih bolezni, ki se prenašajo s hrano. 🦠🍽️
👩🏫 Predavateljica dr. Tina Zorman jim je v uvodu predstavila namen vaje, predlagala nabor možnih patogenih mikroorganizmov in bistvene točke, na katere naj se v študiji primera osredotočijo.
👥 Študenti so si v parih izbrali določen mikroorganizem. Njihova naloga je bila:
- 🔍 samostojno ugotavljanje izvora,
- 🔗 možnih načinov prenosa,
- 🧬 mehanizmov patogenosti,
- 💊 odpornosti na antibiotike,
- 🔥 in načinov obdelave živil za zagotavljanje mikrobiološke varnosti hrane.
📖 S pomočjo znanstvenih člankov so spoznavali tudi problem antibiotske odpornosti in načine, kako bakterije razvijejo odpornost, ki ogroža zdravje ljudi.
👫 Delo v parih je omogočilo aktivno udeležbo vsakega študenta in spodbujalo samostojno interpretacijo informacij iz strokovne literature.
🧠 Svoje ugotovitve so študenti predstavili v obliki miselnih vzorcev na plakatih, ki so jih v zadnjem delu tudi predstavili sošolcem.
✍️ Prispevek pripravila: dr. Tina Zorman
📸 Foto: dr. Tina Zorman