Regijsko srečanje mladih raziskovalcev 2016
Antibiotični učinki eteričn ih olj in hidrolatov zdravilnih rastlin na enterobakterijo Escherichia coli
Šola:Biotehniški center Naklo
Avtorja: Tibor Brvar, Luka Tomasino Rozman
Mentorica : Marjetka Kastelic Švab
Bakterija Escherichia coli je sestavni del človeške mikroflore v črevesu, katere sevi so
sposobni v izjemnih pogojih povzročiti gostitelju črevesne in zunajčrevesne okužbe. Po
pravilniku o pitni vodi so bakterije Escherichia coli uvrščene med mikrobiološke parametre.
Mejna vrednost za Escherichia coli v pi tni vodi je 0/100 mL. V nalogi smo želeli ugotoviti
delovanje antibiotičnih učinkovin hidrolatov in eteričnih olj določenih zdravilnih rastlin na
črevesno bakterijo Escherichia coli . Izvedli smo različne metode raziskovalnega
laboratorijskega dela od desti lacije sušenih zdravilnih rastlin za pridobivanje hidrolatov in
eteričnih olj, izolacije čiste kulture Esherichia coli iz tekočega vzorca, barvanja po Gramu in katalaznega testa za identifikacijo kulture ter opravili difuzijski in dilucijski antibiogram. Z
raziskavo smo ugotovili, da imajo eterična olja timijana, janeža in cimeta antimikroben učinek
na bakterijo Escherichia coli. Z dilucijskim antibiogramom smo tudi ugotovili minimalno
inhibitorno in baktericidno koncentracijo antibiotika hidrolatov in eter ičnih olj na delovanje
bakterij Escherichia coli.
The bacterium Escherichia coli is an integral part of human microflora in the intestine, which
strains are capable of exceptional conditions lead to a host of intestinal and extraintestinal
infections. Ac cording to the rules of the drinking water Escherichia coli rank among the
microbiological parameters. The limit value for Escherichia coli in drinking water is 0/100 ml.
In this research we wanted to test the antimicrobial effects of hydrolates and etheri c oils from
chosen herbs on the abdominal bacteria Escherichia coli in our drinking water. In the
assignment we used a number of differrent methods such as herb drying, destillation of dry
medicinal herbs, isolation of pure culture of bacteria Escherichia coli , identification with
gram staining, identification with catalase test, diffusion and dillution antibiogram. With this
research we came to a conclusion that the etherical oils of thyme,anise and cinnamon have
antimicrobal effects on bacteria Escherichi a coli . With the dilution antibiogram we found the
minimum inhibitory and bactericidal concentrations of an antibiotic effective in hydrolates
and essential oils of the metabolism of the Escherichia coli.
Določanje C vitamina v rastlinskih plodovih in vpliv toplotne obdelave
Šola: Biotehniški center Naklo
Avtorici: Anita Cerar , Tjaša Vrankar
Mentorica: Kristina Frlic
Vitamini so pomembni dejavniki pri naši vsakodnevni prehrani. Med najbolj poznane vitamine
sodi tudi vitamin C, ki ga poznamo tudi pod imenom askorbinska kislina. Naše telo vitamina C
ne more samo sintetizirati, zato ga moramo v telo vnašati s hrano. V različnih živilih je
vitamin C različno zastopan. Predvsem veliko ga je v rastlinskih plodovih, ki so bolj ali manj
kisli. Za naš organizem je vitamin C pomemben antioksidant, saj ga potrebujemo za rast kosti,
vezivnega tkiva in celjenje ran. Vitamin C je zaslužen tudi za odpornost organizma.
