DANSKA - FLORISTIKA
- Termin usposabljanja: 2. 11. – 14. 11. 2025
- Področje usposabljanja: floristika
- Inštitucija prejemnica: Roskilde Tekniske Skole, Vilvorde Køgevej 131, 4000 Roskilde
- Spletna stran: www.rts.dk
- Dijaki: Mark Bogataj, Žan Bilban, Jan Šraj, Eva Bilban, Maša Drobnič, Tinkara Kunc, Zarja Bavdaž, Špela Jamnik, Ema Vukašević, Hana Tia Srna, Tjaša Mlinar Kurent, Sara Peterman
- Učiteljica mentorica: Katarina Rajer
2. 11. 2025 in 3. 11. 2025 – 1. in 2. dan
Vreme: Vreme je bilo v Avstriji delno oblačno in na Danskem oblačno in vetrovno
Ob 10.00 smo se vsi skupaj dobili ped šolskim parkiriščem. Imeli smo naročena 2 GoOpti kombija, ki bi nas morala pobrati med 7.30 in 9.30 uro, ampak niso upoštevali naših naročil in so nas zato pobrali ob 10.15 in 10.25. Za prvi kombi, ki je odpeljal ob 10.15 in je imel samo 5 potnikov, smo kasneje ugotovili, da GoOpti nikoli ne pelje brez polnega kombija, zato pa so se odpravili po še 3 potnike v Ljubljano. Na koncu je izpadlo, da smo tisti v drugem kombiju na letališče na Dunaju prispeli okoli 1 uro pred prvim kombijem, saj so se najprej odpeljali na drugi konec Ljubljane, nato pa je voznik še zgrešil izvoz na avtocesti. Ko so z veliko zamudo končno prispeli se nam je že tako mudilo, da ko smo prišli čez check-in, smo samo »leteli« na letalo. Po pol ure vožnje po letališču smo se le pripeljali na vzletno stezo in vzleteli. Veliko izmed nas je letelo prvič, zato smo bili kar malo prestrašeni. Na letalu smo se pogovarjali, se smejali, nekateri izmed nas smo kupili kakšno pijačo, ki ni bila tako draga, kot smo pričakovali. Po cca. 90 minutah leta smo pristali in se odpeljali na končno postajališče. Ko smo izstopili iz letala smo takoj zavohali močan vonj po zažganih gumah, zato smo hitro pobegnili noter. Do prevzema prtljage smo se morali sprehoditi čez celotno letališče. Pri prevzemu prtljage je bilo nekaj narobe. En kovček je bil na dveh delih počen in popraskan. Ob pristanku je profesorica še ugotovila, da je bil en od kombijev preklican iz strani Bookinga. Na koncu je voznik, ki nas je prišel pobrat k sreči imel veze in poklical enega od sodelavcev, ki nas je prišel iskat. Oba voznika sta bila zelo prijazna, ampak pri drugem smo imeli v kombiju še disco. Najprej je voznik sam izbral nekaj danske glasbe, kasneje smo mu tudi mi pokazali malo slovenske in kasneje angleške glasbe.
Po 30 minut vožnje nas je v študentskem domu pričakal učitelj iz šole, katero bomo obiskovali. Razdelil nam je ključe za sobe po tri in nam pokazal pot do njih. Po dolgem dnevu smo bili vsi zelo utrujeni, a smo kljub temu smo še vseeno morali pripraviti posteljo za spanje. Za zaključek lahko povemo, da smo sendvičev siti za nekaj časa.
4. 11. 2025 – 3. dan
Vreme: oblačno na čase tudi dežuje ter piha.
Zjutraj smo se zbudili in se že ob 7. uri odpravili na zajtrk. Tudi tokrat nas je pričakala bogata samopostrežna ponudba – kosmiči z mlekom ali jogurtom, različne salame, siri, marmelade in tople žemljice. Čeprav smo bili še nekoliko zaspani, smo se kmalu zbrali in odpravili v šolo.
Tam smo dan začeli v cvetličarski delavnici, kjer smo se najprej posvetili teoriji spiralne tehnike. Profesorica nam je podrobno razložila, kako poteka postavljanje cvetja – vse rože morajo biti postavljene v isto smer, ne glede na to, kako jih obračamo.
Dopoldne je bilo zelo ustvarjalno in poučno. Pogovarjali smo se o tem, kako v cvetličarni pravilno razporediti cvetje, in ga nato razvrstili po barvah. Ko smo končali, smo uredili delavnico in se odpravili na kosilo.
