

USPOSABLJANJE ZA NPK IN TEČAJ SOKA, KISA TER ŽGANJA
PREDELAVA SADJA
Predelava sadja doma je odlična priložnost za ohranjanje kakovostnih surovin in ustvarjanje lastnih izdelkov. Usposabljanje je namenjeno vsem, ki želite to znanje poglobiti ali pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo. Poudarek je na praktičnih znanjih, tradicionalnih postopkih in zagotavljanju kakovosti končnih izdelkov.
Prijave in informacije:
Telefon: 080 3900 / 04 277 21 20 / 041 499 934
Email: tecaji@bc-naklo.si
1. USPOSABLJANJE IZ PREDELAVE SADJA
Usposabljanje je namenjeno vsem, ki se želite s predelavo sadja resneje ukvarjati oz. pridobiti NPK Predelovalec/predelovalka sadja na tradicionalen način, Usposabljanje namreč vsebujejo predpisane vsebine NPK kataloga znanj.
Vsebine usposabljanja je sestavljena iz 3 sklopov
- Sadni sok, sadno vino in kis (3 dni, 15 pedagoških ur): kemična sestava, kakovost in zrelost sadja za predelavo v sadni sok, odbira, pranje in mletje sadja, tehnologija izdelave bistrega in motnega soka, sadnega vina in sadnega kisa, kemična in senzorična analiza soka, filtracija, pasterizacija, polnjenje in hlajenje soka, vodenje alkoholne fermentacije mošta, pretok in stabilizacija vina, vodenje ocetno-kislinske fermentacije z različnimi metodami, filtracija/pasterizacija in polnjenje kisa, etiketiranje, kemična in senzorična analiza mošta, vina in kisa.
- Žganje (2 dni, 10 pedagoških ur): kemična sestava, kakovost in zrelost sadja za predelavo v mošt, odbira, pranje in mletje sadja, tehnologija izdelave sadnega žganja, uravnavanje pH vrednosti drozge, vodenje alkoholne fermentacije drozge, vodenje 1. destilacije, merjenje volumskih odstotkov alkohola, vodenje 2. destilacije – ločevanje 1., 2. in 3. toka, redčenje, stekleničenje in etiketiranje žganja.
- Želirani izdelki, suho sadje in kompoti (2 dni, 10 pedagoških ur): kemična sestava, kakovost in zrelost sadja za predelavo v sadne izdelke, odbira in priprava sadja za sušenje, načini preprečevanja porjavenja sadja za sušenje, vodenje sušenja v različnih sušilnih napravah, odbira in priprava sadja za kuhanje džemov in marmelad, kuhanje džemov in marmelad z izbranimi dodatki do ustrezne zgoščenosti, polnjenje in toplotna obdelava želiranih izdelkov, izenačevanje vlage v suhem sadju, embaliranje in shranjevanje suhega sadja, odbira in priprava sadja za kompot, priprava maliva, polnjenje v embalažo in toplotna obdelava izdelka, etiketiranje, kemična in senzorična analiza sadnih izdelkov.
V okviru usposabljanja se seznanite tudi z varnostjo in zdravjem pri delu, smernicami dobre higienske prakse, zdravstvenimi in sanitarno-tehničnimi pogoji za predelavo sadja ter opremo in napravami za predelavo sadja.
Trajanje usposabljanja
7 dni sli 35 pedagoških ur
Cena usposabljanja
239 EUR z DDV
Termin usposabljanja
Zbiramo prijave. Pokličite nas.
Vstopni pogoj za vse, ki želijo po usposabljanju pridobiti še certifikat NPK
Po končanem usposabljanju gredo lahko udeleženci še v NPK postopek za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije NPK Predelovalec/predelovalka sadja na tradicionalen način. Končana osnovna šola in starost 18 let sta vstopna pogoja za udeležence, ki imajo interes pridobiti še certifikat NPK Predelovalec/predelovalka sadja na tradicionalen način. Usposabljanje ni pogoj za pridobitev NPK certifikata, je pa priporočljivo za vrednotenje vašega znanja in izkušenj v NPK postopku. Več informacij o postopku pridobitve NPK certifikata na povezavi NPK in na telefonski številki 04/620 2663.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2. TEČAJ PREDELAVE SADJA V SOK, KIS IN ŽGANJE
Na tečaju se boste naučili, kako lahko sami doma predelate sadje v sok, mošt, kis in žganje.
Prvi dan se boste seznanili s postopkom izdelave bistrega in motnega sadnega soka, pranjem, mletjem in stiskanjem sadja ter pripravo in dodajanjem bistrilnih sredstev. spoznali boste postopek izdelave sadnega vina in kisa ter se naučili osnov žganjekuhe (pranje, mletje sadja uravnavanje pH vrednosti drozge, vodenje alkoholnega vrenja, destilacija in fermentacija drozge.
Drugi dan se boste posvetili filtraciji, pasterizaciji, polnjenju, hlajenju soka ter etiketiranju in označevanju izdelkov. Naučili se boste voditi ocetno-kislinsko fermentacijo in določali sladkor, alkohol in ocetno kislino za kis. Destilirali boste surovo žganje in ločevali destilat na 1., 2. in 3. tok. Žganje boste zorili in redčili.
Trajanje tečaja
7 dni sli 10 pedagoških ur
Cena tečaja
92 EUR z DDV
Termin tečaja
6. 11. in 7. 11. 2024, ob 16.00
Zbiramo prijave. Pokličite nas.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________