IZKUŠNJE ŠTUDENTOV V TUJINI -
KMETIJA MARINKE MADER-TSCHERTOU, AVSTRIJA
PRAKSA ŠTUDENTK NIKITE STROJANŠEK IN NINE PAPLER
AVSTRIJA, KMETIJA MARINKE MADER-TSCHERTOU
V sredini novembra sva se odpravili na desetdnevno prakso v Avstrijo k ge. Marinki Mader-Tschertou v dolino Bodental. Že na dan najinega prihoda je začelo snežiti zato je bilo kmalu jasno, da bova v času najinega bivanja opravljali pretežno zimska dela. Tako sva bili zadolženi za jutranjo in večerno oskrbo hleva – na kmetiji imajo namreč 6 krav dojilj, 1 bika in 3 teličke, čez dan pa smo si dnevno razporedili razne naloge in dela.
Prvi dan sva bili zadolženi za točenje medu. Ga. Marinka ima namreč tudi 15 panjev čebel, katere letno pridelajo nekje okrog 15 kg ekološkega medu. Najina naloga je bila, da med iz posod pretočiva v male in velike kozarce, jih ustrezno opremiva z etiketami in shraniva v skladišče. Drugi dan sva pomagali pri pospravljanju oz. podiranju pašne ograje, zimskemu presajanju in spravilu okrasnih in zdravilnih rož.
Le-te smo presadili v skupne lonce, jih zalili in spravili v hram. V dnevih ko je bilo slabo vreme, smo tako vkuhavali razne marmelade, žele bonbone, pripravljali tradicionalne avstrijske jedi, med drugim tudi jed podobno slovenskim štrukljem, polnjeno z maso iz suhih hrušk – tepk, nad katero sva bili obe navdušeni.
Tepk tam namreč ne uporabljajo samo za žganjekuho ampak jih skrbno preberejo, posušijo nekaj pa tudi zamrznejo. Iz njih potem pripravljajo razne nadeve za cmoke, štruklje ali pa jih jedo kot samostojno jed.
V času najine prakse sva sodelovali tudi pri pripravi Tradicionalnega slovenskega zajtrka na konzulatu v Celovcu. Tam sva pomagali pri degustaciji različnih vrst medu, sirov, domačega kruha, jogurtov in drugih domačih jedi, izvedeli pa sva tudi precej zanimivosti iz področja čebelarstva. Ga. Marinka naju je peljala tudi na ogled večje kmetije Baumgartner v dolini Rož, kjer sva si imeli priložnost ogledati zanimivost in sicer – samopostrežno trgovinico z domačimi in lokalnimi pridelki in izdelki.
V prostem času sva si imeli možnost ogledati mesta Borovlje in Celovec, prireditev Krampuslauf in božične sejme. Nina in Marinka sta se v nedeljo podali tudi na goro Žingerco iz katere se lepo vidi vsa Avstrijska koroška.
Zadnji dan sva na povabilo ge. Marinke obiskali tudi Kmetijsko zbornico v Celovcu. Prakso smo nato zaključili s prijetnim druženjem na turistični kmetiji v Bodentalu, kjer so nas postregli z odličnim ričetom. Ob koncu sva prejeli tudi diplomi, domov pa sva se vrnili bogatejši za izkušnjo, ki je združila delo, naravo, lokalne običaje in pa neverjetno gostoljubnost in preprostost najinih gostiteljev in njihovih prijateljev, za kar sva izredno hvaležni.
Erasmus exchange experience on a farm Marinke Mader-Tschertou