Kosilo je bilo, kot običajno, samopostrežno. Tokrat je večina izbrala hamburger s krompirjevim polpetom in rdečim zeljem – zanimiva, a okusna kombinacija!
Po kosilu smo se vrnili v delavnico, kjer smo ustvarjali bidermajer oziroma polkrožne šopke. Delali smo korak za korakom, da smo vsi razumeli postopek – sredina šopka mora biti nekoliko višja, tako da ima celotna kompozicija lepo polkrožno obliko, ko jo pogledamo s strani. Med delom smo ves čas prejemali povratne informacije in nasvete za izboljšave, zato je bil vsak naslednji šopek še lepši. Ugotovili smo, da lahko z enostavnim ritmom in pravilno razporeditvijo cvetov ustvarimo zelo uravnotežen in estetski šopek. Za izdelavo smo uporabili 7 vrtnic, 3 manjše cvetove, nekaj drobnih cvetlic in zelenje (pistacijo).
Ko smo zaključili s svojimi cvetličnimi mojstrovinami, smo se še pogovorili o jutrišnjem obisku cvetličarske tržnice v Kopenhagnu, kjer bomo izbirali cvetje za nove kreacije.
Pouka je bilo konec ob 14.30. Nato smo napisali dnevnike, ob 15.45 pa ujeli avtobus proti dijaškemu domu. Imeli smo nekaj prostega časa do večerje ob 18. uri.
Tudi večerja je bila raznolika – pečen krompir, solate, makaroni, surova riba in še veliko drugih jedi. Po večerji smo se sprostili ob družabnih igrah in dan zaključili utrujeni, a zadovoljni. Današnji dan je bil res čudovit – naučili smo se spiralne tehnike in izdelave bidermajer šopka, hkrati pa smo uživali v ustvarjanju, druženju in danskem ritmu življenja.
5. 11. 2025 – 4. dan
Vreme: Vreme je bilo zjutraj nekoliko oblačno, a čez dan se je pokazalo tudi sonce.
Zjutraj smo se zbudili, pojedli zajtrk in se pred dijaškim domom zbrali z Mette ter počakali šolski kombi. Danes nas je čakala prav posebna izkušnja – obisk cvetlične tržnice v Kopenhagnu, kjer profesionalne cvetličarne kupujejo material za svoje delo. Ker je tržnica odprta le od 3. do 9. ure zjutraj, smo se od doma odpravili že okoli 7.15. Ko smo prispeli, nam je Mette razkazala tržnico in razložila, kako poteka nakupovanje rož od grosistov. Spoznali smo enega izmed stalnih dobaviteljev šole, ki nam je predstavil svoje poslovanje in način dela. Nato smo imeli čas za samostojen ogled – raziskovali smo stojnice, primerjali cene, občudovali pestro izbiro rastlin in opazovali, kako poteka delo prodajalcev. Vzdušje na tržnici je bilo izjemno prijetno – vse je bilo lepo urejeno, prodajalci pa so bili zelo prijazni in gostoljubni. Po deveti uri smo se odpravili nazaj proti šoli, kjer smo s profesorico Mette nadaljevali pouk. Najprej smo pripravili novo cvetje – nekaj ga je Mette zjutraj kupila na tržnici, del pa smo ga porezali kar na šolskem posestvu.
Dan smo nadaljevali z izdelavo polkrožnega šopka, tokrat pa smo dodali še eno vrsto cvetja, da smo lahko izpopolnili včerajšnje znanje in popravili drobne napake. Ugotovili smo, da vaja res dela mojstra – vsak šopek je bil lepši in bolj uravnotežen kot prejšnji.
Pred kosilom smo pospravili učilnico, saj smo jo potrebovali pripravljeno za popoldanski del pouka. Za kosilo smo imeli mesne kroglice in testenine – resda so bile testenine malo prekuhane, a vseeno smo se najedli in zadovoljno nadaljevali dan. Po kosilu smo spoznali barvno teorijo v cvetličarstvu.
Mette nam je razložila pomen kombiniranja in dopolnjevanja barv ter njihov psihološki učinek, ki ga vsak posameznik doživlja nekoliko drugače. Tudi sami smo opazili, kako barve vplivajo na naše dojemanje šopkov.
