ŽIVILSTVO IN PREHRANA
Naziv programa: Živilstvo in prehrana (ŽIP)
Naziv diplomanta: Inženir/-ka živilstva in prehrane (inž. živil. in preh.)
Trajanje: študij traja dve leti oz. štiri semestre/120 ECTS
Študenti boste pridobili uporabna znanja s področja prehrane, dietetike in gastronomije, sestave živil ter različnih tehnologij v živilstvu. Spoznali boste vodenje tehnoloških postopkov ter organiziranje priprave varne in zdrave hrane. Izvajali in kontrolirali boste različne tehnološke procese in naprave glede na obseg procesa in želeni proizvod. Spoznali in spremljali boste zakonodajo s področja varne hrane in kakovosti izdelkov in se seznanili z zahtevami zagotavljanja osebne higiene, higiene prostorov in opreme. Razumeli boste pomen in načine preverjanja ustreznosti živilskih izdelkov. Vrednotili boste skupine živil po prevladujočih hranilnih snoveh in spoznali njihovo vlogo v vsakodnevni prehrani. Spoznavali boste sodobne trende v prehrani in načrtovali ter opredelili zdravo, uravnoteženo in varovalno prehrano za različne kategorije in
ciljne skupine prebivalstva.

Apolonija Jekovec
študentka ŽIP

Lucija Šprajc
študentka ŽIP
V program Živilstvo in prehrana se vpišite, če vas zanima prehrana, dietetika in gastronomija ter sestava živil ali pa različne tehnologije v živilstvu (od predelave živil rastlinskega izvora, mesa, mleka, žit, do tehnologije vina), živilska kemija z analizo živil ter živilska mikrobiologija in biotehnologija, je ta program prava izbira. V okviru programa boste pridobili veliko znanja o ekonomiki in managementu podjetij, informatiki in statistiki, poslovnem sporazumevanju in vodenju, strokovni terminologi v angleškem jeziku ter spoznali področje zakonodaje v živilstvu ipd. Študentom nudimo bogat nabor izbirnih modulov in predmetov, kar pomeni, da si v 2. letniku študentje lahko glede na svoje interese sami izberejo priljubljene vsebine s področja prehrane ali s področja živilstva. Tekom študija vas čaka veliko vaj v sodobno opremljenih laboratorijih, v inkubatorju Green lab ali pa v različnih organizacijah in živilskih in prehranskih obratih v Sloveniji ali v tujini.
PREDMETNIK
KATALOGI ZNANJ
Študij na Višji strokovni šoli poteka kot redni in izredni študij v obliki predavanj, seminarskih in laboratorijskih vaj, vključujemo pa tudi terensko in projektno delo študentov. Večina predavanj in vaj poteka med tednom v popoldanskem času.
Pomemben del vsakega programa je praktično izobraževanje, ki omogoča neposreden stik študentov z različnimi delodajalci in pridobivanje relevantnih delovnih izkušenj že v času študija. Kar 40 % študijskega programa temelji na izkustvenem učenju in se izvaja v BC Naklo ter v različnih podjetjih ob podpori visoko usposobljenih mentorjev. Skozi študij vas vodijo izkušeni in strokovno uveljavljeni predavatelji.
Študij se zaključi z diplomskim delom, ki ga študenti pripravijo pod strokovnim mentorstvom. Diplomsko delo je raziskovalno oz. aplikativno naravnano.

-
E-naslov:
referat.visja@bc-naklo.si
-
Telefon:
04 277 21 45, 04 620 26 56
-
GSM:
070 485 353