Danska
Akreditacija 2025
Praktično usposabljanje
na področju floristike
- Termin usposabljanja: 2. 11. – 14. 11. 2025
- Področje usposabljanja: floristika
- Inštitucija prejemnica: Roskilde Tekniske Skole, Vilvorde Køgevej 131, 4000 Roskilde
- Spletna stran: www.rts.dk
- Dijaki: Mark Bogataj, Žan Bilban, Jan Šraj, Eva Bilban, Maša Drobnič, Tinkara Kunc, Zarja Bavdaž, Špela Jamnik, Ema Vukašević, Hana Tia Srna, Tjaša Mlinar Kurent, Sara Peterman
- Učiteljica mentorica: Katarina Rajer
2. 11. 2025 in 3. 11. 2025 – 1. in 2. dan
Vreme: Vreme je bilo v Avstriji delno oblačno in na Danskem oblačno in vetrovno
Ob 10.00 smo se vsi skupaj dobili ped šolskim parkiriščem. Imeli smo naročena 2 GoOpti kombija, ki bi nas morala pobrati med 7.30 in 9.30 uro, ampak niso upoštevali naših naročil in so nas zato pobrali ob 10.15 in 10.25. Za prvi kombi, ki je odpeljal ob 10.15 in je imel samo 5 potnikov, smo kasneje ugotovili, da GoOpti nikoli ne pelje brez polnega kombija, zato pa so se odpravili po še 3 potnike v Ljubljano. Na koncu je izpadlo, da smo tisti v drugem kombiju na letališče na Dunaju prispeli okoli 1 uro pred prvim kombijem, saj so se najprej odpeljali na drugi konec Ljubljane, nato pa je voznik še zgrešil izvoz na avtocesti. Ko so z veliko zamudo končno prispeli se nam je že tako mudilo, da ko smo prišli čez check-in, smo samo »leteli« na letalo. Po pol ure vožnje po letališču smo se le pripeljali na vzletno stezo in vzleteli. Veliko izmed nas je letelo prvič, zato smo bili kar malo prestrašeni. Na letalu smo se pogovarjali, se smejali, nekateri izmed nas smo kupili kakšno pijačo, ki ni bila tako draga, kot smo pričakovali. Po cca. 90 minutah leta smo pristali in se odpeljali na končno postajališče. Ko smo izstopili iz letala smo takoj zavohali močan vonj po zažganih gumah, zato smo hitro pobegnili noter. Do prevzema prtljage smo se morali sprehoditi čez celotno letališče. Pri prevzemu prtljage je bilo nekaj narobe. En kovček je bil na dveh delih počen in popraskan. Ob pristanku je profesorica še ugotovila, da je bil en od kombijev preklican iz strani Bookinga. Na koncu je voznik, ki nas je prišel pobrat k sreči imel veze in poklical enega od sodelavcev, ki nas je prišel iskat. Oba voznika sta bila zelo prijazna, ampak pri drugem smo imeli v kombiju še disco. Najprej je voznik sam izbral nekaj danske glasbe, kasneje smo mu tudi mi pokazali malo slovenske in kasneje angleške glasbe.
Po 30 minut vožnje nas je v študentskem domu pričakal učitelj iz šole, katero bomo obiskovali. Razdelil nam je ključe za sobe po tri in nam pokazal pot do njih. Po dolgem dnevu smo bili vsi zelo utrujeni, a smo kljub temu smo še vseeno morali pripraviti posteljo za spanje. Za zaključek lahko povemo, da smo sendvičev siti za nekaj časa.
4. 11. 2025 – 3. dan
Vreme: oblačno na čase tudi dežuje ter piha.
Zjutraj smo se zbudili in se že ob 7. uri odpravili na zajtrk. Tudi tokrat nas je pričakala bogata samopostrežna ponudba – kosmiči z mlekom ali jogurtom, različne salame, siri, marmelade in tople žemljice. Čeprav smo bili še nekoliko zaspani, smo se kmalu zbrali in odpravili v šolo.
Tam smo dan začeli v cvetličarski delavnici, kjer smo se najprej posvetili teoriji spiralne tehnike. Profesorica nam je podrobno razložila, kako poteka postavljanje cvetja – vse rože morajo biti postavljene v isto smer, ne glede na to, kako jih obračamo.
Dopoldne je bilo zelo ustvarjalno in poučno. Pogovarjali smo se o tem, kako v cvetličarni pravilno razporediti cvetje, in ga nato razvrstili po barvah. Ko smo končali, smo uredili delavnico in se odpravili na kosilo.