Pouka je bilo konec ob 13.00, nato pa smo se peš odpravili proti mestu Roskilde. Skupaj smo šli do železniške postaje, potem pa je vsak raziskoval mesto po svoje. Nekateri so si ogledali trgovine, drugi znamenitosti – nekaj dijakinj se je sprehodilo do katedrale, nato pa po idilični ulici, ki ju je nepričakovano pripeljala do morja. Tam sta si privoščili kratek postanek na pomolu, preden smo se vsi znova zbrali in se skupaj vrnili proti avtobusu.
Po prihodu nazaj v dom smo počistili sobe, nato pa nas je čakala večerja. Po večerji smo imeli prosti čas, ki smo ga izkoristili za druženje, igranje iger in malo učenja. Dan smo zaključili utrujeni, a polni lepih vtisov. Današnji dan nam bo ostal v spominu kot dan, ko smo zares začutili utrip danskega cvetličarstva in doživeli ulico, ki diši po cvetju, soncu in ustvarjalnosti.
6. 11. 2025 – 5. dan
Vreme: sončno
Dan smo začeli kot običajno – v jedilnici, kjer nas je pričakal bogat samopostrežni zajtrk. Po zajtrku smo se pred dijaškim domom zbrali in počakali naš “party bus”, ki nas je odpeljal do šole.
Ko smo prispeli, smo se odpravili do naše učilnice in tam počakali na Mette. Ko je prišla, je na tablo zapisala potek današnjega dne, nato pa nas povabila, da si ogledamo, kakšne šopke in vence pripravljajo za pogrebe. Ogled je bil zanimiv in poučen – videli smo, kako se cvetje uporablja tudi za bolj umirjene, spoštljive priložnosti.
Po ogledu smo iz hladilnice prinesli rože in jih razporedili po tleh in mizah, kot smo se naučili v prejšnjih dneh, da si pripravimo cvetličarno. Medtem smo se razdelili v dve skupini – ena skupina je delala dva miselna vzorca (plakata), druga pa je pripravljala cvetje. Na prvem plakatu smo zapisali pravila in postopke priprave rastlin za nadaljnjo uporabo, na drugem pa postopek izdelave polkrožnega šopka in na kaj moramo biti pri tem posebej pozorni. Sredi dopoldneva je Mette za kratek čas morala pomagati sodelavki, ki ji je odpovedal električni avto – odpeljala ji je rože za pogreb. V tem času smo si vzeli nekaj sprostitve in odigrali zabavno družabno igro Illusion.
Ko se je Mette vrnila, nam je predstavila novo cvetličarsko tehniko – “zračni” ali “nordijski” šopek. Na začetku nam je bila ta tehnika kar malce nenavadna, saj je pri nas nismo vajeni, a na Danskem je zelo priljubljena – celo bolj kot klasični “half bouquet”. Po razlagi smo se tudi sami preizkusili v izdelavi. Izkazalo se je, da ni tako preprosto, kot izgleda – ohranjati pravilno strukturo, velikost in obliko šopka, ki mora biti lep z vseh strani (ne samo z ene!), je bil pravi izziv.
Ko smo končali s svojim delom, smo pospravili rože v vaze, pometli tla in pripravili učilnico.
Ob 11.30 smo odšli na kosilo, ki je bilo po mnenju večine najboljše do zdaj – imeli smo pire krompir s slanino in karamelizirano čebulo, poleg pa še sadje in zelenjavo. Po kosilu smo nadaljevali z izdelavo šopkov, Mette pa je vsakemu posebej podala povratne informacije in nasvete, kako izboljšati končni videz. Kasneje smo se razdelili – trije dijaki so spoznali izdelavo šopka s pomočjo konstrukcije, ostali pa smo izmenjali šopke in jih poskusili še izpopolniti. Na koncu smo vse pospravili, porezali stebla cvetja, da bodo pripravljena za prihodnje delo, in se pogovorili o načrtih za jutri, ko nas čaka ponovni obisk Kopenhagna.
Po pouku smo se odpravili na postajo in počakali naš “party bus”, ki nas je odpeljal nazaj v dom. Popoldne je minilo sproščeno – nekateri so igrali namizni nogomet, biljard ali odšli v fitnes, drugi pa smo se družili v skupnem prostoru. Za večerjo smo imeli res okusno jed, ki nam je dala novo energijo. Po večerji smo jo hitro porabili – ob kartanju, igrah in smehu, preden smo se utrujeni odpravili spat. Današnji dan nam je prinesel nov pogled na skandinavski slog cvetličarstva – bolj preprost, a hkrati poln elegance in ustvarjalnosti.
