IZVEDENE MOBILNOSTI ERASMUS+
Izvedene mobilnosti Erasmus+
SLOVENIJA 2024
STROKOVNO PREDAVANJE
- Termin usposabljanja: 21. 11. – 22. 11. 2024
- Področje usposabljanja: ekološka pridelava in žlahtnenje rastlin
- Udeleženka: dr. Sonja Ilin
V četrtek, 21. 11. 2024 in petek, 22. novembra 2024, je Višja strokovna šola Biotehniškega centra Naklo gostila predavanje dr. Sonje Ilin iz Inštituta za ratarstvo in povrtarstvo Novi Sad, ki nosi status inštituta nacionalnega pomena za Republiko Srbijo. Predavanje je potekalo v okviru predmetov Podjetništvo in trženje (PIT) ter Poslovanje vrtnarskega podjetja (PVP).
Dr. Sonja Ilin, strokovnjakinja na področju kmetijstva in žlahtnjenja rastlin, je študentom predstavila delo oddelka za male žitarice, kjer se ukvarjajo z ustvarjanjem novih sort pšenice za prehrano ljudi in ječmena za živalsko krmo ter pivovarstvo. Poseben poudarek je bil na procesih ekološke pridelave, pridelave NE-GSO soje ter prilagoditvah kmetijske proizvodnje na podnebne spremembe. V okviru predavanja so bili predstavljeni tudi sodobni pristopi k analizi kakovosti semen, tehnologijam pridelave in komercializaciji semen novih sort.
Sodelovanje v okviru programa Erasmus+ (projekt Akreditacija HED 2024) je študentom ponudilo vpogled v mednarodne izkušnje in sodobne trende v kmetijstvu. Predavanje je pripomoglo k poglobitvi razumevanja študentov o aktualnih izzivih in priložnostih v agronomiji in hortikulturi ter krepitvi mednarodnega sodelovanja Biotehniškega centra Naklo.
Zahvaljujemo se dr. Sonji Ilin za bogat prispevek in deljenje strokovnega znanja!
Avtor fotografij: dr. Drago Papler
SRBIJA 2024
STROKOVNO USPOSABLJANJE V SRBIJI
- Termin usposabljanja: 12. 9. – 16. 9. 2024
- Področje usposabljanja: biotehnika in turizem
- Udeleženca: Irena Gril in dr. Drago Papler
Med 12. in 16. septembrom 2024 sta se ravnateljica Višje strokovne šole Irena Gril in vodja MIC-a dr. Drago Papler skupaj s predstavniki Konzorcija Biotehniških šol Slovenije udeležila strokovne ekskurzije v Srbijo.
Mobilnost, ki je potekala v okviru projekta Erasmus+, je bila namenjena vzpostavitvi novih sodelovanj med inštitucijami, izmenjavi znanj in dobrih praks ter pedagoških izkušenj. Na obisku v strokovnih šolah s področja biotehnike in turizma v Beogradu, Futogu in Čeneju smo z učitelji, mentorji ter vodstvom šol spregovorili o pridobivanju strokovnih kompetenc dijakov ter vlogi šol na področju kmetijstva in gospodarstva. Med drugim smo obiskali mlekarno Carpe Diem, hladilnico sadja in zelenjave Darkom, destilarno Krneta in urbane čebelarje v Beogradu. Sprejel nas je pokrajinski sekretar za gospodarstvo in turizem Vojvodine dr. Nenad Ivanišević, s katerim smo izmenjali izkušnje na področju razvoja turizma v regionalnem okolju.
ITALIJA 2024
STROKOVNO USPOSABLJANJE PREDAVATELJICE V ITALIJI
- Inštitucija prejemnica: CESIE ETS, Via Roma, 94, 90133 Palermo
- Termin usposabljanja: 20. 5. – 24. 5. 2024
- Področje usposabljanja: živilstvo in prehrana
- Udeleženka: Irena Gril
Strokovno usposabljanje na Siciliji
V okviru projekta Akreditacija HED 2023, sem se skupaj s štirimi študentkami Višje strokovne šole BC Naklo, program Živilstvo in prehrana, udeležila strokovnega usposabljanja v Italiji. Enakega programa se je udeležila tudi učiteljica v okviru projekta Akreditacija VET 2022.
