Back

SREDNJE STROKOVNO IN POKLICNO-TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJE

ŽIVILSKO-PREHRANSKI TEHNIK (SSI, PTI)

Program Živilsko-prehranski tehnik (SSI, PTI) usposablja za strokovno delo na področju proizvodnje, predelave in nadzora živil. Poudarek je na znanju o sestavi in kakovosti živil, varnosti hrane ter pomenu zdrave prehrane. Program je primeren za vse, ki jih zanimata povezava med znanostjo in prehrano ter delo v živilski industriji.

Vpis in informacije:
Telefon: 080 3900 / 04 277 21 04 / 041 499 934
Email:   nada.zupanc@bc-naklo.si

Kaj oseba s tem poklicem lahko opravlja

Živilsko-prehranski tehnik nadzoruje in izvaja proizvodne postopke v živilski industriji ter skrbi za kakovost, varnost in sledljivost živil. Pripravlja načrte proizvodnje, vodi dokumentacijo in spremlja tehnološke procese. Lahko sodeluje pri razvoju novih izdelkov, izvaja analize ter svetuje potrošnikom glede prehrane. Obvladuje postopke skladiščenja, pakiranja, označevanja živil ter skrbi za higieno in upoštevanje predpisov.

Število kreditnih točk

  • SSI program: 240 kreditnih točk (KT)
  • PTI program: 120 kreditnih točk (KT)

Trajanje

V izobraževanju odraslih se lahko trajanje programa skrajša, saj se upoštevajo že pridobljena znanja preteklih formalnih in neformalnih izobraževanj vsakega posameznika posebej. Poleg tega se obveznosti izvajajo na drugačen, odraslim prilagojen način. Zato je mogoče 4-letni program (SSI) ali 2-letni program (PTI) zaključiti v krajšem času. Program se zaključi s poklicno maturo.

Predvideni cilji programa

  • Pridobiti temeljna znanja s področja živilstva, prehrane in tehnologije živil ter spoznati vpliv živil na zdravje.
  • Usposobiti se za izvajanje in nadzor tehnoloških postopkov v proizvodnji, predelavi, pakiranju in skladiščenju živil.
  • Obvladati načela kakovosti, varnosti, higiene in sledljivosti živil v skladu s predpisi.
  • Uporabljati informacijsko-komunikacijsko tehnologijo ter razvijati odgovornost, natančnost in sposobnost za samostojno in timsko delo.
  • Razvijati podjetniške veščine, prilagodljivost, svetovalne sposobnosti in spoštovanje etičnih, okoljskih ter zakonodajnih standardov.
  •  

Možnosti nadaljnjega formalnega izobraževanja

Po uspešno zaključenem programu (SSI, PTI) je možen vpis v višješolske ali visokošolske strokovne programe s področja živilstva, prehrane, dietetike, živilskega inženirstva, varnosti hrane, kemije ali biotehnologije. Z opravljeno poklicno maturo je možen vpis tudi v nekatere univerzitetne programe pod določenimi pogoji.

Možnosti dela in zaposlitve

Živilsko-prehranski tehnik se lahko zaposli v živilsko-predelovalni industriji, pekarnah, mesnopredelovalnih obratih, mlekarni, trgovskih podjetjih, obratih javne prehrane, laboratorijih za nadzor kakovosti ali prehranskem svetovanju. Možna je tudi samozaposlitev ali delo v podjetjih, povezanih z razvojem živilskih izdelkov in prehranskih storitev.

Predmetnik / Vpis / Posebnosti v izobraževanju odraslih

ZIVILSKO_PREHRANSKI_TEHNIK_PTI_SC
ZIVILSKO_PREHRANSKI_TEHNIK_SSI__SC

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Za več informacij pokličite ali pišite
Nada Zupanc, organizatorka izobraževanja odraslih

  • Osebno, v času uradnih ur:
    ponedeljek, sreda, četrtek: od 12.30 do 14.30
    torek: od 15.00 do 17.00
    petek: od 8.30 do 10.30
  • Po telefonu: 04/277 21 04, 041/499-934
  • Preko elektronske pošte: nada.zupanc@bc-naklo.si ali srednjasola.odrasli@bc-naklo.si
  • Na spletni strani šole (www.bc-naklo.si)
Skip to content