Back

ESTONIJA

Termin usposabljanja: 29. 10. – 8. 11. 2024.

Področje usposabljanja: živilstvo in prehrana.

Inštitucija prejemnica: Olustvere Teenindus-ja Maamajanduskool, Müüri 4, Olustvere, Põhja-Sakala vald, 70401 Viljandi maakond, Estonija

Spletna stran:   https://www.olustvere.edu.ee/

Dijaki: Valentina Arnšek, Lana Elisabeth Mavri, Manca Mubi, Lea Perovšek, Katja Rupnik, Lina Jarkovič, Mojca Vene, Špela Šturm, Teja Markun, Deja Zorč, Tomaž Petrič, Matej Hočevar

Učiteljica spremljevalka: Eva Traven 

 

 Ponedeljek, 28. 10. 2024 – 1. dan 

V zgodnjih jutranjih urah smo se zbrali na parkirišču Biotehniškega centra Naklo. Skupino dvanajstih dijakov in profesorico sta pobrala dva kombija in nas odpeljala na pot proti Dunaju. Na tamkajšnjem letališču smo se vkrcali na letalo in poleteli proti mestu Talin, kjer smo po dobri dvourni vožnji mirno pristali. Tam nas je že čakala ena izmed naših gostiteljic Katrin in nas pospremila do vasice Olustvere, kjer je locirana naša gostiteljska šola Olustvere Teenindus-ja Maamajanduskool. Prispeli smo v poznih večernih urah, zato so smo se uspeli le hitro namestiti v dijaškem domu. Gostiteljica Marika nam je pripeljala pice, da smo se po napornem dnevu pred počitkom lahko še dobro okrepčali. 

Torek, 29. 10. 2024 – 2. dan

Po odličnem zajtrku nas je sprejela profesorica Eve. Na kratko nam je predstavila varno delo in higieno v delavnici, saj je bilo na današnjem sporedu delo s piščančjim mesom. Po predavanju nam je razdelila delovne halje, hlače, rokavice, kape in ostalo zaščito. Ko smo se pripravili smo odšli v proizvodni prostor, kjer smo v roke takoj dobili nože, seveda z navodili, kako z njimi rokovati. Lotili smo se piščanca. Najprej smo se naučili, kako ga razkosati, nato pa smo nadalje obdelali meso. Naučili smo se delati piščančje žepke in piščančje zvitke z maslom, česnom in koprom. Večino izdelkov smo spakirali, nekaj pa smo jih toplotno obdelali in dimili, tako da smo lahko naše izdelke tudi poskusili! Po opravljenem delu smo vse temeljito pospravili in očistili. Med pavzo za kosilo smo imeli nekaj časa, da smo si ogledali čudovito okolico šole. Po delavnicah nas je sprejel gostitelj Edgar. Na kratko nam je podal nekaj informacij o avtobusnih prevozih in okolici kjer bivamo. Zatem nas je čakala odbojka, kjer smo se bolje spoznali z dijaki tamkajšnje srednje šole. Večer smo zaključili s skupnim druženjem ob filmu in družabnih igrah.

Sreda, 30. 10. 2024 – 3. dan

Dan smo začeli s tradicionalnim zajtrkom, potem pa smo se hitro oblekli v delovna oblačila in pričeli z delom. Na programu nas je čakala priprava različnih piščančjih klobas. Razdelili smo se v dve skupini, vsaka pa je pripravila svojo vrsto klobas. Prva skupina je uporabila piščančje meso in peso, druga pa gobe namesto pese. Iz mešanice mletega mesa, začimb in drugih dodatkov smo s pomočjo stroja za izdelavo klobas naredili dve različni obliki klobas. Izdelke smo obesili, postavili v napravo za dimljenje in jih po kosilu tudi poskusili. Nazadnje nas je čakalo še polnjenje perutničk s sirom in rižem.

Po nekaj prostega časa smo se popoldne z avtobusom odpeljali v bližnje mesto Viljandi, po katerem smo lahko iskali zanj značilne velike kamnite jagode, navdahnjene po sliki znanega slikarja Paula Kondasa. Ogledali smo si znamenite ruševine gradu iz leta 1224 in viseči most, cerkev sv. Janeza pa je bila žal zaprta. Po ogledu smo povečerjali in si vzeli še nekaj prostega časa za sprehod skozi mesto. Po koncu večera nas je namesto avtobusa domov s svojim minibusom odpeljal prijazni šofer Alex, dan pa smo zaključili nasmejano.