7. 11. 2025 – 6. dan
Vreme: sončno
Danes smo se zelo zgodaj zjutraj prebudili, saj nas je čakal izlet v dansko prestolnico – Kopenhagen. Po obilnem zajtrku smo se z avtobusom odpeljali do železniške postaje in se nato z vlakom približno uro dolgo vozili do mesta. Vsi smo bili navdušeni, saj nas je čakalo pravo cvetlično raziskovanje pod vodstvom naše profesorice Mette.
Naša prva postaja je bil čudovit botanični vrt v Kopenhagnu. Tam nam je Mette razkazala različne dele vrta in nam pripovedovala o rastlinah, slogih in zgodovini urejanja parkov. Spoznali smo različne stile – od viktorijanskega in baročnega pa do modernega. Sprehodili smo se po mostu, pod katerim so plavale ogromne zlate ribice, si ogledali rastline v zaprtem delu vrta, ki ga je bilo mogoče občudovati le skozi steklo, in se povzpeli na majhen hrib, kjer so uspevale sukulente. Tam smo se tudi fotografirali – tako mi kot Mette, ki je poskrbela, da bo spomin popoln. Preden smo zapustili vrt, smo imeli še kratek postanek pri cvetličarni ob vhodu, kjer smo si lahko ogledali njihovo ponudbo in načine aranžiranja.
Naslednja postaja je bil mestni trg, kjer nas je čakala lokalna cvetličarka, ki nam je predstavila svojo cvetličarno in povedala svojo zanimivo zgodbo. Povedala nam je, da rože kupuje na dražbi in da je po izobrazbi zgodovinarka umetnosti – kar lepo povezuje umetnost in naravo. Pot smo nadaljevali do kraljeve cvetličarne, ki jo prepoznamo po logotipu s krono, saj ustvarjajo za dansko kraljevo družino. Mette nam je razložila, da ima vsak izmed šestih izložbenih oken svojo zgodbo in pomen. Notranjost cvetličarne je bila čudovita – polna umetniških aranžmajev in slik kraljeve družine. Izvedeli smo, da si za vsako posebno priložnost vzamejo cel dan, da vse preuredijo in pripravijo novo dekoracijo.
Za tem smo obiskali še drugačno, umetniško cvetličarno, kjer je v ozadju igrala operna glasba, aranžmaji pa so bili izjemno unikatni – celo z dekoracijo iz kosti! V središču cvetličarne je bila steklena hiša z lončnicami, ki niso bile naprodaj, ampak so služile kot del razstave in inspiracije. Naša zadnja cvetličarna dneva se je imenovala The Green Room. Bila je manjša, a zelo prijetna. Lastnik nas je pričakal kar pred vhodom in nam razložil, da v svoji cvetličarni prodaja tudi vino in čokolade, saj jih Danci pogosto darujejo skupaj s šopki. Povedal nam je tudi, da zelo hitro menjajo postavitve in vedno znova osvežujejo notranjost. Ker je bil prostor majhen, smo si cvetličarno ogledovali po štirje naenkrat, a notranjost je bila prava cvetlična pravljica – polna barv in vonjav.
Po ogledu smo se vrnili na glavni mestni trg, kjer smo imeli nekaj prostega časa za kosilo. Vsak si je poiskal nekaj po svojem okusu – od danskih sendvičev do hitrih prigrizkov. Popoldne je sledil še romantičen zaključek dneva – vožnja z ladjico po kanalih Kopenhagna. Vodič nam je med plovbo razlagal zanimivosti o danski obali, kraljevi družini in zgodovini mesta. Po koncu vožnje smo imeli še nekaj ur prostega časa, ki smo jih izkoristili različno – nekateri smo si ogledali kraljevi dvorec, kip male morske deklice in cerkev Marije Magdalene, drugi pa smo odšli na kavo, po spominke ali pa le na sproščen sprehod po mestu. Zvečer smo se z vlakom in avtobusom vrnili nazaj v Roskilde, kjer nas je čakalo še večerja in zaslužen počitek po dolgem, a čudovitem dnevu. Današnji dan je bil prava mešanica umetnosti, narave in kraljevskega razkošja – popolna danska izkušnja!
