Back



IZKUŠNJE ŠTUDENTOV V TUJINI - SICILIJA, ITALIJA

PRAKSA ŠTUDENTK ŽIVILSTVA IN PREHRANE

ITALIJA, SICILIJA

Štiri študentke živilstva in prehrane so v študijskem letu 2023/24 v okviru programa Erasmus+ del praktičnega izobraževanja opravile v Italiji.

V okviru programa usposabljanja so študentke prvi dan sodelovale pri izdelavi jagodnega džema v družinskem proizvodnem obratu U´Barunieddu v Bagherii. Izbrale in pripravile so surovine, jih termično obdelale in po polnjenju v kozarce še pasterizirale v duplikatorju. Podjetje  U´Barunieddu v Bagherii je sicer dobro poznano v regiji po kakovostnih izdelkih iz lokalnih surovin, vsak od njih pa pripoveduje svojo zgodbo, ki govori o tradiciji na inovativen, gurmanski način. Študentke so z zanimanjem prisluhnile njihovi podjetniški zgodbi in nadaljnjim načrtom.

Drugi dan so si dopoldne ogledale mestno tržnico Ballaro – največjo tržnico v Palermu, poznano po raznoliki lokalni ponudbi sadja, zelenjave, rib, slaščičarskih izdelkov, začimb in sveže pripravljenih prigrizkov. Na tržnici ponujajo tudi tekstil in različne izdelke za dom in gospodinjstvo. Kasneje so obiskale zadrugo Valdibella v kraju Camporelare. Zadruga se ukvarja s pridelavo zelenjave, sadja, žit in vinske trte. Ogledale so si skladišče in proizvodni obrat za izdelavo različnih sadnih in zelenjavnih izdelkov ter manjšo trgovinico, kjer prodajajo svoje izdelke. Ker je Sicilija znana tudi po bogati biotski raznovrstnosti, so študentske našle čas tudi za obisk botaničnega vrta v Palermu in ogled različnih mestnih znamenitosti.

V sredo so se  odpravile k šefu slaščičarne, kjer so spoznale ključne postopke in sestavine za izdelavo okusnega sladoleda. Izkušeni mojster je študentkam predstavil izdelavo mlečnega, lešnikovega in pistacijevega sladoleda. Kako prepoznamo dober pistacijev sladoled? Biti mora rjavkaste barve, saj to pomeni, da je pripravljen iz pistacije in zgolj dodanega barvila. V proizvodnem obratu izdelujejo različne sladice, ki jih prodajajo v svoji kavarni. Pozno popoldne so obiskale tudi univerzo v Palermu (UNIPA), kjer so si v njihovi menzi ogledale izdelavo testa za pico in sodelovale pri okrogljenju testa. V njihovi kuhinji dnevno spečejo tudi 400 pic. Študentke so prisluhnile razlagi o pripravi obrokov in organizaciji dela ter si ogledale kuhinji in prostor za pripravo alergenih obrokov.

Prosto četrtkovo dopoldne so študentke izkoristile za obisk mesta Cefalu. Majhno mesto, ki leži med zalivom in skalnim masivom La Rocca, je zaradi peščenih plaž, srednjeveških ulic in odličnih restavracij priljubljena turistična destinacija. Popoldne so obiskale manjši obrat za izdelavo tradicionalnih testenin. Mojster Fabio Serino je prikazal izdelavo raviolov z različnimi nadevi in pripravo testa za lazanjo. Študentke so sodelovale pri pripravi in oblikovanju testa. 

Zadnji dan je bil namenjen obisku sirarne Caseificio Fratelli Biddeci. V delavnici so si študentke ogledale proces izdelave mocarele, burrate, sira provalone in ricotte in se preizkusile tudi pri izdelavi sirov. Sirarna ima tudi svojo trgovino z raznoliko ponudbo mlečnih izdelkov.

Kaj bo študentkom ostalo v spominu? Zagotovo kulturna dediščina, bogata kulinarična ponudba in kreativnost ter spoštovanje lokalne hrane.

Cerklje pod Krvavcem september 2024 2 str. 23 Po nove izkusnje v tujino v okviru programa Erasmus+

Glas Naklo oktober 2024_Po nove izkušnje v tujino_str. 57, 58.pdf

ČLANEK KRANJČANKA JULIJ 2024 PO NOVE IZKUŠNJE V TUJINO

Skip to content