Četrtek 31. 10. 2024 – 4. dan

Dan smo danes začeli z zajtrkom ob osmih, kjer smo se dobro okrepčali za celodnevne aktivnosti. Po zajtrku so se začele delavnice, kjer smo delali s tremi različnimi vrstami rib. Bilo je zelo zanimivo, saj smo spoznali značilnosti vsake vrste in se učili različnih tehnik dela z njimi. Sledilo je kosilo, po katerem smo nadaljevali z delavnicami. Popoldne smo pridobili še več praktičnega znanja. Iz rib, ki smo jih očistili smo pripravili polpete. Po zaključenih delavnicah smo imeli prosti čas.

Ob šestih pa smo se zbrali pri profesorici Evi, kjer smo skupaj pekli palačinke in si ogledali film. Večer je bil družaben in sproščen, poln smeha in dobre hrane.

Petek, 1. 11. 2024 – 5.dan

Zjutraj po odličnem zajtrku smo se oblekli v delovna oblačila in se še zadnji dan zbrali pred mesno delavnico. Profesorica nam je na kratko predstavila kaj bomo ta dan delali. Na sporedu je bila predelava svinjine. Razdelili smo se v dve  skupini. Vsaka je dobila po pol prašiča, ki ga je bilo treba razkosati. Boljše meso smo narezali na  kocke in ga vakuumirali, saj ga bodo v kuhinji porabili za pripravo golaža. Slabše meso pa smo pred vakuumiranjem zmleli. Za kosilo vsak dan lahko poizkusimo svoje lastne izdelke iz mesnice. Po delavnici, ki smo jo končali malce prej, smo si na hitro ogledali še predelovalnico sadja in se poslovili od naše profesorice mesnih delavnic.

Naslednji teden nas namreč čakajo še delavnice mlečnih izdelkov. Hitro smo se preoblekli in se namenili, da se z avtobusom odpeljemo do bližnjega mesteca Suure-Jaani, nazaj domov pa naredimo krajši pohod. Zaradi močnega deževja pa smo se kaj hitro obrnili in se odločili, da bo preostanek dneva namenjen počitku, čez vikend imamo namreč v planu obisk dveh največjih mest – mesto Tartu v soboto in Talin v nedeljo. Nekateri najbolj pogumni smo šli vseeno peš naokrog, dan pa smo zaključili z drugimi športnimi aktivnostmi in druženjem.

Sobota, 2. 11. 2024 – 6. dan

Danes smo obiskali mesto Tartu, drugo največje mesto Estonije. Ob 8.45 nas je šofer Alex z mini busom odpeljal izpred doma proti Tartuju. Ko smo prispeli, smo obiskali znanstveni muzej AHHAA, si ga ogledali in lahko izvedli različne poskuse. Po ogledu smo se odpravili proti nakupovalnem centru, kjer smo pojedli odlično kosilo, pred tem pa smo imeli nekaj prostega časa za nakupe. Po kosilu nas je učitelj Edgar odpeljal po starem delu mesta. Ogledali smo si fontano z znamenitim kipom Poljubljajoča študenta, univerzo Tartu in opečnato zgrajeno luteransko cerkev sv. Janeza. Po sprehodu smo se odpeljali v ogromen nakupovalni center, kjer so nam bile na voljo različne aktivnosti. Po polnem dnevu smo se prijetno utrujeni odpeljali proti domu.

Nedelja, 3.11.2024 – 7. dan

Danes smo dan začeli z zajtrkom, ki smo si ga ponovno pripravili sami. Po zajtrku smo se usedli v mini bus in se z organizatorko Mariko odpeljali v Estonsko prestolnico Talin. Naš dan dogodivščin smo začeli s pomorskim muzejem ob Baltskem morju. Tam smo videli različne makete ladij, boj, podmornic, letal, strelovodov in različne arheološke najdbe ter pomorske pripomočke. Malo bolj adrenalina željni pa so lahko plezali in se z zipline-om spuščali z jambora sredi muzeja. Po ogledu muzeja smo se odpravili v bližini nakupovalni center na okusno kosilo in kratek ogled trgovin. Na hitro smo ogledali še stari del mesta in prispeli v drugi zgodovinsko-pomorski muzej v centru, saj nas je cel dan spremljalo deževno vreme.  Ogledali smo si še cerkev svetega Nikolaja in razstavo starih umetnin v cerkvi. Na koncu smo si vzeli še slabo uro za prosti ogled mesta ali obisk nakupovalnega centra, potem pa smo se vrnili nazaj v Olustvere. Dan smo zaključili s pripravo večerje in druženjem po sobah.

Ponedeljek, 4. 11. 2024 – 8. dan

Danes smo začeli s programom mlečnih izdelkov. Po zajtrku smo se oblekli v nova delovna oblačila in začeli z poukom. Najprej nam je profesor Edgar razkazal različne naprave za pasterizacijo mleka. Pričeli smo z izdelavo sira, jogurta in skute. Preden smo začeli s postopki izdelave, smo analizirali mleko v laboratoriju. Rezultati so pokazali, da v mleku ni nepotrebnih antibiotikov. Mleko smo pasterizirali, ga razdelili na tri dele in vsakemu dodali različno kulturo bakterij za specifičen produkt. Medtem smo naredili maslo, tako da smo gosto stepli smetano, jo očistili in dodali začimbe. Nastalo maslo smo zapakirali in shranili v hladilnik. Prostore smo temeljito očistili.

