

PEKA KRUHA IN POTIC
IZDELOVANJE KRUHA IN POTIC
Na 5 različnih tečajih peke boste spoznali umetnost priprave kruha in potic – od hranljivega kruha z drožmi brez dodanega kvasa, do peke v krušni peči in ustvarjanja brezkvastih, lažje prebavljivih kruhov z naravnimi fermenti. Naučili se boste priprave droži, različnih vrst mok, oblikovanja hlebcev, izdelave bogatih nadevov za potice ter pravilne tehnike peke in zvijanja testa.
Vsak tečaj je priložnost za poglobitev v tradicijo, krepitev ustvarjalnosti in povezovanje z naravo ter lokalno dediščino.
Prijave in informacije:
Telefon: 080 3900 / 04 277 21 20 / 041 499 934
Email: tecaji@bc-naklo.si
1. PEKA KRUHA Z DROŽMI
Peka kruha z drožmi v zadnjem času doživlja pravi preporod – mamljiv omamni okus, hrustljava skorjica, mehka sredica, veliko lažja prebavljivost in blagodejen vpliv na telo je le nekaj lastnosti, ki nas prepričajo. Peka z drožmi je več kot le način priprave žit, s katerim le-ta postanejo bolj prebavljiva za naše telo. Je tudi dragocena veščina, umetnost, izhodišče za odkrivanje lastne ustvarjalnosti, prispevek kulinarični dediščini in ohranjanju tradicije, kot tudi preprost način povezovanja z naravo in ljudmi. Tečaj vodi Nataša Naneva.
Na delavnici se bomo posvetili naslednjim tematikam in vprašanjem:
Vsebine tečaja
- Prednosti in posebnosti kruha pripravljenega z drožmi
- Kako pripraviti in skrbeti za droži
- Kako pripraviti osnovni bel hlebec različnih oblik, polnozrnat sendvič kruh in pico ter prenos znanj za ostale tipe kruhov
- Nasveti za uporabo različnih mok
- Triki uspešnega okraševanja kruhov
Trajanje tečaja
1 dan ali 5 pedagoških ur
Cena tečaja
69,00 EUR z DDV
Termin tečaja
28. 1. 2025, ob 16.00
Zbiramo prijave. Pokličite nas.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2. IZDELOVANJE KRUHA IN POTIC IZ KRUŠNE PEČI
Usposabljanje je primerno tako za začetnike kot za tiste, ki se s peko kruha in potic že ukvarjate, saj vam bomo izdali še tiste drobne, a pomembne skrivnosti, da bodo vaši izdelki še boljši. Usposabljanje je primerno tudi za vse, ki želite pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo NPK. Vsebine usposabljanja so povzete po katalogu strokovnih znanj in spretnosti za pridobitev NPK Izdelovalec/izdelovalka kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalen način. Usposabljanje vodita: Kristina Frlic in Miran Ahčin.
Vsebine usposabljanja je sestavljena iz 3 sklopov
- Prvi dan se boste naučili zamesiti kvašeno testo za potico, pripravili boste različne nadeve (orehov, lešnikov, makov, pehtranov, nadev o ocvirki in suhim sadjem) in oblikovali testo za pečenje.
- Drugi dan se boste seznanili z osnovnimi surovinami za izdelavo kruha in postopkom izdelave domačega kruha. Spekli boste pogačo, koruzni kruh, ajdov kruh z orehi, čebulni kruh, česnov kruh, kruh z ajdovo kašo, mlečni kruh in sadni kruh. Seznanili se boste tudi z napakami pri izdelavi kruha in potice in kako jih odpraviti.
- Tretji dan pa se boste skupaj z izvajalcema odpravili na kmetijo in se naučili pripraviti pogoje za peko v krušni peči ter v njej spekli izdelke.
Trajanje usposabljanja
3 dni ali 15 pedagoških ur
Cena usposabljanja
149,00 EUR z DDV
Termin usposabljanja
2. 12. – 4. 12. 2024, ob 16.00
Zbiramo prijave. Pokličite nas.
Vstopni pogoj za vse, ki želijo po usposabljanju pridobiti še certifikat NPK
Po končanem usposabljanju gredo lahko udeleženci še v NPK postopek za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije NPK Izdelovalec/izdelovalka kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalen način. Končana osnovna šola in starost 18 let sta vstopna pogoja za udeležence, ki imajo interes pridobiti še certifikat NPK Izdelovalec/izdelovalka kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalen način. Usposabljanje ni pogoj za pridobitev NPK certifikata, je pa priporočljivo za vrednotenje vašega znanja in izkušenj v NPK postopku. Več informacij o postopku pridobitve NPK certifikata na povezavi NPK in na telefonski številki 04/620 2663.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
3. TEČAJ PEKE POTIC
Na tečaju peke potic se boste naučili zamesiti mehko in prožno kvašeno testo ter pripraviti različne nadeve, kot so orehov, lešnikov, makov, pehtranov in drugi. Spoznali boste postopke za pravilno oblikovanje in zvijanje potice, ki vplivajo na končni videz in okus izdelka. Poleg tradicionalnih nadevov boste pripravili tudi posebnost teh krajev – Naklansko potico, ki ima v lokalnem okolju dolgo zgodovino in pomembno simboliko. O tej potici so skozi čas nastale številne zgodbe in legende, ki jo umeščajo med dragocene elemente kulturne dediščine. Tečaj vodi Miran Ahčin.
Trajanje tečaja
1 dan ali 5 pedagoških ur
Cena tečaja
69,00 EUR z DDV
Termin tečaja
16. 4. 2025, ob 16.00
Zbiramo prijave. Pokličite nas.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
4. PEKA KRUHA BREZ KVASA
Na tečaju boste spoznali, kako pripraviti različne vrste kruha brez kvasa, s pomočjo vzhajalnih sredstev ekološkega izvora na primer s fermentom Sekowa, ki je neke vrste drož. ki vpliva na testo tako, da ga mehča).
Zakaj kruh brez kvasa? V kvašenem testu prihaja do nastajanja alkohola in ogljikovega dioksida. Pri peki se alkohol sicer razgradi, vendar pa prihaja do razmnoževanja kvasovk v črevesju, ki težijo k alkoholnemu vrenju. Po jedi se počutimo napeti, saj hrane nismo dobro prebavili. Prihaja do prebavnih motenj in posledično do preobremenitve jeter v funkciji razstrupljanja organizma. Tečaj vodi Elvira Devetak.
Trajanje tečaja
1 dan ali 5 pedagoških ur
Cena tečaja
69,00 EUR z DDV
Termin tečaja
Zbiramo prijave. Pokličite nas.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
5. PEKA KRUHA
Na tečaju boste spoznali izdelavo različnih oblik kruha, pripravljenega po klasičnem postopku z uporabo različnih vrst moke mok. Uporabili bomo pšenično, pirino, ajdovo, ovseno in druge moke, ki dajejo kruhu poseben okus, strukturo in hranilno vrednost. Pripravili bomo pšenični, pirin, ajdov, ovseni in mlečni kruh, primeren tudi za bolj občutljive želodce. Naučili se boste, kako izbrati pravo moko za posamezno vrsto kruha ter kako doseči najboljšo teksturo in okus. Tečaj vodi Miran Ahčin.
Trajanje tečaja
1 dan ali 5 pedagoških ur
Cena tečaja
69,00 EUR z DDV
Termin tečaja
19. 3. 2025, ob 16.00
Zbiramo prijave. Pokličite nas.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________