Prvi dan smo sodelovale pri izdelavi jagodnega džema v družinskem proizvodnem obratu U´Barunieddu v Bagherii. Poleg teoretične predstavitve smo izvedle vse faze tehnološkega postopka, od priprave surovine do pasterizacije končnega izdelka v duplikatorju.
Drugi dan smo si dopoldne ogledale mestno tržnico Ballaro – največjo tržnico v Palermu, poznano po raznoliki lokalni ponudbi sadja, zelenjave, rib, slaščičarskih izdelkov, začimb in sveže pripravljenih prigrizkov. Popoldne smo obiskale zadrugo Valdibella v kraju Camporelare, katere glavna dejavnost je pridelava in predelava zelenjave, sadja, žit in grozdja.
Sreda je bila menjena sladkim dolžnostim. Obiskale smo proizvodno enoto izdelave sladic Osterie Ballaro – La Mortana, kjer za potrebe lastne restavracije izdelujejo tradicionalne sicilijanske sladice, kot so casata, canolli, sladoled, pite in ostale dobrote. Popoldne smo si v prostorih univerze v Palermu (UNIPA) ogledale prostore za pripravo in izdajo obrokov jedi. Vodja kuhinje nam je predstavil organizacijo dela, načine nabave, skladiščenje živil in opremo posameznih kuhinj za pripravo obrokov. Največ časa smo posvetile izdelavi pizz. Po teoretični predstavitvi smo se preizkusile v izdelavi testa, deljenju in okroglenju posameznih hlebčkov testa.
Prosto četrtkovo dopoldne smo izkoristile za obisk mesta Cefalu, majhnega mesta, ki je zaradi svoje lege, srednjeveških ulic, odličnih restavracij, predvsem pa dolgih peščenih plaž priljubljena turistična destinacija. Popoldne smo obiskale obrtniški obrat za izdelavo tradicionalnih testenin. Mojster Fabio Serino nam je prikazal izdelavo testa za testenine in pripravo različnih nadevov za sveže testenine. Po teoretičnem uvodu smo tudi same izdelovale raviole z različnimi nadevi.
Zadnji dan je bil namenjen obisku sirarne Caseificio Fratelli Biddeci. Sirarna ima tudi svojo trgovino z raznoliko ponudbo mlečnih izdelkov. V delavnici smo si ogledale proces izdelave mocarele, burrate, sira provalone in ricotte. Po izčrpni predstavitvi tehnoloških postopkov izdelave posameznih sirov smo sodelovale tudi pri posameznih fazah izdelave nekaterih sirov.
Po izdelavi sirov smo si ogledali tudi kmetijo, na kateri pridelujejo značilne vrtnine in sadje, katerega delno tržijo v lastni trgovini, delno pa na mestni tržnici. Zaradi ugodnih rastnih razmer smo tako že v mesecu maju lahko okušali limone, pomaranče, bele in črne murve ter različne vrste jagod.
Delovni teden smo zaključili na tem idiličnem posestvu v prijetni senci z okušanjem izbranih sirov in drugih sicilijanskih specialitet.
Članek moje podeželje Sicilija 2024
ČLANEK KRANJČANKA JULIJ 2024 PO NOVE IZKUŠNJE V TUJINO
Cerklje pod Krvavcem september 2024 2 str. 23 Po nove izkusnje v tujino v okviru programa Erasmus+
Objave inštitucije CESIE ETS o mobilnosti:
Mobilnost v Republiko Severno Makedonijo
Med 10. in 14. septembrom 2023 sta se ravnateljici obeh šol Irena Gril (Višja strokovna šola) in Andreja Ahčin (Srednja šola in gimnazija) ter Vodja MIC-a dr. Drago Papler udeležili mobilnosti v Severno Makedonijo.
Mobilnost, ki je potekala v okviru projekta Erasmus+, je bila namenjena vzpostavitvi novih sodelovanj s Fakulteto za kmetijske vede in prehrano, srednjimi šolami in delodajalci. Tako bodo v prihodnje študenti imeli več možnosti za opravljanje praktičnega izobraževanja v tujini, dijaki pa tudi možnost opravljanja praktičnega usposabljana z delom in izmenjav med šolami. Mobilnost je bila tudi priložnost za predstavitev strokovnega izobraževanja na biotehniškem področju v Sloveniji. Obiskali smo podjetja Tikveš, Makprogres, Ema Stil ter različne turistično-gostinske kapacitete v Skopju, Kavadarcih, Kočanih, Vinici, Blatecu in Berovem.
Obisk na Poljoprivredni fakulteti – Univerza Novi Sad, Srbija
Predavatelj Višje strokovne šole, dr. Dragan Žnidarčič je se udeležil Erasmus izmenjave v Srbiji, na »Poljoprivrednom fakultetu-Univerzitet Novi Sad« (Vojvodina) med 25. in 27. 5. 2023.
Glavni namen obiska je bil izmenjava dobrih praks in inovativnih pristopov pri raziskovalnih projektih na področju hortikulture. Kolegi iz Katedre za fitomedicino so predavatelju predstavili nove, ekološko varne metode varstva rastlin, ki temeljijo na nestrupeni, naravni osnovi. Kot rešitev se zato pojavljajo biostimulatorji. V grobem kot biostimulatorje označujemo snovi ali mikroorganizme, ki jih nanašamo na rastline ali v njihovo rizosfero z namenom, da bi jih okrepili ali poživili njihov metabolizem. Naneseni biostimulatorji spodbudijo obrambno sposobnost rastlin tudi v slabših pogojih, ne da bi pri tem za seboj pustili negativne posledice. Vse več znanstvenikov in pridelovalcev tako ocenjuje uporabo omenjenih sredstev kot perspektivno metodo, uporabno tako v ekološki kot integrirani pridelavi. Z uporabo biostimulatorjev lahko uresničujemo skrb za okolje in podpiramo varno pridelavo hrane. Pomen biostimulatorjev v smislu skrbi za okolje in ekonomike pridelave tako narašča. Hkrati rastejo tudi zahteve po dokazih o tehnološko korektni pridelavi z upravičeno uporabo biostimulatorja in s pozitivnim vplivom na kakovost in količino pridelka.
V podjetju »Grow rasad« v Irigu se je predavatelj seznanil z proizvodnjo sadik vrtnin brez zemlje (hidroponski sistemi), ki v nadzorovanih pogojih poteka prek celega leta.
Prispevek o izvedeni mobilnosti z naslovom Promoting scientific research in Poreč, Croatia and Novi Sad, Serbia je objavljen v šolskem glasilu The sky is the limit, dostopen na povezavi: http://www.bc-naklo.si/srednja-sola-in-gimnazija/gimnazija/dejavnosti/krozki/angleski-krozek/
Strokovno izobraževanje v Severni Makedoniji – na Univerzi Goce Delcev, Shtip
Od 21. do 24. maja 2023 sva se ravnateljica VSŠ Irena Gril in predavateljica Melita Ana Maček udeležili strokovnega izobraževanja na Univerzi Goce Delcev Shtip v Severni Makedoniji. Univerza združuje 12 fakultet in 3 akademije. Obiskali sta tehnološko fakulteto, kjer na prvi stopnji študija izvajajo programe oblikovanje in tehnologija tekstilij in oblačil, živilska tehnologija in tehnologija materialov.
V sklopu izobraževanja sta si ogledali podjetje Makprogres in vinarstvo Imako vino.
Podjetje Makprogres je bilo ustavljeno v letu 1990 kot majhno družinsko podjetje. Danes je ena od največjih prehranskih družb na Balkanu in ključni akter v slaščičarski industriji v regiji. Večino proizvedenih izdelkov izvažajo v države Balkana, Evropske unije, Bližnjega vzhoda, Afrike, v Avstralijo, Kanado in ZDA. Imajo okrog 750 zaposlenih. Konkurenčno prednost jim zagotavljajo certifikati IFS, ISO9001:2008, HALAL. V letu 2003 so bili prvo podjetje v Makedoniji z implementiranim HACCP-sistemom. Vse surovine in končni izdelki podjetja Makprogres so pod rednim nadzorom certificiranih laboratorijev in tudi lastnega laboratorija. Cilj podjetja Makprogres je visoka kakovost izdelka ob sprejemljivi ceni. V sklopu podjetja imajo laboratorij za razvoj, kjer zaposlene nenehno spodbujajo k razvoju novih receptur ob uporabi sodobnih metod tehnologije. Proizvajajo širok izbor slaščic z različnimi nadevi (rezine, torte, štruklji, piškoti itd.), ki so znane pod imenom Vincinni in Vincinni finest. Njihove priznane blagovne znamke so poleg Vincinni še Armonia, Sončeva dolina, Fantasia, Natura, Donia. Proizvajajo tudi izdelke za privatne blagovne znamke. Njihove proizvode lahko dobimo v različnih trgovskih verigah, med drugim v Lidlu, Sparu, Hofru, Eurospinu, Tušu in Mercatorju. Nedavno so ustanovili akademijo Vincinni, namenjeno programom usposabljanja za nadgradnjo tehničnih spretnosti zaposlenih, uvajanju novega osebja in izobraževanju iz vsebin poslovanja. Podjetje je dober primer sodelovanja z univerzo Goce Delcev.
Naslednji dan sta obiskali podjetje Imako vino. Vinarstvo v Makedoniji ima zaradi ugodnega podnebja in tal več kot 3.000-letno tradicijo. Vinska klet Imako vino ima za zagotavljanje visoke kakovosti grozdja v lasti nekaj lastnih vinogradov in tudi partnerskih vinogradov v vinorodnem območju Povardarie. Vinska klet je bila ustanovljena leta 2002, s ciljem nadaljevati družinsko tracijo predelave vina. Danes je postala ena največjih vinskih kleti v Makedoniji, z letno proizvodnjo nad 10 milijonov litrov vina. Vinska klet uporablja sodobne tehnike predelave, ki omogoča izboljšave v različnih fazah predelave (kontinuirna flotacija, filtracija, hladna stabilizacija ipd.). K ustvarjanju edinstvenih vin prispevajo strokovni tim zaposlenih. Velik poudarek dajejo nazoru kakovosti v njihovih laboratorijih. Imajo standard ISO22000:2005.
Prispevek o izvedeni mobilnosti je objavljen v strokovni reviji Moje podeželje Erasmus+ strokovno usposabljanje v Makedoniji
Še en prispevek o mobilnosti z naslovom The friendly people, delicious cakes and lovely wines of Macedonia je objavljen v šolskem glasilu The sky is the limit – dostopen na povezavi: http://www.bc-naklo.si/srednja-sola-in-gimnazija/gimnazija/dejavnosti/krozki/angleski-krozek/
Mobilnost na Hrvaškem – obisk Veleučilišča v Križevcih in podjetja Podravka
Vodstvo in predavatelji višje strokovne šole BC Naklo smo se 15. in 16. maja 2023 udeležili mobilnosti na Hrvaškem. Obiskali smo Visoko gospodarsko učilišče v Križevcih, ki se po novem imenuje Veleučilišče v Križevcih. Veleučilišče je javni in samostojni visokošolski zavod, ki izobražuje v programih Poljedelstvo in Management v poljedelstvu na dodiplomski in podiplomski stopnji. Sestali smo se z dekanjo, dr. Marcelo Andreata-Koren, ki nam je predstavila šolo, programe, domače in mednarodno sodelovanje v projektih. Uvajajo tudi nov, dvoletni program, zaradi česar se želi šola tudi v prihodnje povezati z Višjo strokovno šolo BC Naklo. Poleg povezovanja na ravni študijskih programov, smo se dogovarjali tudi o možnostih izmenjav študentov v okviru programa Erasmus+. Ogledali smo si posestvo šole, goveji hlev, rastlinjake, semensko banko, mlekarno, labolatorije ter se seznanili z izvajanjem praktičnega izobraževanja študentov.
