Italija
Strokovno usposabljanje
predavateljice v Italiji
Inštitucija prejemnica: CESIE ETS, Via Roma, 94, 90133 Palermo
Termin usposabljanja: 20. 5. – 24. 5. 2024
Področje usposabljanja: živilstvo in prehrana
Udeleženka: Irena Gril
Strokovno usposabljanje na Siciliji
V okviru projekta Akreditacija HED 2023, sem se skupaj s štirimi študentkami Višje strokovne šole BC Naklo, program Živilstvo in prehrana, udeležila strokovnega usposabljanja v Italiji. Enakega programa se je udeležila tudi učiteljica v okviru projekta Akreditacija VET 2022.
Prvi dan smo sodelovale pri izdelavi jagodnega džema v družinskem proizvodnem obratu U´Barunieddu v Bagherii. Poleg teoretične predstavitve smo izvedle vse faze tehnološkega postopka, od priprave surovine do pasterizacije končnega izdelka v duplikatorju.
Drugi dan smo si dopoldne ogledale mestno tržnico Ballaro – največjo tržnico v Palermu, poznano po raznoliki lokalni ponudbi sadja, zelenjave, rib, slaščičarskih izdelkov, začimb in sveže pripravljenih prigrizkov. Popoldne smo obiskale zadrugo Valdibella v kraju Camporelare, katere glavna dejavnost je pridelava in predelava zelenjave, sadja, žit in grozdja.
Sreda je bila menjena sladkim dolžnostim. Obiskale smo proizvodno enoto izdelave sladic Osterie Ballaro – La Mortana, kjer za potrebe lastne restavracije izdelujejo tradicionalne sicilijanske sladice, kot so casata, canolli, sladoled, pite in ostale dobrote. Popoldne smo si v prostorih univerze v Palermu (UNIPA) ogledale prostore za pripravo in izdajo obrokov jedi. Vodja kuhinje nam je predstavil organizacijo dela, načine nabave, skladiščenje živil in opremo posameznih kuhinj za pripravo obrokov. Največ časa smo posvetile izdelavi pizz. Po teoretični predstavitvi smo se preizkusile v izdelavi testa, deljenju in okroglenju posameznih hlebčkov testa.
Prosto četrtkovo dopoldne smo izkoristile za obisk mesta Cefalu, majhnega mesta, ki je zaradi svoje lege, srednjeveških ulic, odličnih restavracij, predvsem pa dolgih peščenih plaž priljubljena turistična destinacija. Popoldne smo obiskale obrtniški obrat za izdelavo tradicionalnih testenin. Mojster Fabio Serino nam je prikazal izdelavo testa za testenine in pripravo različnih nadevov za sveže testenine. Po teoretičnem uvodu smo tudi same izdelovale raviole z različnimi nadevi.
Zadnji dan je bil namenjen obisku sirarne Caseificio Fratelli Biddeci. Sirarna ima tudi svojo trgovino z raznoliko ponudbo mlečnih izdelkov. V delavnici smo si ogledale proces izdelave mocarele, burrate, sira provalone in ricotte. Po izčrpni predstavitvi tehnoloških postopkov izdelave posameznih sirov smo sodelovale tudi pri posameznih fazah izdelave nekaterih sirov.
Po izdelavi sirov smo si ogledali tudi kmetijo, na kateri pridelujejo značilne vrtnine in sadje, katerega delno tržijo v lastni trgovini, delno pa na mestni tržnici. Zaradi ugodnih rastnih razmer smo tako že v mesecu maju lahko okušali limone, pomaranče, bele in črne murve ter različne vrste jagod.
Delovni teden smo zaključili na tem idiličnem posestvu v prijetni senci z okušanjem izbranih sirov in drugih sicilijanskih specialitet.
Članek moje podeželje Sicilija 2024
ČLANEK KRANJČANKA JULIJ 2024 PO NOVE IZKUŠNJE V TUJINO
Cerklje pod Krvavcem september 2024 2 str. 23 Po nove izkusnje v tujino v okviru programa Erasmus+
Glas Naklo oktober 2024_Po nove izkušnje v tujino_str. 57, 58.pdf
Objave inštitucije CESIE ETS o mobilnosti: