PREDELAVA MLEKA
Predelava mleka
TEČAJ PREDELAVE MLEKA NA DOMU
Tečaj je razdeljen na tri sklope: fermentirano mleko, siri in izdelki iz smetane
- Fermentirano mleko: Izvedeli boste splošne informacije o fermentiranem mleku, se seznanili s pomenom mlečnokislinskih bakterij, spoznali vrste fermentiranega mleka in mlečnokislinske bakterije ter izdelali jogurt, kislo mleko in kefir. Spoznali boste tudi napake fermentiranega mleka in kako jih odpraviti.
- Siri: Izvedeli boste splošne informacije o sirih in njihovi razvrstitvi ter značilne lastnosti in napake sirov. Izdelali boste sveži sir – skuto, namaze iz skute, poltrdi sir in mehki sir. Spoznali boste napake izdelkov in kako se jim izogniti.
- Izdelki iz smetane: Izvedeli boste splošne informacije o smetani ter izdelali kislo smetano, surovo maslo in namaze iz surovega masla, pinjenec, topljeno maslo, mascarpone in domači sladoled. Spoznali boste napake izdelkov in kako se jim izogniti.
V okviru tečaja boste spoznali tudi osnove o higieni pri predelavi mleka, spoznali tehnološke postopke in se seznanili s pravilnim embaliranjem, označevanjem in shranjevanjem izdelkov.
Tečaj je primeren za vse, ki se želite spoznati z osnovami predelave mleka iz izdelovati enostavnejše izdelke v manjših količinah (tudi v domači kuhinji). Tečaj je prav tako primeren za vse, ki želite pridobiti NPK Predelovalec/ka mleka na tradicionalen način, saj vsebuje vsebine iz kataloga strokovnih znanj in spretnosti za to NPK.
Cena tečaja: 159 EUR z DDV
Termini tečaja:
2. 10. – 4. 10. 2023, ob 16.00
6. 11. – 8. 11. 2023, ob 16.00
29. 1. – 31. 1. 2024, ob 16.00
4. 3. – 6. 3. 2024, ob 16.00
8. 4. – 10. 4. 2024, ob 16.00
Več informacij in prijave: 080 3900, 04 277 21 20, 041 499 934/936 oz. tecaji@bc-naklo.si