Drugi dan mobilnosti smo imeli priložnost obiskati podjetje Podravka v Koprivnici. Zgodovina podjetja sega v leto 1934, ko sta brata Wolf v Koprivnici ustanovila delavnico za predelavo sadja, ki je 13 let kasneje dobila ime Podravka. Danes je Podravka eno vodilnih podjetij v JV, srednji in V Evropi. Izdelke prodajajo v več kot 50 državah po vsem svetu. Pod okrilje podjetja spadajo številne poznane in priljubljene blagovne znamke kot so Vegeta, Dolcela, Lino, Fant, Eva, Podravka, Žito, Zlato polje in druge. Po krajši predstavitvi podjetja in njegovega delovanja, smo si imeli priložnost ogledati proizvodnjo njihove vodilne znamke Vegete in pa podravkinih juh. Prepričali smo se o sodobnosti tehnoloških procesov in znanju, vloženemu v zagotavljanje visokokakovostnih izdelkov. Obiskali smo tudi muzej prehrane Podravka, ki je edinstven primer predstavitve procesa industrijske proizvodnje in eden redkih primerov “muzejev podjetij” na Hrvaškem.
Poročilo o izvedeni mobilnosti
Prispevek o izvedeni mobilnosti je je objvljen v strokovni reviji Moje podeželje
Kaj imata skupnega Veleučilišče v Križevcih in Podravka?
Prispevek o mobilnosti z naslovom Who doesn’t remember Podravka? Establishing bonds with the industry and planning future cooperation with our Croatian partners je objavljen tudi v šolskem glasilu The sky is the limit, dostopen na povezavi: http://www.bc-naklo.si/srednja-sola-in-gimnazija/gimnazija/dejavnosti/krozki/angleski-krozek/
Gostili smo predavatelja, dr. Bojana Matijevića iz Univerze v Karlovcu, Hrvaška
V tednu od 8. do 12. maja 2023 smo na VSŠ BC Naklo gostili dr. Bojana Matijevića iz univerze v Karlovcu, ki je študentom programa Živilstva in prehrane ter Upravljanje podeželja in krajine predstavil svoje bogate izkušnje s predelave mleka in mikrobiologije. Še posebej je izpostavil področje avtomatizacije in alternativne metode predelave mleka. Študenti so se pri praktičnem delu posvetili mikrobnim kulturam in propagaciji kvasa.
Predavatelj dr. Matijević se je izmenjave udeležil v okviru Erasmus+ listine Univerze v Karlovcu.
Gostili smo predavatelja, g. Štefana Domeja iz Avstrijske Koroške
5. maja 2023 je v okviru programa Erasmus+ na Višji strokovni šoli potekalo predavanje gostujočega predavatelja g. Štefana Domeja o Sonaravnem načinu reje prašičev vključno z novimi tehnologijami iz tega področja in primeri dobre prakse.
G. Štefan Domej je kmet in kmetijski zastopnik slovenskih kmetov na avstrijskem Koroškem, občinski svetnik v Pliberku, doma v Rinkolah. Je predsednik Zadruge Market Pliberk s petimi poslovalnicami na Južnem Koroškem. Njegova Kmetija pri Zgoncu je usmerjena v prašičerejo in poljedelstvo.