Pomembno vlogo ima tudi pri sprejemanju in vgrajevanju drugih vitaminov in mineralov v
celice. V raziskovalni nalogi sva preučili, kako toplotna obdelava vpliva na količino vitamina
C v plodovih šipka in limoni. Odl očili sva se za titracijo, saj sva iz virov ugotovili, da daje
zanesljive rezultate; lahko sva jo tudi izvedli v šoli. Pri analizah sva uporabili cele plodove
šipka, ki sva jih najprej zmleli v mešalniku in s tem pospešili izločanje vitamina C v
ekstrakcij sko raztopino 2 % metafosforne kisline. Plodove šipka sva nabirali meseca oktobra
na treh različnih lokacijah, dva vzorca sva nabrali na Dolenjskem in enega v okolici šole v
Strahinju. Za analizo sva nabirali šipek, ki raste na divjih rastiščnih na obrobju gozdov in ga
navadno uporabimo za pripravo domačega čaja. Vzorec limone so bile naključno izbrane
limone, kupljene v trgovini, ki sva jih oželi in za analizo uporabili sok tega sadeža. V vseh
vzorcih sva določili vitamin C, in sicer sva najprej določili k oličino vitamina C v svežem
vzorcu, nato sva preostale vzorce toplotno obdelali pri različnih temperaturah in različno dolgo
časa. S tem sva želeli dokazati, kako višina temperature in čas segrevanja vplivata na
koncentracijo vitamina C v rastlinskih plodovih.
Vpliv dodatka citronske kisline na izdelavo medenega vina
Šola: Biotehniški center Naklo
Avtorja: Tomo Hodžič Černe , Dominik Jelenc
Mentorica: Tadeja Polajnar
Medica ali medeno vino je fermentirana zmes medu in vode, ki so jo poznali že v
pr azgodovinskih časih. Na potek alkoholne fermentacije vpliva mnogo dejavnikov od izbire
substrata, vrste medu in pripravljene mešanice medu in vode do dodatka biokulture ter
spremenjenih fizikalnih dejavnikov. Dodatki, ki jih dodajamo v medico med ferment acijo,
lahko pozitivno vplivajo na potek fermentacije, saj znižujejo pH vrednost in zavirajo rast
škodljivih mikroorganizmov, lahko pa tudi zaustavijo rast koristnih kvasovk. Raziskovala sva,
katera količina dodane citronske vrednosti je tista optimalna, k i ugodno vpliva na potek
fermentacije in hkrati izboljšuje senzorične lastnosti izdelka. S tremi vzporednimi
laboratorijskimi poskusi sva izdelala tri različna medena vina. Med procesom sva spremljala
vsebnost sladkorja z refraktometrom, alkohola z ebulios kopom in pHvrednost s pH metrom.
Nastalo medeno vino sva senzorično ocenila s pomočjo skupine ocenjevalcev.
S poskusom sva dokazala, da dodatek citronske kisline vpliva na potek alkoholne
fermentacije, ugodno vpliva tudi na okus in ostale senzorične la stnosti medenega vina, v
prevelikih količinah, v vrednostih, ki jih priporočajo številne recepture, nad 1,2 g/l substrata pa
zavira rast kvasovk in zaustavi fermentacijo.
Po začetku fermentacije medenega vina, brez dodatka citronske kisline, se pH
vrednost substrata v desetih dneh spusti s 6,1 na 3,2, kar predstavlja ugodne pogoje za delovanje
kvasovk in hkrati preprečuje rast škodljivih mikroorganizmov. Ob dodatku 1,25 g/l citronske
kisline je padec pH vrednosti takojšen in doseže minimalno vrednost 2,9 6, kar še vedno ne
vpliva na zaviranje delovanja selekcioniranih kvasovk, ugodno pa vpliva na senzorično oceno
medenega vina.
Dodatek citronske kisline pred alkoholno fermentacijo je priporočljiv, vendar v omejeni
količini. V primeru dodatka večje količ ine citronske kisline le to dodajamo po končani
alkoholni fermentaciji.
Mead or honey wine as it is called is a fermented mix of water and honey, and it has been
known since prehistoric time.
There are many factors that influence the alcoholic ferment
ation, such as choosing the
substrate, sort of honey and the prepared mix of water and honey, the addition of biocultures
and change of physical factors. Substances, we add to the mead during fermentation can alter
the mix in a positive way because they lo wer pH value and inhibit the growth of harmful
microorganisms, but it can also stop the growth of yeast bacteria. In our research we wanted
to find out which of the added quantity of citric acid is the optimal for the whole fermentation and improves senso
and improves sensory features of the product. ry features of the product.
Within three parallel experiments we made three different honey wines. During the procedure
Within three parallel experiments we made three different honey wines. During the procedure we monitored the level of sugar with a refractometer, the level of alcohol with an ebulliometer we monitored the level of sugar with a refractometer, the level of alcohol with an ebulliometer and pH value with a pH meter. and pH value with a pH meter.
After
After that we judged the mead with the help of a sensory judging group. With this experiment that we judged the mead with the help of a sensory judging group. With this experiment we have proved that the addition of citric acid influences the course of alcoholic fermentation, we have proved that the addition of citric acid influences the course of alcoholic fermentation, it has positive influence on the taste and other sensory features of meait has positive influence on the taste and other sensory features of mead. If quantities or d. If quantities or values, which are recommended by multiple recepies, exceed 1,2g/L substrate, it slows down values, which are recommended by multiple recepies, exceed 1,2g/L substrate, it slows down the growth of yeast bacteria and stops the fermentation. the growth of yeast bacteria and stops the fermentation.
After the start of fermentation of the mead, without the addition of citric acid, the
After the start of fermentation of the mead, without the addition of citric acid, the pH value of pH value of the substrate drops from 6,1 to 3,2 in ten days, which presents favorable conditions for the the substrate drops from 6,1 to 3,2 in ten days, which presents favorable conditions for the growth of yeast bacteria and at the same time prevents growth of harmful microorganisms. growth of yeast bacteria and at the same time prevents growth of harmful microorganisms. With the addition of 1,25 g/L of citric acid the drop of pH vWith the addition of 1,25 g/L of citric acid the drop of pH value is instant and does not exceed alue is instant and does not exceed lower than 2,69, which still doesn’t affect yeast growth, yet makes the taste and aroma of the lower than 2,69, which still doesn’t affect yeast growth, yet makes the taste and aroma of the mead better and therefore influences the sensory test in a positive way. mead better and therefore influences the sensory test in a positive way.
Addition of the citric acid before the alcoholic f
Addition of the citric acid before the alcoholic fermentation is recommended, but in limited ermentation is recommended, but in limited quantity. In case of adding larger quantities of citric acid, we add it after the fermentation has quantity. In case of adding larger quantities of citric acid, we add it after the fermentation has ended. ended.
Vpliv različnih načinov priprave tal na pridelek krompirja
Šola: Biotehniški center Naklo
Avtorja: Gašper Kostanjevec , Jaka Štular
Mentorica: Marija Urankar
S poljskim poskusom smo primerjali vplive različnih načinov priprave tal na pridelek krompirja. Poskus je potekal na evtričnih rjavih tleh profila A-(B)-C. Na površini 2 ha smo polovico njive obdelali po standardnem načinu in drugo polovico po sodobnejšem načinu s separacijsko frezo. Posadili smo zgodnjo sorto krompirja ‘Adora’. Ugotovili smo, da je sodobnejši način obdelave zemlje, ki vključuje separacijsko frezo, boljši, ker daje višje in kakovostnejše pridelke. Pridelek pri sodobnejšem načinu je bil večji za 1590 kg, za trg primernih gomoljev je bilo 83 %. Pri standardnem načinu obdelave je bilo za trg primernih gomoljev 78 %. S sodobnejšim načinom obdelave pridelamo manj zelenih in deformiranih gomoljev, manj tlačimo zemljo, ohranjamo strukturo tal, potrebnih je manj delavcev; je pa ta način, v primerjavi s standardnim, počasnejši.
With this field experiment we have tried to determine, how the different methods of soil preparation affect the potato harvest. The experiment was carried out on the eutric brown soil of the type A-(B)-C. One half of the 2 hectare surface was cultivated in a standard way; the other half was cultivated with the rotary tiller. An early variety of potato Adora has then been planted. We have determined that the modern way with the rotary tiller gives better results as the standard one does; it yields higher harvest of better quality. The modern harvest yielded 1.590 kg more as the standard one, 83% of tubers were suitable for the market. With the standard way, 78% of tubers were suitable for the market. The modern way of cultivating the soil also has other benefits: less green and deformed tubers, the soil is less compressed, the structure of the soil is maintained and less manpower is needed. However, the modern way is slower compared to the standard one.