Kosilo je bilo, kot običajno, samopostrežno. Tokrat je večina izbrala hamburger s krompirjevim polpetom in rdečim zeljem – zanimiva, a okusna kombinacija!
Po kosilu smo se vrnili v delavnico, kjer smo ustvarjali bidermajer oziroma polkrožne šopke. Delali smo korak za korakom, da smo vsi razumeli postopek – sredina šopka mora biti nekoliko višja, tako da ima celotna kompozicija lepo polkrožno obliko, ko jo pogledamo s strani. Med delom smo ves čas prejemali povratne informacije in nasvete za izboljšave, zato je bil vsak naslednji šopek še lepši. Ugotovili smo, da lahko z enostavnim ritmom in pravilno razporeditvijo cvetov ustvarimo zelo uravnotežen in estetski šopek. Za izdelavo smo uporabili 7 vrtnic, 3 manjše cvetove, nekaj drobnih cvetlic in zelenje (pistacijo).
Ko smo zaključili s svojimi cvetličnimi mojstrovinami, smo se še pogovorili o jutrišnjem obisku cvetličarske tržnice v Kopenhagnu, kjer bomo izbirali cvetje za nove kreacije.
Pouka je bilo konec ob 14.30. Nato smo napisali dnevnike, ob 15.45 pa ujeli avtobus proti dijaškemu domu. Imeli smo nekaj prostega časa do večerje ob 18. uri.
Tudi večerja je bila raznolika – pečen krompir, solate, makaroni, surova riba in še veliko drugih jedi. Po večerji smo se sprostili ob družabnih igrah in dan zaključili utrujeni, a zadovoljni. Današnji dan je bil res čudovit – naučili smo se spiralne tehnike in izdelave bidermajer šopka, hkrati pa smo uživali v ustvarjanju, druženju in danskem ritmu življenja.
5. 11. 2025 – 4. dan
Vreme: Vreme je bilo zjutraj nekoliko oblačno, a čez dan se je pokazalo tudi sonce.
Zjutraj smo se zbudili, pojedli zajtrk in se pred dijaškim domom zbrali z Mette ter počakali šolski kombi. Danes nas je čakala prav posebna izkušnja – obisk cvetlične tržnice v Kopenhagnu, kjer profesionalne cvetličarne kupujejo material za svoje delo. Ker je tržnica odprta le od 3. do 9. ure zjutraj, smo se od doma odpravili že okoli 7.15. Ko smo prispeli, nam je Mette razkazala tržnico in razložila, kako poteka nakupovanje rož od grosistov. Spoznali smo enega izmed stalnih dobaviteljev šole, ki nam je predstavil svoje poslovanje in način dela. Nato smo imeli čas za samostojen ogled – raziskovali smo stojnice, primerjali cene, občudovali pestro izbiro rastlin in opazovali, kako poteka delo prodajalcev. Vzdušje na tržnici je bilo izjemno prijetno – vse je bilo lepo urejeno, prodajalci pa so bili zelo prijazni in gostoljubni. Po deveti uri smo se odpravili nazaj proti šoli, kjer smo s profesorico Mette nadaljevali pouk. Najprej smo pripravili novo cvetje – nekaj ga je Mette zjutraj kupila na tržnici, del pa smo ga porezali kar na šolskem posestvu.
Dan smo nadaljevali z izdelavo polkrožnega šopka, tokrat pa smo dodali še eno vrsto cvetja, da smo lahko izpopolnili včerajšnje znanje in popravili drobne napake. Ugotovili smo, da vaja res dela mojstra – vsak šopek je bil lepši in bolj uravnotežen kot prejšnji.
Pred kosilom smo pospravili učilnico, saj smo jo potrebovali pripravljeno za popoldanski del pouka. Za kosilo smo imeli mesne kroglice in testenine – resda so bile testenine malo prekuhane, a vseeno smo se najedli in zadovoljno nadaljevali dan. Po kosilu smo spoznali barvno teorijo v cvetličarstvu.
Mette nam je razložila pomen kombiniranja in dopolnjevanja barv ter njihov psihološki učinek, ki ga vsak posameznik doživlja nekoliko drugače. Tudi sami smo opazili, kako barve vplivajo na naše dojemanje šopkov.
Pouka je bilo konec ob 13.00, nato pa smo se peš odpravili proti mestu Roskilde. Skupaj smo šli do železniške postaje, potem pa je vsak raziskoval mesto po svoje. Nekateri so si ogledali trgovine, drugi znamenitosti – nekaj dijakinj se je sprehodilo do katedrale, nato pa po idilični ulici, ki ju je nepričakovano pripeljala do morja. Tam sta si privoščili kratek postanek na pomolu, preden smo se vsi znova zbrali in se skupaj vrnili proti avtobusu.