Po delavnicah smo imeli nekaj prostega časa, dan pa smo zaključili z odličnimi picami, ki smo jih spekli sami. 

Torek, 5. 11. 2024 – 9. dan

Danes smo dan začeli z zajtrkom ob 8:00. Po zajtrku smo se odpravili na delavnice, kjer smo najprej pripravljali jogurte različnih okusov (okus gozdnih sadežev in rakitovca, ki je v Estoniji zelo razširjena rastlina). Ko smo končali s pripravo, smo jih zapakirali, nato pa se lotili še priprave skute. Po delavnicah smo odšli na kosilo, po kosilu pa smo se vrnili k delu in nadaljevali z izdelovanjem mocarele.

Med prostim časom so smo se lahko udeležili jahanja, estonski dijaki pa so nam razkazali njihove živali. Ob sedmih  smo se odpravili k profesorici Evi, kjer smo za večerjo pripravili testenine in uživali v prijetnem družabnem večeru.

Sreda, 6. 11. 2024 – 10. dan

Danes po zajtrku smo začeli s pakiranjem skute in sira. Po pakiranju smo odšli v kuhinjo, kjer smo pripravljali skutin sir in kremno karamelo. Že dopoldne smo z našim delom zaključili in se po kratki pavzi odpravili na kosilo.

Po kosilu smo se odpeljali v bližnje malo mestece Suure-Jaani, ki je znano po svojem vodnem parku. Kopali se sicer nismo, smo si pa ogledali cerkev, jezero in samo mesto, po ogledu pa smo se peš odpravili do doma, da smo se malce razgibali. Sledila je še večerja, druženje in spanje.

Četrtek, 7. 11. 2024 – 11. dan

Po okusnim zajtrku smo se odpravili v kuhinjo, kjer smo se razdelili v pare. Nato nam je profesorica Kaiti razdelila recepte in razkazala kuhinjo, da smo se lahko hitro lotili dela. Pripravljali smo foccaccio, maringe, kiš in profiterole z vanilijevo, mesno ter skutino kremo. Med kuhanjem smo uporabljali skuto in rikoto, ki smo jih naredili na mlekarskih delavnicah, na koncu pa smo lahko ustvarili svoje recepte v katerih smo uporabili našo mocarelo in sir za žar.

Po kosilu pa smo se udeležili steklopiharske delavnice, kjer nem je učitelj Ivar s svojo partnerko predstavil umetnost pihanja stekla. Vsak je nato lahko sodeloval pri izdelavi svoje lastne steklene vaze, ki jo bo lahko odnesel s seboj domov za spomin.

Po delavnici pa je sledil prost večer za učenje in druženje, za večerjo pa smo si privoščili okusne jedi, ki smo jih izdelali na dopoldanski kuharski delavnici.

Petek, 8.11.2024 – 12. dan

Pa smo prispeli do konca naše skoraj dvotedenske mobilnosti v sklopu Erasmus+ na Estonski šoli Olustvere Teenindus-ja Maamajanduskool. Zjutraj smo še zadnjič pozjtrkovali njihovo tipično kašo z marmeladnim prelivom, ki nam je želodčke napolnila vsako jutro – najljubši obed dneva! Po zajtrku smo se lotili pisanja in beleženja spominov na mobilnost, ob 12-i uri pa nas je čakalo kosilo, z ravnateljem šole in našim učiteljem Edgarjem. Kosilo so nam pripravili Estonski dijaki, ki se učijo kuhanja. Po kosilu smo se odpravili še do steklarne, kjer so nas razveselili naši izdelki od prejšnjega dne. Kdaj v bodoče bomo imeli še priložnost poskusiti kaj takega?

Izmenjava nam je ponudila ogromno priložnosti, da smo se lahko naučili nekaj novega, od strogo živilskih delavnic, ki smo jih kljub različnemu ozadju iz katerega prihajamo vsi sprejeli in z veseljem opravljali, do kuharskega tečaja, kjer smo se morda srečali z novoodkrito strastjo do kuhanja! Tudi aktivnosti izven šolskega programa je bilo na voljo kar nekaj, vsak dan smo tako ali drugače našli priložnost, da smo se imeli lepo ali se naučili nekaj novega.

Malo estonsko mestece Olustvere tako zapuščamo s kopico lepih izkušenj in spominov, najvažnejši pa bodo ostali tisti trenutki, ki obogatijo duha in širijo obzorja.

Skip to content