Back

SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

PEK (SPI)

Že navsezgodaj iz pekarn zadiši po svežem kruhu, kar je rezultat dela peka, ki pridobi znanja o tehnologiji izdelave kruha in pekovskih izdelkov. Program Pek (SPI) zagotavlja praktične spretnosti in teoretična znanja za kakovostno pripravo različnih pekovskih izdelkov. Poleg tehničnih veščin program razvija tudi kreativnost, občutek za estetiko ter sposobnost prodaje izdelkov.

Vpis in informacije:
Telefon: 080 3900 / 04 277 21 04 / 041 499 934
Email:   nada.zupanc@bc-naklo.si

Kaj oseba s tem poklicem lahko opravlja

Oseba s poklicem pek je usposobljena za pripravo različnih vrst testa, oblikovanje, vzhajanje in pečenje kruha, pekovskega peciva ter drugih pekovskih izdelkov. Obvlada delo z napravami, stroji in pečmi, uporablja tehnološke postopke v skladu s predpisi in skrbno ravna s surovinami. Zna spremljati kakovost izdelkov, vzdrževati čistočo in higieno delovnega okolja ter skrbeti za varnost pri delu. Poleg tega lahko sodeluje pri razvoju novih izdelkov in prilagajanju proizvodnje potrebam trga.

Število kreditnih točk

180 kreditnih točk (KT)

Trajanje

V izobraževanju odraslih se lahko trajanje programa skrajša, saj se upoštevajo že pridobljena znanja preteklih formalnih in neformalnih izobraževanj vsakega posameznika posebej. Poleg tega se obveznosti izvajajo na drugačen, odraslim prilagojen način. Zato je mogoče 3-letni program zaključiti v krajšem času. Program se zaključi z zaključnim izpitom.

Predvideni cilji programa

  • Pridobiti temeljna znanja in veščine za pripravo različnih vrst testa ter spoznati vpliv surovin na kakovost izdelkov.
  • Usposobiti se za varno uporabo pekarske opreme in izvajanje tehnoloških postopkov pri proizvodnji kruha, peciva in drugih izdelkov.
  • Spoznati načela higiene, varnosti živil in zagotavljanja kakovosti v pekarstvu.
  • Razvijati natančnost, odgovornost, samostojnost ter sposobnost timskega dela in prilagodljivost.
  • Uporabljati informacijsko tehnologijo pri delu, poznati osnove trženja ter učinkovito organizirati delo in rabo virov.
  •  

Možnosti nadaljnjega formalnega izobraževanja

Po uspešno zaključenem programu se lahko izobraževanje nadaljuje v programu poklicno-tehniškega izobraževanja (PTI) za pridobitev naziva Živilsko-prehranski tehnik ali v sorodnih programih 4. ali 5. stopnje izobrazbe.

Možnosti dela in zaposlitve

Zaposlitev je možna v manjših in večjih pekarnah, slaščičarnah, trgovskih verigah z lastno pekarsko proizvodnjo ter v obratih javne prehrane. Možna je tudi samozaposlitev in razvoj lastne pekarske dejavnosti ali proizvodnje specializiranih izdelkov.

Predmetnik / Vpis / Posebnosti v izobraževanju odraslih

PEK

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Za več informacij pokličite ali pišite
Nada Zupanc, organizatorka izobraževanja odraslih

  • Osebno, v času uradnih ur:
    ponedeljek, sreda, četrtek: od 12.30 do 14.30
    torek: od 15.00 do 17.00
    petek: od 8.30 do 10.30
  • Po telefonu: 04/277 21 04, 041/499-934
  • Preko elektronske pošte: nada.zupanc@bc-naklo.si ali srednjasola.odrasli@bc-naklo.si
  • Na spletni strani šole (www.bc-naklo.si)
Skip to content