Laboratorijska vaja
Ugotavljanje prisotnosti bakterij v vzorcih mleka
Študenti 1. letnika višje strokovne šole, smer Živilstvo in prehrana, imajo v okviru predmeta Živilska mikrobiologija in biotehnologija, ki ga vodi predavateljica mag. Marjetka Kastelic Švab, tudi predavanja, ki hkrati vključujejo laboratorijske vaje.
Namen ene izmed laboratorijskih vaj je bilo ugotavljanje prisotnosti števila bakterij v različnih vzorcih mleka: surovem mleku, pasteriziranem in steriliziranem mleku. Mleko, s svojo hranilno sestavo, ki vsebuje proteine, ogljikove hidrate, maščobe, vitamine in minerale predstavlja odlično gojišče, v katerem hitro zrastejo bakterije. Mleko se lahko kontaminira z bakterijami, ki so na površini vimena, v napravah za zbiranje in prevoz mleka in na rokah ljudi.
Po učinkoviti toplotni obdelavi, kot sta sterilizacija in pasterizacija naj v mleku ne bi bile prisotne bakterije. Ker na gojitvenih ploščah po inkubaciji pri teh vzorcih nismo zaznali bakterij, to pomeni, da sta bili sterilizacija in pasterizacija učinkoviti, hkrati pa, da so na predhodnih vajah študenti že usvojili tehnike sterilnega dela. Tudi pri surovem mleku s posestva BC Naklo je bilo prisotno skupno število mikroorganizmov znotraj dovoljenih vrednosti in bilo nižje kot v preteklosti, kar je vsekakor vzpodbudno. Surovo mleko s posestva BC Naklo torej ustreza standardom, ki morajo biti izpolnjeni ob času prevzema na pridelovalnem gospodarstvu za sprejem surovega mleka v obrate za obdelavo oziroma predelavo.
Čestitamo!