Po prihodu nazaj v dom smo počistili sobe, nato pa nas je čakala večerja. Po večerji smo imeli prosti čas, ki smo ga izkoristili za druženje, igranje iger in malo učenja. Dan smo zaključili utrujeni, a polni lepih vtisov. Današnji dan nam bo ostal v spominu kot dan, ko smo zares začutili utrip danskega cvetličarstva in doživeli ulico, ki diši po cvetju, soncu in ustvarjalnosti.
6. 11. 2025 – 5. dan
Vreme: sončno
Dan smo začeli kot običajno – v jedilnici, kjer nas je pričakal bogat samopostrežni zajtrk. Po zajtrku smo se pred dijaškim domom zbrali in počakali naš “party bus”, ki nas je odpeljal do šole.
Ko smo prispeli, smo se odpravili do naše učilnice in tam počakali na Mette. Ko je prišla, je na tablo zapisala potek današnjega dne, nato pa nas povabila, da si ogledamo, kakšne šopke in vence pripravljajo za pogrebe. Ogled je bil zanimiv in poučen – videli smo, kako se cvetje uporablja tudi za bolj umirjene, spoštljive priložnosti.
Po ogledu smo iz hladilnice prinesli rože in jih razporedili po tleh in mizah, kot smo se naučili v prejšnjih dneh, da si pripravimo cvetličarno. Medtem smo se razdelili v dve skupini – ena skupina je delala dva miselna vzorca (plakata), druga pa je pripravljala cvetje. Na prvem plakatu smo zapisali pravila in postopke priprave rastlin za nadaljnjo uporabo, na drugem pa postopek izdelave polkrožnega šopka in na kaj moramo biti pri tem posebej pozorni. Sredi dopoldneva je Mette za kratek čas morala pomagati sodelavki, ki ji je odpovedal električni avto – odpeljala ji je rože za pogreb. V tem času smo si vzeli nekaj sprostitve in odigrali zabavno družabno igro Illusion.
Ko se je Mette vrnila, nam je predstavila novo cvetličarsko tehniko – “zračni” ali “nordijski” šopek. Na začetku nam je bila ta tehnika kar malce nenavadna, saj je pri nas nismo vajeni, a na Danskem je zelo priljubljena – celo bolj kot klasični “half bouquet”. Po razlagi smo se tudi sami preizkusili v izdelavi. Izkazalo se je, da ni tako preprosto, kot izgleda – ohranjati pravilno strukturo, velikost in obliko šopka, ki mora biti lep z vseh strani (ne samo z ene!), je bil pravi izziv.
Ko smo končali s svojim delom, smo pospravili rože v vaze, pometli tla in pripravili učilnico.
Ob 11.30 smo odšli na kosilo, ki je bilo po mnenju večine najboljše do zdaj – imeli smo pire krompir s slanino in karamelizirano čebulo, poleg pa še sadje in zelenjavo. Po kosilu smo nadaljevali z izdelavo šopkov, Mette pa je vsakemu posebej podala povratne informacije in nasvete, kako izboljšati končni videz. Kasneje smo se razdelili – trije dijaki so spoznali izdelavo šopka s pomočjo konstrukcije, ostali pa smo izmenjali šopke in jih poskusili še izpopolniti. Na koncu smo vse pospravili, porezali stebla cvetja, da bodo pripravljena za prihodnje delo, in se pogovorili o načrtih za jutri, ko nas čaka ponovni obisk Kopenhagna.
Po pouku smo se odpravili na postajo in počakali naš “party bus”, ki nas je odpeljal nazaj v dom. Popoldne je minilo sproščeno – nekateri so igrali namizni nogomet, biljard ali odšli v fitnes, drugi pa smo se družili v skupnem prostoru. Za večerjo smo imeli res okusno jed, ki nam je dala novo energijo. Po večerji smo jo hitro porabili – ob kartanju, igrah in smehu, preden smo se utrujeni odpravili spat. Današnji dan nam je prinesel nov pogled na skandinavski slog cvetličarstva – bolj preprost, a hkrati poln elegance in ustvarjalnosti.
















































































