USPOSABLJANJE ZA NPK
USPOSABLJANJE IZ ŽIVINOREJE
Usposabljanje temelji na povezovanju teorije s prakso, z namenom, da udeleženci pridobijo uporabna znanja za delo na kmetiji, v rejskih obratih ali pri samostojnem opravljanju živinorejske dejavnosti. Poudarek je na dobrih rejskih praksah, etičnem ravnanju z živalmi, zakonodaji s področja dobrobiti živali, in trženju živinorejskih proizvodov.
Prijave in informacije:
Telefon: 080 3900 / 04 277 21 20 / 041 499 934
Email: tecaji@bc-naklo.si
Usposabljanje je namenjeno vsem, ki se želite strokovno usposobiti na področju živinoreje in vsem, ki želite pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo NPK. Program je zasnovan skladno s katalogom strokovnih znanj in spretnosti za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije NPK Živinorejec/živinorejka. Gre za celovit program, ki vključuje najpomembnejša področja reje živali: rejo drobnice, prašičerejo, rejo perutnine, govedorejo in konjerejo. Udeleženci pridobijo znanja o pasmah, prehrani, reprodukciji, zdravstvenem varstvu, hlevski tehnologiji in trženju pridelkov živalskega izvora.
Vsebina usposabljanja
Program usposabljanja ponuja poglobljeno znanja o posameznih vrstah reje in širše razumevanje celotnega procesa dela z živalmi in upravljanja kmetijskega gospodarstva. Poleg poznavanja pasem, sistemov reje, prehrane, reprodukcije in zdravstvenega varstva program vključuje tudi načrtovanje in organizacijo hlevov v skladu z veljavnimi normativi ter upoštevanje zakonodaje s področja dobrobiti živali.
Reja drobnice: Udeleženci spoznajo pasme ovc in koz ter njihovo razdelitev na mlečne, mesne in kombinirane tipe. Obravnavajo se različni načini reje, načrtovanje hlevov skladno z normativi, bolezni in zdravstveno varstvo živali. Poseben poudarek je na reprodukciji, selekciji, kakovosti mleka in mesa, pa tudi na krmljenju in sestavi uravnoteženih krmnih obrokov.
Prašičereja: V tem sklopu se udeleženci seznanijo z različnimi pasmami in hibridi prašičev, spoznajo sisteme reje posameznih kategorij živali ter načine krmljenja in hlevske tehnologije. Poudarek je tudi na reprodukciji, selekciji in zdravstvenem varstvu, zaključni del pa je namenjen kakovosti in uporabi mesa.
Reja perutnine: Program obravnava tehnologijo vzreje kokoši nesnic in pitovnih piščancev, postopke krmljenja in načrtovanja hlevov, ter postopek valjenja jajc, ravnanje z izvaljenimi piščanci in ločevanje po spolu. Obravnavane so tudi bolezni perutnine in alternativne vrste reje, kot so purani, race in prepelice.
Govedoreja: Sklop zajema pasme goveda in njihovo razdelitev glede na namen reje (mlečne, mesne, kombinirane). Udeleženci spoznajo različne načine uhlevitve, načrtovanje hlevov, zdravstveno varstvo, ter reprodukcijo in selekcijo. Poseben poudarek je na kakovosti mleka in mesa ter na uravnoteženem krmljenju.
Konjereja: Udeleženci spoznajo pasemske skupine konj, prehranske potrebe in sestavo krmnega obroka. Obravnava se varnost pri delu s konji, načrtovanje hlevov, ter reprodukcija, selekcija in različni nameni vzreje konj. Posebna pozornost je namenjena pomenu kobiljega mleka, kakovosti konjskega mesa, ter boleznim in poškodbam.
Trajanje usposabljanja
6 dni ali 30 pedagoških ur
Cena usposabljanja
219,00 EUR z DDV
Termini usposabljanja
26. 01. – 02. 02. 2026 (točni termini: 26. 01., 27. 01., 28. 01., 29. 01., 30. 01., 02. 02. 2026) ob 16.00
Zaključni del
Program se zaključi s predstavitvami in zagovori seminarskih nalog, kjer udeleženci pokažejo pridobljeno znanje ter razumevanje posameznih področij živinoreje.
Izvajalci usposabljanja
Meta Slivnik, Nives Ambrožič, Neja Bohinc
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Vstopni pogoj za vse, ki želijo po usposabljanju pridobiti še certifikat NPK
Po končanem usposabljanju gredo lahko udeleženci še v NPK postopek za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije NPK Živinorejec/živinorejka. Končana osnovna šola, opravljen izpit iz F kategorije in starost 18 let, so vstopni pogoji za udeležence, ki imajo interes pridobiti še certifikat NPK. Usposabljanje ni pogoj za pridobitev NPK certifikata, je pa priporočljivo za vrednotenje vašega znanja in izkušenj v NPK postopku. Več informacij o postopku pridobitve NPK certifikata na povezavi NPK in na telefonski številki 04/620 2663.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
