Sistem za določanje dušika po Kjeldahlu
Novost v BC Naklo
Danski kemik Kjeldahl je razvil metodo, ki skozi številne postopke določa vrednosti dušika in amoniaka v organskih spojinah. Ta metoda, imenovana Kjeldahlova metoda, se še danes uporablja za ugotavljanje količine organskega dušika v živilih in krmilih.
Metoda temelji na oksidativnem razklopu vzorca pri visoki temperaturi, s koncentrirano žveplovo kislino, v prisotnosti katalizatorja. Pri tem se organski dušik prevede v amonijev sulfat. Z dodatkom prebitka natrijevega hidroksida, se sproščeni amonijak predestilira z vodno paro v prebitno količino kisline. Sledi ustrezna titracija in glede na porabo titranta se izračuna vsebnost dušika v vzorcu, iz nje pa izračuna vsebnost beljakovin.
Sistem VELP sestoji iz razklopnega sistema VELP DK6, nevtralizatorja hlapov, črpalke za nevtralizator hlapov in destilacijskega sistema UDK 129.
V aprilu je bila naprava vzpostavljena in stekel je prvi poskus, v katerem smo na naše veliko zadovoljstvo zadovoljivo natančno določili vsebnost beljakovin v vzorcih jogurta in sira.