8. 11. 2025 – 7. dan
Vreme: oblačno
Današnje jutro je bilo nekoliko bolj sproščeno. Zbudili smo se ob 8.30 in se ob 9.00 zbrali v jedilnici, kjer smo si sami pripravili zajtrk iz hrane, ki smo jo imeli na voljo – kruh, salamo, sir, kosmiče in jogurt. Po zajtrku smo imeli nekaj prostega časa, nato pa smo se ob 11.00 odpravili proti avtobusni postaji. Na postajo smo prispeli pravočasno in se ob 11.45 z avtobusom odpeljali proti središču mesta Roskilde.
Ko smo prispeli, smo se peš sprehodili mimo veličastne katedrale in čez lep mestni park, ki nas je popeljal do Vikinškega muzeja. Tam je profesorica Katarina kupila vstopnice, prijazne vodičke pa so nam priporočile, naj si ogledamo tudi film o obnovi vikinških ladij. V filmu smo izvedeli, da so ladje morali več tednov namakati v posebni tekočini, da bi ohranili les – včasih tudi do 25 dni!
Nato smo si ogledali vikinške ladje, ki so jih uspeli ohraniti. Med njimi sta bili dve bojni ladji, ena trgovska in ena manjša ribiška ladja. Čeprav niso bile vse popolno ohranjene, je bilo neverjetno videti, kako so jih nekoč uporabljali. Zunaj smo si ogledali tudi rekonstrukcije ladij v naravni velikosti, v katere smo se lahko usedli, in razstavo orožja in nakita, ki so ga uporabljali Vikingi.
Nekateri smo se nato udeležili še predavanja o vikinških ladjah, kjer nam je vodič povedal marsikatero zanimivost. Izvedeli smo, da so eno izmed ladij prepoznali po vklesanem zmaju, da so bile vojaške ladje dolge in plitve, primerne za hitro plovbo, in da je največja ladja imela posadko kar do 70 ljudi! Trgovske ladje pa so bile širše in bolj stabilne, saj so prevažale dragocen tovor, po navadi pa so jih upravljali le trije člani posadke. Vodič je razbil tudi enega največjih mitov – Vikingi niso nosili čelad z rogovi!
Po ogledu smo imeli nekaj prostega časa – nekateri smo se odpravili pogledat katedralo, drugi smo uživali v kavarnah, restavracijah ali raziskovali trgovinice s spominki.
Ob 15.50 smo se zbrali na glavni avtobusni postaji, kjer smo imeli nekaj manjših težav pri nakupu vozovnic, a smo se na koncu uspešno vkrcali na avtobus in se odpeljali proti domu.
Po prihodu smo našli bližnjico do dijaškega doma (kar nam je precej olajšalo pot) in si privoščili zaslužen počitek. Zvečer nas je čakala še okusna večerja, nato pa smo se sprostili, pogovarjali in igrali družabne igre.
Danes smo spoznali del danskih korenin in bogato zgodovino Vikingov, ki nas je res navdušila – popoln zaključek našega cvetličnega, kulturnega in raziskovalnega tedna!
9. 11. 2025 – 8. dan
Po tednu polnem dogodivščin, ustvarjanja in izletov smo si danes privoščili dan za počitek in sprostitev.
Zjutraj smo se ob 9. uri zbrali v jedilnici na zajtrku, kjer smo si sami pripravili obrok in se ob prijetnem klepetu počasi prebudili v mirno nedeljsko jutro. Dan smo namenili sprostitvi – nekateri smo gledali filme, drugi igrali družabne igre ali namizni nogomet, nekateri so obiskali fitnes ali raziskovali okolico doma, spet drugi pa smo naredili še vse potrebno za šolo.
Opoldne pa smo se odločili, da si za kosilo pričaramo malo pravega slovenskega nedeljskega vzdušja. Ker pa v kuhinji nismo imeli kuhalnika, lonca, kuhalnice ali zajemalke, je bilo to pravi kulinarični izziv! A Slovenci se znajdemo – uporabili smo eno lončeno posodo, vodo smo zavreli v grelcu za vročo vodo, vse skupaj mešali z leseno žlico, juho pa si nato nalivali s skodelico.
In verjeli ali ne – uspelo nam je skuhati pravo govejo juho! Vonj domače juhe je napolnil kuhinjo in nas za trenutek popeljal nazaj domov.