Zapleveljenost posevka koruze na šolskem posestvu BC Naklo v letu 2015
Šola: Biotehniški center Naklo
Avtorji: Anže Balantič, Anže Klinar , Ignacij Muri
Mentorica: Marija Urankar
V posevku koruze na šolskem posestvu BC Naklo smo v letu 2015 ugotavljali zapleveljenost in rodovitnost nekaterih plevelov. Na 10 vzorčnih mestih smo določili pokrovnost, vrste plevelov in pogostnost plevelov na vzorčnih mestih. Ugotovili smo, da je bila pokrovnost s pleveli velika; 6 vzorčnih mest je imelo od 50 % do 75 % površine pokrite s pleveli, na dveh mestih od 75 % do 100 % in na dveh mestih od 25 % do 50 %. Na vzorčnih mestih smo našli 17 različnih vrst plevelov; najbolj pogost je bil navadni gabez (večletni širokolistni plevel), za njim semenska širokolistna plevela, drobnocvetni rogovilček in mnogosemenska metlika. Metode zatiranja plevelov v posevku semenske koruze so bile ustrezne (kolobar, česanje, okopavanje, osipanje). Ugotavljali smo število semen nekaterih plevelov. Število semen, ki jih razvije ena sama rastlina, se je gibalo od 2.400 do 31.370. Pripravili smo tudi zbirko plevelnih semen.
In 2015 we olserved a huge amount of weeds in the corn field of BC Naklo. We set out to estimate what perceutage of each m2 was covered by weeds. We took 10 samples in different places and determined the deusity and the perceutage of the field covereol by weeds. We found that the perceutage was very high. In two places where samples wear taken 25-50% of the sample area was covered by weeds was 50-75% and in the last two it was 75-100%. in the places where samples were taken we found 17 different kinds of weeds, the most frequent of them being Symphytum officinale, Galinsoga parviflora and Chenopodium album.
It was reported that weed supression tecluiques used (crop rotation, tractor combing appliance, hoeing,… ). We estiwated the number of seeds per plant (for each weed) and found that the seed production per plant ranged between 2400 and 31370.
Alkoholizem in družina
Šola: Biotehniški center Naklo
Avtor: Andraž Kristan
Mentor: Andraž Kalamar
Tema moje raziskovalne na
loge je alkoholizem in družina. Raziskoval bom, kako alkoholizem
vpliva na družino, kakšne posledice to pusti na družini, kakšni so sploh vzroki za začetek
alkoholizma, zakaj je tako malo primerov alkoholizma, nasilja in podobnih stvari, ki se
dogajajo v družini prijavljenih, kakšne posledice to pusti na otrocih in kako se take probleme
rešuje. Alkohol je glavni razlog, poleg varanja in nestrinjanja partnerjev za število otrok, za
razpad družin. Alkohol pusti posledice na celotni družini, in alkoholiku zm anjša razsodnost.
Edina možna pot iz tega je seveda zdravljenje in popolna odtujitev od alkohola. Za tako
dejanje alkoholik, človek, ki je zasvojen z alkoholom rabi podporo cele družine, drugače se
rado zgodi, da se hitro vrne na prejšnje stanje zasvojenos ti. Naslov sem si izbral, ker je bil
tudi moj oče alkoholik, z mojo materjo sta se zaradi tega tudi razšla. Na srečo sem bil takrat še
majhen, tako, da se tega ne zavedam oz. ne vem kako je vse skupaj bilo. Zato sem se odločil,
da stvar bolj podrobno razi ščem, saj me zanima, kakšne stvari se zares dogajajo v družinah, je
to vse tako, kot predstavljajo v filmih, ali je nujno, da se zaradi alkohola dogaja tudi nasilje.
Želim poizvedeti več o tej temi, sploh pa, kako bi vse skupaj vplivalo name, če bi bil sta rejši,
če bi se tega zavedal.
