Back

PREDELAVA MLEKA

PREDELAVA MLEKA NA DOMU

Predelava mleka na domu je lahko preprosta in zelo uporabna veščina. Na usposabljanju boste pridobili praktično znanje za izdelavo različnih mlečnih izdelkov. Namenjeno je vsem, ki želijo kakovostne domače izdelke in razumevanje osnov mlečne tehnologije.

Prijave in informacije:
Telefon: 080 3900 / 04 277 21 20 / 041 499 934
Email:   tecaji@bc-naklo.si

Usposabljanje je primerno za vse, ki se želite spoznati z osnovami predelave mleka iz izdelovati enostavnejše izdelke v manjših količinah, tudi v domači kuhinji. Usposabljanje je prav tako primerno za vse, ki želite pridobiti NPK Predelovalec/predelovalka ka mleka na tradicionalen način. Usposabljanje namreč vsebujejo predpisane vsebine NPK kataloga znanj.

Vsebine usposabljanja je sestavljena iz 3 sklopov

  • Fermentirano mleko: Izvedeli boste splošne informacije o fermentiranem mleku, se seznanili s pomenom mlečnokislinskih bakterij, spoznali vrste fermentiranega mleka in mlečnokislinske bakterije ter izdelali jogurt, kislo mleko in kefir. Spoznali boste tudi napake fermentiranega mleka in kako jih odpraviti.
  • Siri: Izvedeli boste splošne informacije o sirih in njihovi razvrstitvi ter značilne lastnosti in napake sirov. Izdelali boste sveži sir – skuto, namaze iz skute, poltrdi sir in mehki sir. Spoznali boste napake izdelkov in kako se jim izogniti.
  • Izdelki iz smetane: Izvedeli boste splošne informacije o smetani ter izdelali kislo smetano, surovo maslo in namaze iz surovega masla, pinjenec, topljeno maslo, mascarpone in domači sladoled. Spoznali boste napake izdelkov in kako se jim izogniti. 

V okviru usposabljanja boste spoznali tudi osnove o higieni pri predelavi mleka, spoznali tehnološke postopke in se seznanili s pravilnim embaliranjem, označevanjem in shranjevanjem izdelkov. 

Trajanje usposabljanja

3 dni ali 15 pedagoških ur

Cena usposabljanja

169,00 EUR z DDV 

Termin usposabljanja

3. 3. – 5. 3. 2025, ob 16.00
7. 4. – 9. 4. 2025, ob 16.00

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vstopni pogoj za vse, ki želijo po usposabljanju pridobiti še certifikat NPK

Po končanem usposabljanju gredo lahko udeleženci še v NPK postopek za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije NPK Predelovalec/predelovalka mleka na tradicionalen način. Končana osnovna šola in starost 18 let sta vstopna pogoja za udeležence, ki imajo interes pridobiti še certifikat NPK Predelovalec/predelovalka mleka na tradicionalen način. Usposabljanje ni pogoj za pridobitev NPK certifikata, je pa priporočljivo za vrednotenje vašega znanja in izkušenj v NPK postopku. Več informacij o postopku pridobitve NPK certifikata na povezavi NPK in na telefonski številki 04/620 2663.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Več informacij in prijave: 080 3900, 04 277 21 20, 041 499 934/936 oz.  tecaji@bc-naklo.si

Skip to content