AKREDITACIJA VET 2025 - AVSTRIJA
STROKOVNO USPOSABLJANJE S PODROČJA SIRARSTVA
- Inštitucija prejemnica: Bildungszentrum Litzlhof, Litzlhof 1, 9811 Lendorf, Avstrija
- Termin usposabljanja: 9. 9. – 11. 9. 2025
- Udeleženci: Mihela Špelko, Marija Jovanova, Ivan Markič


Strokovni sodelavci mlekarske delavnice smo se od 9. 9. do 11. 9. 2025 udeležili strokovnega usposabljanja s področja predelave mleka v Bildungszentrum Litzlhof.
V ponedeljek 8.9. 2025, smo popoldne prispeli v Litzlhof, kjer so nas toplo sprejeli in smo se nastanili.
V torek, 10. 9. 2025, smo pričeli z izobraževanjem v šolski mlekarski delavnici šole. Začeli smo z predavanji o sestavi ter lastnosti mleka, ki so pomembne pri izdelavi različnih mlečnih izdelkov in o ustrezni izbiri ter dodajanju kultur in sirišč. Naredili smo albuminsko skuto, sveži sir, kislo smetano, sir za žar in mladi sir. Naučili smo se pravilnega postopka razreza koaguluma in ustreznega sušenja sirnega zrna pri izdelavi sira.
V sredo, 11. 9. 2025, smo delo nadaljevali z izdelavo poltrdega sira in sira kamamber. Sami smo pripravili mleko, dodali potrebne dodatke glede na protokol. Spremljali smo pH vrednost in temperaturo mleka tekom procesa sirjenja. Sami smo razrezali koagulum in utrjevali sirno zrno. Popoldne smo obiskali lokalno sirarno Kaslabn Nockberge, kjer smo spoznali kako lokalni kmetje pridelujejo različne tipe sir iz lokalnega senenega kravjega mleka in kozjega mleka. Po končanem izdelku smo njihove sire in maslo tudi degustirali.
V četrtek, 12. 9. 2025, smo zjutraj obiskali lokalno tržnico kjer smo z lokalnimi sirarji in pridelovalci govorili o njihovih izzivih in prednostih, ki jih vidijo pri svojem delu. Kasneje smo delo nadaljevali v šolski mlekarski delavnici, kjer smo se spoznali z različnimi metodami soljenja sira in na kakšen način jih uporabljajo. Pripravili smo različne namaze iz skute in skutne kroglice v olju. Izdelke smo tudi pakirali. Po končanem delu smo z mentorico še enkrat pregledali vse recepture in delavne liste za narejene izdelke. Odgovorila je na vsa naša vprašanja.
S sodelavci smo bili izjemno veseli, saj je bilo to izobraževanje za nas neprecenljiva izkušnja. Pridobili smo vpogled v lokalne pristope predelave mleka, ki jih izvajajo na Avstrijskem Koroške. Posebej dragoceno je bilo praktično delo, saj smo vse recepte in protokole tudi sami preizkusili v njihovi delavnici. Izobraževanje je okrepilo naše strokovne kompetence s področja mlekarstva, ter nam dalo veliko idej za razvoj novih izdelkov z dijaki v naši mlekarski delavnici. Povezali smo se z mentorico iz Litzlhofa in si želimo tudi nadaljnjega sodelovanja.
To usposabljanje za nas predstavlja pomembno motivacijo za prenos pridobljenega znanja v mlekarsko delavnico BC Naklo in pri našem delu z dijaki in drugimi udeleženci naših izobraževalnih programov. Pridobljene strokovne kompetence s področja mlekarstva bomo strokovni sodelavci lahko neposredno uporabili praktičnem delu z dijaki in drugimi udeleženci naših programov, s čimer jim omogočamo, da ta znanja uporabijo tudi v vsakodnevnem življenju, tudi na njihovih domačih mlečnih kmetijah. Vsaka tovrstna izkušnja je pravzaprav most, preko katerega se pridobljeno strokovno znanje prenaša na dijake, ti pa ga nato nadgrajujejo in uporabljajo v osebnem ter poklicnem okolju. Tekom izobraževanja smo imeli priložnost mreženja z lokalnimi učitelji, pridelovalci in sirarji. Izmenjava izkušenj in vpogled v njihove prakse nam omogočata nove ideje za izboljšave v naši mlekarski delavnici ter utrjujejo strokovno sodelovanje med našima ustanovama.