Back

Train To Sustain

Train To
Sustain

Train To Sustain

Celotno ime: TRAIN2SUSTAIN

Program: ERASMUS+ Alliances for Education and Enterprises

Št. projekta: 2023-1-1E01-KA220-VET-00156916

Trajanje: 2. 10. 2023 – 1. 4. 2026

Vrednost: 400.000,00 EUR

Vodilni partner: BC Naklo

Ostali partnerji: On Projects Advising, ATU (Irska), CIA (Italija), PFA (Poljska)

Kontakt koordinatorja: Enja Kaličanin – enja.kalicanin@bc-naklo.si, Jerneja Rozman – jerneja.rozman@bc-naklo.si 

 

O projektu

TRAIN 2 SUSTAIN je evropski projekt, ki povezuje šole, učitelje in strokovnjake iz več držav z namenom po izboljšanju znanja o prehranski trajnosti v poklicnem izobraževanju in usposabljanju. 

Želimo pomagati učiteljem in izobraževalcem, da bodo lahko svoje dijake bolje učili o:

  • zmanjševanju količine zavržene hrane,
  • kako izbrati bolj trajnostne načine pridelave hrane,
  • zakaj so pomembne okolju prijazne kmetijske prakse,
  • kako pametno pakirati hrano, da zmanjšamo vpliv na okolje.

V treh letih bomo:
– raziskali, kaj učitelji že vedo o prehranski trajnosti,
– ustvarili uporabne infografike in digitalne knjižice s primeri dobrih praks,
–  izvedli intervjuje in dogodke, kjer bomo zbrali dobre ideje in izkušnje,
–  razvili praktičen vodnik za učitelje,
–  oblikovali strukturo spletnega tečaja (MOOC), ki bo na voljo vsem.

Zakaj je to pomembno?

  • Prehranska trajnost postaja nuja, ne izbira – podnebne spremembe, izčrpavanje virov in naraščajoči odpadki zahtevajo bolj odgovoren pristop k prehrani.

  • Učitelji imajo ključno vlogo – s pravimi orodji in znanjem lahko oblikujejo generacije, ki razumejo pomen trajnostnega prehranjevanja.

  • Zmanjševanje zavržene hrane – projekt pomaga razviti učne vsebine, ki dijake spodbujajo k bolj premišljenemu ravnanju s hrano.

  • Povezovanje evropskih izkušenj – z vključevanjem partnerjev iz več držav projekt omogoča izmenjavo dobrih praks in širšo uporabnost rezultatov.

  • Praktična orodja za poučevanje – razviti materiali (infografike, knjižice, struktura MOOC tečaja) bodo neposredno uporabni v procesih izobraževanja.

  • Vpliv na lokalno in globalno raven – izobraževanje o trajnosti ne vpliva le na posameznike, ampak prispeva k bolj pravičnemu in okolju prijaznemu prehranskemu sistemu.

Rezultati projekta

  • Raziskovalno poročilo o znanju in razumevanju trajnostnega razvoja hrane s strani izobraževalcev v poklicnem izobraževanju in usposabljanju
  • Infografija s prednostnimi nalogami na področju trajnostnega razvoja hrane v Evropi
  • študije primerov
  • analiza skupine za izmenjavo mnenj (Think Tank)
  • digitalni plakati
  • Vodnik za usposabljanje izobraževalcev poklicnega izobraževanja in usposabljanja o razvoju učnih načrtov
  • Struktura tečaja MOOC 
  • Najboljše prakse in spoznanja iz dejavnosti poučevanja in učenja
Skip to content