Večerjo smo imeli ob 18. uri, po njej pa smo dan zaključili umirjeno – ob klepetu, igrah in smehu. Bilo je lepo imeti dan brez obveznosti, da smo si lahko napolnili baterije in se pripravili na nov teden danskih izkušenj, ki nas čaka.
10. 11. 2025 – 9. dan
Vreme: Vreme je bilo oblačno
Dan smo začeli z zajtrkom ob 7.00, ob 7.35 pa nas je party bus odpeljal do šole. Pred začetkom pouka nas je nekaj še pisalo dnevnike za prejšnje dni. Po prihodu Mette , nam je razložila, kaj bomo počeli čez teden in kasneje malo podrobneje za ta dan. Začeli smo s pripravo cvetja. Posamezniki so jih razvrstili po barvah in različnih velikostih. Ostali smo medtem naredili plakate o izdelavi prostih oz. zračnih šopkih. Po tem smo te postopke primerjali s postopki izdelave takšnih zračnih aranžmajev v vaze oz. posode z zelenimi oz. oasis gobami. Te gobe so narejene iz 2% plastike in 98% zraka. Te gobe se uporabljajo že od okoli leta 1954. po tem, ko nam je Mette pokazala postopek izdelave, smo odšli na odmor. Po odmoru smo se lotili dela. Vsak si je v sosednji učilnici vsak izbral eno vazo. V te vaze smo stlačili zelene gobe in izbrali rože za aranžma. Ko smo naredili prvi izdelek, nam je Mette povedala, kaj lahko izboljšamo, po tem pa smo odšli na kosilo. Po kosilu smo do konca pregledali še zadnje izdelke, po čemer pa smo izdelali še vsak en aranžma. Po tem nas je Mette razdelila v pare po dva, kjer smo drug drugemu povedali, kaj nam je všeč in kaj lahko popravi, nato pa smo si izdelke zamenjali. Ker se teh gob ne da reciklirati smo nekateri, ki smo želeli izdelali aranžmaje s pomočjo ježkov/kenzan (pripomočkov, ki imajo kovinsko dno in iglice, kot žeblje), ki pa so se sedaj ponovno začeli uporabljati. Uporablja se jih, saj so bolj okolju prijazni in lažji za uporabo. Uporabljajo se že od leta okoli 1899 in izvira iz Japonske. Po končanju izdelkov smo začeli s pospravljanjem rož. Končali smo ob 14.30 in se odpravili v sobo za druženje kjer smo napisali dnevnike, nekateri pa so se igrali namizni nogomet. Ob 15.45 smo šli na avtobus in se vrnili v študentski dom, kjer smo nekateri na hitro pojedli vsak eno jabolko z Nutello.
11. 11. 2025 – 10. dan
Vreme: deževno, oblačno
Dan smo začeli z okusnim zajtrkom, po zajtrku smo pa se odpravili na postajo kjer smo počakali naš “party” bus. Odpeljal nas je do šole, kjer smo počakali na Mette.
Ko je Mette prišla nas je odpeljala v drugo učilnico, v kateri bomo izdelali šopke še z drugimi učenkami. Najprej smo se pogovorili, kaj bomo danes delali in šli po rože v hladilnico. Dodali smo še nekaj drugega materiala, saj bomo izdelovali božične šopke, kateri bodo šli v prodajo. Mette nam je razložila kaj je pomembno pri božičnih šopkih torej mora biti v božičnih barvah( rdeča, zlata, srebrna, zelena, roza, vijolična). Nato si je izbrala material za njen šopek in nam začela razlagati in kazati kakšen šopek bi ona naredila. Pokazala nam je tudi nekaj trikov kako lahko uporabimo smrekove veje, netresk in storže, da šopek dobi še več božičnega vzdušja. Po natančnih navodilih smo se tudi mi napotili izdelovati šopek. Imeli smo navodila, da lahko v šopek damo samo eno glavno( veliko) rožo, ostalo pa bolj poceni material, saj morajo biti šopki samo 10€. Na koncu smo se še naučili, kako šopek zaviti za prodajo. Nato smo učilnico pospravili in se odpravili na kosilo, ki je bilo zelo dobro imeli smo burgerje z piščancem in zelenjavo. Po kosilu nam je Mette prinesla material za dekoracijo sveč. Najprej nam ja razložila potek izdelave. Uporabila je podstavek na katerega je prilepila podstavke za glino, na njih je potem položila glino.