Šport in mediji
Šola: Biotehniški center Naklo
Avtor: Jernej Pleša
Mentor: Andraž Kalamar
Namen raziskovalne naloge je predstaviti povezanost športa in medijev. Mediji uporabljajo
šport, da si pridobijo potrošnike (gledalce, bralce, poslušalce …), šport pa medije uporablja za
svojo promocijo, kar vpliva na zanimanje, prepoznavnost in zaslužek. Torej lahko rečemo, da
v današnjem svetu šport in mediji »živijo v sožitju«. Danes je šport družbeni fenomen sveta,
za kar so seveda z aslužni mediji. Mediji so ustvarili novo kulturo športa, ki temelji na
televiziji.
Prehrana in samopodoba
Šola: Biotehniški center Naklo
Avtorica : Špela Gorišek
Mentorica : dr. Barbara Debeljak Rus
Prehrana in samopodoba sta med seboj zelo tesno povezani. Mladostniki se moramo zavedati
pomena prehrane, saj je od tega odvisna naša telesna samopodoba, zdravje, zadovoljstvo.
Prehrana je del vsakdanjega življenja in ji moramo nameniti čas. Pomembno je, da
nadzorujemo vnos kalorij, oblikujemo jedilnike, se gibamo, smo veseli … Vse to je ključ do
dolgega, zdravega življenja
Vpliv religioznosti na odnos do ljubezni in spolnosti
Šola: Biotehniški center Naklo
Avtorica: Anja Č esen
Mentorica : dr. Barbara Debeljak Rus
Z raziskovalno nalogo Vpliv religioznosti na odnos do ljubezni in spolnosti sem skušala
ugotoviti ali religioznost vpliva na dijak e in kakšen je njen vpliv na odnos dijakov do ljubezni
in spolnosti.
Anketirala sem gimnazijce drugega, tretjega in četrtega letnika Biotehniške gimnazije BC
Nakla, med katerimi je bilo 32% moškega spola in 68% ženskega spola.
Raziskava je pokazala, da
večina dijakov, to je 72% , pripada krščanski veri, 25% je ateistov,
1% muslimanov in 1% hindujcev. Ostalih ver med anketiranimi dijaki ni bilo. Kar 78%
dijakov meni, da cerkev danes na ljudi le malo vpliva 8% jih meni, da vpliva enako kot nekoč,
13% pa, da je vpliv cerkve močnejši kot je bil včasih. 96% dijakov se strinja s spolnimi odnosi
pred poroko, le 4% dijakov je proti spolnim odnosom pred poroko. Ta podatek me je nekoliko
presenetil, saj sem glede na to, da je velik odstotek dijakov kristjanov meni la, da bo več
dijakov proti spolnim odnosom pred poroko. Presenetil me je tudi podatek o odobravanju
masturbacije in homoseksualnosti. Masturbacijo odobrava kar 97% dijakov, homoseksualnost
pa 72%.
Zanimalo me je tudi, ali se posameznikov pogled na spoln
ost in ljubezen kaj razlikuje glede na
to kateri svetovni religiji pripada. Ugotovila sem, da imajo ateisti nekoliko drugačno mnenje o
ljubezni kot kristjani, prav tako se razlikujeta tudi mnenji hindujca in muslimana. Raziskava je
pokazala, da je pri prim erjavi odgovora na vprašanje o veroizpovedi dijaka z vprašanji o
sponih odnosih, masturbaciji in homoseksualnosti korelacija zelo nizka, pri primerjavi
odgovora o verozpovedi z odgovorom na vprašanje o splavu pa je korelacija kar visoka.
Postavila sem si
tudi hipotezo, da ženske pogosteje odobravajo splav kot moški. Z analizo
odgovorov na to vprašanje sem ugotovila, da to drži, saj splav odobrava kar 60% žensk in 50%
moških.
Glede na moje rezultate sem ugotovila, da religioznost ima vpliv posameznikov o
dnos do
ljubezni, v nekoliko manjši meri pa tudi do posameznikovega odnosa do spolnosti.