Train To Sustain
Train To
Sustain
Train To Sustain
Celotno ime: TRAIN2SUSTAIN
Program: ERASMUS+ Alliances for Education and Enterprises
Št. projekta: 2023-1-1E01-KA220-VET-00156916
Trajanje: 2. 10. 2023 – 1. 4. 2026
Vrednost: 400.000,00 EUR
Vodilni partner: BC Naklo
Ostali partnerji: On Projects Advising, ATU (Irska), CIA (Italija), PFA (Poljska)
Kontakt koordinatorja: Enja Kaličanin – enja.kalicanin@bc-naklo.si, Jerneja Rozman – jerneja.rozman@bc-naklo.si
O projektu
Želimo pomagati učiteljem in izobraževalcem, da bodo lahko svoje dijake bolje učili o:
- zmanjševanju količine zavržene hrane,
- kako izbrati bolj trajnostne načine pridelave hrane,
- zakaj so pomembne okolju prijazne kmetijske prakse,
- kako pametno pakirati hrano, da zmanjšamo vpliv na okolje.
V treh letih bomo:
– raziskali, kaj učitelji že vedo o prehranski trajnosti,
– ustvarili uporabne infografike in digitalne knjižice s primeri dobrih praks,
– izvedli intervjuje in dogodke, kjer bomo zbrali dobre ideje in izkušnje,
– razvili praktičen vodnik za učitelje,
– oblikovali strukturo spletnega tečaja (MOOC), ki bo na voljo vsem.
Zakaj je to pomembno?
Prehranska trajnost postaja nuja, ne izbira – podnebne spremembe, izčrpavanje virov in naraščajoči odpadki zahtevajo bolj odgovoren pristop k prehrani.
Učitelji imajo ključno vlogo – s pravimi orodji in znanjem lahko oblikujejo generacije, ki razumejo pomen trajnostnega prehranjevanja.
Zmanjševanje zavržene hrane – projekt pomaga razviti učne vsebine, ki dijake spodbujajo k bolj premišljenemu ravnanju s hrano.
Povezovanje evropskih izkušenj – z vključevanjem partnerjev iz več držav projekt omogoča izmenjavo dobrih praks in širšo uporabnost rezultatov.
Praktična orodja za poučevanje – razviti materiali (infografike, knjižice, struktura MOOC tečaja) bodo neposredno uporabni v procesih izobraževanja.
Vpliv na lokalno in globalno raven – izobraževanje o trajnosti ne vpliva le na posameznike, ampak prispeva k bolj pravičnemu in okolju prijaznemu prehranskemu sistemu.
Rezultati projekta
- Raziskovalno poročilo o znanju in razumevanju trajnostnega razvoja hrane s strani izobraževalcev v poklicnem izobraževanju in usposabljanju
- Infografija s prednostnimi nalogami na področju trajnostnega razvoja hrane v Evropi
- študije primerov
- analiza skupine za izmenjavo mnenj (Think Tank)
- digitalni plakati
- Vodnik za usposabljanje izobraževalcev poklicnega izobraževanja in usposabljanja o razvoju učnih načrtov
- Struktura tečaja MOOC
- Najboljše prakse in spoznanja iz dejavnosti poučevanja in učenja