V glino smo najprej dali svečo na vrh gline in potem še po celoto vejice iglavcev in dekapracije kot so storži, mah, cimetove palčke, lubje, ostanki rož.
Po razlagi smo se sami lotili dela. Po končanem delu smo izdelke nesli v sobo z dekoracijami in se lotili pospravljanja.
Neuporabne rože smo nesli v kompost, prazne vaze smo pomili in jih pospravili, še lepe rože pa nazaj v hladilnico. Z Mette smo se na koncu pogovarjali o današnjem delu kako nam je bilo, če smo se nekaj novega naučili in še povedala nam je kaj bomo jutri delali.
Po prihodu v našo nastanitev smo imeli prosti čas do 18:00 nato pa smo šli na večerjo. Večerja je bila zelo okusna. Na koncu večerje smo še izvedeli da imajo danes dijaki nastanjeni v dijaškem domu, danes zvečer sestanek pri katerem si podelijo kaj se jim je prejšnji teden dogajalo, kaj so počeli, kateri gostje bodo prišli na novo in če je potrebno obnoviti kakšno pravilo.
Preden smo šli spat smo se še igrali družabne igre in se družili med sabo.
12. 11. 2025 – 11. dan
Vreme: oblačno
Zjutraj smo se zbudili kot po navadi ter se odpravili na zajtrk. Tudi danes je bila izbira hrane pestra – od marmelade, kosmičev, salam in sira do svežega kruha. Po zajtrku smo počakali na naš avtobus, ki nas je kot običajno odpeljal do šole.
Po prihodu v šolo smo se najprej zbrali v naši učilnici, kjer smo odložili svoje stvari, nato pa smo se odpravili v rastlinjak, kjer nas je čakalo ustvarjalno dopoldne – izdelovanje božičnih venčkov iz nordijske smreke. Pridružili smo se njihovi skupini dijakov vrtnarske smeri.
Najprej smo si pripravili slamnati obroč, okoli katerega smo z žičko, ovito v smeri urinega kazalca, pritrjevali vejice smreke. Delo je bilo natančno, a zabavno, saj je vsak venček počasi dobival svojo obliko in vonj po sveži smreki je napolnil celoten rastlinjak.
Ko smo končali z osnovo venčka, smo imeli kratek odmor, po katerem smo se lotili še okraševanja sveč. V lonček smo najprej dali glino, vanjo pa storže, ki smo jih razporedili okoli roba. To smo naredili tako, da smo okoli vsakega storža navili žičko. Nato smo glino prekrili z mahom, vanj vstavili svečo in jo na koncu posuli z bleščicami, da je dekoracija zasijala v pravem prazničnem duhu. Oba naša izdelka sta bila primerna za prodajo. Osnova za adventne venčke se prodaja po 75 oz. 85 danskih kron, sveča v lončku pa 45 kron.
Po ustvarjalnem delu smo se odpravili na kosilo, ki je bilo tudi danes zelo okusno. Po kosilu smo zaključili s poukom, nato pa je vsak izkoristil popoldne po svoje – nekateri so se odpravili v mesto Roskilde, drugi pa so obiskali Burger King.
Ob 15.30 smo se ponovno zbrali na avtobusni postaji in se odpeljali nazaj v naš dom. Tam smo imeli nekaj prostega časa do večerje ob 18. uri, ki je bila odlična. Po večerji smo se še malo družili, igrali družabne igre in biljard, nato pa se utrujeni, a zadovoljni odpravili spat.
Današnji dan nam je bil še posebej všeč, saj smo se pri izdelovanju božičnih venčkov res zabavali in začutili pravo praznično vzdušje.
