Back

Uspešna udeležba na tekmovanju o ocenjevanju kondicije goveda v Franciji

Izjemno ponosni smo na dijaka

  • Žiga Žiberta in
  • Eneja Berganta

iz 1. letnika programa Gospodar na podeželju na Srednji šoli BC Naklo. Pod mentorstvom učiteljice Katarine Spruk  sta uspešno zastopala Slovenijo na tekmovanju CJAJ – ocenjevanje kondicije goveda v Franciji.  

 

Mednarodni kmetijski sejem SIA v Parizu je eden največjih in najpomembnejših kmetijskih dogodkov v Evropi, saj ga vsako leto obišče več kot 600.000 ljudi. Sejem obsega sedem velikih razstavnih dvoran, ki pokrivajo različne panoge kmetijstva – od živinoreje in kmetijske mehanizacije do pridelave in predelave hrane. Poseben poudarek je namenjen živinoreji, saj je razstavljenih približno 4.000 živali, vključno z različnimi pasmami goveda, drobnice, prašičev, konjev, kamel, alpak, psov in mačkov. Vsak dan na različnih arenah potekajo ocenjevanja določenih pasem, kjer sodniki ocenjujejo zunanji videz, kondicijo in kakovost živali. Dogodek združuje kmete, rejce, strokovnjake in obiskovalce iz celega sveta ter ponuja edinstven vpogled v sodobne kmetijske trende in prakse.

Slovenska dijaka sta se na sejmu udeležila tekmovanja v ocenjevanju kondicije goveda v okviru mednarodnega tekmovanja CJAJ. Udeležba je bila možna le s povabilom.

Povabljenih je bilo 30 držav Evropske unije. BC Naklo je kot edina šola v Sloveniji zastopala tako šolo kot Slovenijo. Naloga tekmovalcev je bila natančna ocena telesne kondicije krav, pri čemer so morali upoštevati različne kriterije, kot so telesna višina, razmerje med mišično in maščobno maso, razvitostjo vimena, stojo nog in pasemskimi lastnostmi, kot je barva plašča in obarvanost. Konkurenca je bila močna, saj so v tekmovanju sodelovali dijaki iz različnih evropskih držav, med katerimi so bili predstavniki kmetijskih šol iz Francije, Švedske, Danske in Nemčije.

Poleg tekmovanja so dijaki sodelovali tudi na dogodku Evropski buffet, kjer so predstavljali svojo šolo, slovensko kmetijsko tradicijo ter značilne lokalne izdelke. Dogodek je omogočil mednarodno mreženje, saj so se dijaki lahko povezali s sovrstniki iz drugih držav, primerjali kmetijske prakse in izmenjali izkušnje. Razstavljene so bile številne dobrote iz različnih evropskih regij, kar je bila odlična priložnost za spoznavanje kulturne pestrosti kmetijstva. Slovenska ekipa je predstavila izdelke dijakov BC Nakla, kot so: potica, piškoti in jabolčni suhi krhlji, ki so med obiskovalci požele veliko zanimanja.

Sejem ni bil zgolj priložnost za strokovno izpopolnjevanje, temveč tudi nepozabna življenjska izkušnja. Dijaka sta imela priložnost raziskati Pariz, se sprehoditi po znamenitih pariških ulicah, obiskati ikonične znamenitosti, kot so Eifflov stolp, katedralo Notre-Dame in reko Sena, ter doživeti mestni utrip. Poleg tega sta se srečala s številnimi rejci in strokovnjaki s področja kmetijstva, ki so jim predstavili inovativne pristope v reji živali, sodobne tehnike pridelave hrane ter trajnostne kmetijske rešitve.

Ob koncu sejma sta dijaka strnila svoje vtise in se strinjala, da jima je dogodek prinesel ogromno novega znanja, izkušenj ter priložnosti za nadaljnji razvoj. Čeprav sta se po napornih dneh vračala domov nekoliko utrujena, sta bila polna navdušenja in novih spoznanj, ki jima bodo koristila pri nadaljnjem izobraževanju in delu na področju kmetijstva.

Njuna udeležba na sejmu je dokazala, da slovenska kmetijska mladina uspešno stopa v korak z evropskimi trendi in da je prihodnost kmetijstva v dobrih rokah.

Skip to content