Back

SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

SLAŠČIČAR (SPI)

Program Slaščičar (SPI) zagotavlja znanja o tehnologiji priprave slaščic, sladoleda in trajnega peciva. Pomemben del poklica je estetika, saj slaščičarski izdelki nagovarjajo čute tudi z videzom. Program razvija praktične spretnosti in kreativnost, ki sta ključni za izdelavo privlačnih in okusnih dobrot. Usposablja za delo v slaščičarnah, pekarnah in drugih gostinskih obratih ter odpira možnosti za samostojno dejavnost.

Vpis in informacije:
Telefon: 080 3900 / 04 277 21 04 / 041 499 934
Email:   nada.zupanc@bc-naklo.si

Kaj oseba s tem poklicem lahko opravlja

Oseba s poklicem slaščičar zna pripravljati različne slaščice, peciva, torte in druge sladice po recepturah ter prilagojenih naročilih. Obvlada tehnološke postopke izdelave, okraševanja in serviranja slaščic ter skrbi za kakovost, higieno in varnost pri delu. Zna uporabljati slaščičarske stroje in opremo ter sodelovati pri razvoju novih receptov in izdelkov. Prav tako lahko svetuje strankam pri izbiri in prodaji slaščičarskih izdelkov.

Število kreditnih točk

180 kreditnih točk (KT)

Trajanje

V izobraževanju odraslih se lahko trajanje programa skrajša, saj se upoštevajo že pridobljena znanja preteklih formalnih in neformalnih izobraževanj vsakega posameznika posebej. Poleg tega se obveznosti izvajajo na drugačen, odraslim prilagojen način. Zato je mogoče 3-letni program zaključiti v krajšem času. Program se zaključi z zaključnim izpitom.

Predvideni cilji programa

  • Pridobiti temeljna strokovna znanja in spretnosti za pripravo slaščic ter spoznati lastnosti surovin in njihov vpliv na končni izdelek.
  • Usposobiti se za varno uporabo slaščičarske opreme, upoštevati higienska načela ter zagotavljati kakovost izdelkov.
  • Razvijati natančnost, kreativnost, estetski čut in sposobnost priprave izdelkov po naročilu.
  • Pridobiti znanja o organizaciji dela, racionalni rabi virov ter uporabi informacijske tehnologije pri delu.
  • Krepiti podjetnost, timsko sodelovanje ter se usposobiti za svetovanje strankam in osnovno trženje izdelkov.
  •  

Možnosti nadaljnjega formalnega izobraževanja

Po uspešno zaključenem programu se lahko izobraževanje nadaljuje v programu poklicno-tehniškega izobraževanja (PTI) za pridobitev naziva Živilsko-prehranski tehnik ali v sorodnih programih 4. ali 5. stopnje izobrazbe.

Možnosti dela in zaposlitve

Zaposlitev je možna v slaščičarnah, pekarnah, gostinskih obratih, hotelih, trgovinah z živili ter proizvodnih obratih za slaščice. Možna je tudi samozaposlitev z lastno slaščičarsko dejavnostjo ali pripravo slaščic po naročilu.

Predmetnik / Vpis / Posebnosti v izobraževanju odraslih

SLASCICAR_SC

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Za več informacij pokličite ali pišite
Nada Zupanc, organizatorka izobraževanja odraslih

  • Osebno, v času uradnih ur:
    ponedeljek, sreda, četrtek: od 12.30 do 14.30
    torek: od 15.00 do 17.00
    petek: od 8.30 do 10.30
  • Po telefonu: 04/277 21 04, 041/499-934
  • Preko elektronske pošte: nada.zupanc@bc-naklo.si ali srednjasola.odrasli@bc-naklo.si
  • Na spletni strani šole (www.bc-naklo.si)
Skip to content