13. 11. 2025 – 12. dan
Vreme: oblačno
Zjutraj smo se zbudili, pripravili na dan in se po zajtrku z avtobusom odpeljali v šolo. Vreme je bilo zjutraj oblačno in pihal je močan veter. Pouk smo začeli s čiščenjem in ločevanjem rož. Tiste, ki so bile v slabem stanju, smo vrgli stran, druge pa spodrezali in dali v čiste vaze. Ostale vaze pa smo očistili in pospravili. Potem smo izdelovali božične škatle z uporabo suhe oasis gobe, naravnih materialov in različnih okraskov. Takšne škatle so značilen namizni okrasek, ki izvira iz Japonske, a se je uveljavil tudi na Danskem, kot darilo gostiteljem. Svojo škatlo smo tudi prevezali z okrasnim trakom in jim dodali pentlje, saj jih bomo odnesli s seboj domov. Pred kosilom smo učilnico uredili in dokončno pospravili ves material. V čast našega odhoda so nam za kosilo ponovno razkuhali rezance z wok omako. Po kosilu pa smo očistili naše delovno orodje, ki smo ga uporabljali v teh dveh tednih (škarje, klešče, nož). Med delom pa nas je presenetilo povabilo za ogled šolskih živali, za katere skrbijo učenci programa skrbnika za male živali, kot so anakonda, opice in gekoti. Med našim ogledom so ravno vzeli kačo iz terarija in smo jo lahko pobožali. Osupnilo nas je, kako negovane in oskrbovane so vse živali ter njihovi prostori. Po povratku na delo smo končali in nadaljevali z evalvacijo preteklih tednov. Najprej smo se sami pogovorili, nato pa so Mette zanimali naši iskreni odgovori in komentarji. Pripomb ni bilo, saj smo doživeli dva tedna polna lepih, zanimivih in zabavnih doživetij. Pred odhodom nas je obiskala še organizatorka mednarodnih projektov Pernille, ki je podpisala papirje in se z nami še malo pogovorila. Naredili smo še skupno fotografijo in se poslovili od Mette. Nato smo imeli še malo časa za pisanje dnevnikov pred odhodom na dom, kjer smo imeli do večerje čas za učenje, druženje in sprostitev. Za večerjo smo dobili, kar je ostalo od kosila, nato pa smo se ukvarjali še s PPT predstavitvijo in pripravo na odhod domov. Naši kovčki bi najraje ostali pospravljeni pod posteljo, mi pa v Roskildeju. Zvečer smo utrujeno zaspali polni lepih novih spominov, ki nam bodo ostali za vedno.
14. 11. 2025 – 12. dan
Vreme: oblačno in vetrovno
Ob 7.00 smo imeli zajtrk tako kot vsak dan ampak danes je bil naš zadnji zajtrk. Po zajtrku smo imeli čas, da smo spakirali in smo se pripravili na odhod, ker smo imeli ob 8.45 že prevoz do letališča.
Prevoz je prišel že pol ure prej. Na letališče smo prišli ob 9.20. Ko smo prišli na letališče smo oddali kovčke in nato smo imeli še pregled ročne pritlage. Nato smo imeli skoraj eno uro, da smo šli po trgovinah na letališču. Preden je bil čas, da smo šli na leto smo nekateri šli na masažni stol, bila je super masaža pred letom. Ob 11.00 smo se začeli ukrcavati na letalo.
Ob 11.40 smo imeli let. Med letom je bilo zabavno, ko smo vzleteli smo snemali in gledali skozi okno, kako je lepo mesto Cobenhavn. Ampak kmalu smo videli samo še oblake in kako letimo nad oblaki. Med letom smo se pogovarjali nekateri so pa tudi zaspali.
Ob 13.20 smo pristali. In tudi pristanek smo snemali kako smo bili nad oblaki in je sijalo sonce in smo pristali v oblačni Dunaj. Nato smo šli po svoje kovčke. Vsi smo dobili kovčke in noben ni bil poškodovan. Imeli smo še pol ure preden sta prišla kombija GoOpti. Ta čas smo si šli iskat še kaj za pojest. Ob 14.30 sta prišla kombija GoOpti.
V enem kombiju nas je bilo osem v drugem pa pet in tri druge potnike, zato so morali z drugim kombijem še v Maribor in Celje peljati druge potnike.
Vožnja od Dunaja in do šole in trajala 4 ure ampak je zelo hitro minilo. Med potjo smo se super imeli pogovarjali smo se, da smo res uživali na izmenjavi na Danskem in, da se bomo še prijavili na izmenjavo, ker smo se super imeli. Smo pa med potjo tudi nekateri zaspali.
Ta kombi nas je pripeljal do šole okoli 18.30. Drug kombi pa eno uro za nami. Tako se je zaključila naša izmenjava na Danskem.







































































































































































