Back

ŽIVILSTVO IN PREHRANA

Naziv programa: Živilstvo in prehrana (ŽIP)

Naziv diplomanta: Inženir/-ka živilstva in prehrane (inž. živil. in preh.)

Trajanje: študij traja dve leti oz. štiri semestre/120 ECTS

Študenti boste pridobili uporabna znanja s področja prehrane, dietetike in gastronomije, sestave živil ter različnih tehnologij v živilstvu. Spoznali boste vodenje tehnoloških postopkov ter organiziranje priprave varne in zdrave hrane. Izvajali in kontrolirali boste različne tehnološke procese in naprave glede na obseg procesa in želeni proizvod. Spoznali in spremljali boste zakonodajo s področja varne hrane in kakovosti izdelkov in se seznanili z zahtevami zagotavljanja osebne higiene, higiene prostorov in opreme. Razumeli boste pomen in načine preverjanja ustreznosti živilskih izdelkov. Vrednotili boste skupine živil po prevladujočih hranilnih snoveh in spoznali njihovo vlogo v vsakodnevni prehrani. Spoznavali boste sodobne trende v prehrani in načrtovali ter opredelili zdravo, uravnoteženo in varovalno prehrano za različne kategorije in
ciljne skupine prebivalstva.

»Za vpis v program Živilstva in prehrane sem se odločil zato, ker me to področje zelo zanima, predvsem vodenje živilskega podjetja. Všeč mi je način študija. Predavatelji so prijazni in razumevajoči. Vsi se trudijo, da bi predavanja potekala čim bolj zanimivo. Dobro je, da so vsa predavanja popoldne in tako lahko študenti opravljamo prakso že med študijskim letom. «

Apolonija Jekovec

študentka ŽIP

»Na Višjo strokovno šolo BC Naklo sem se vpisala, ker me že od nekdaj zanima živilstvo in sem tudi srednjo šolo končala kot Živilsko-prehranski tehnik. Prav na to šolo pa sem se vpisala, ker mi je šola sama po sebi všeč in ker ni v mestu, ampak je okrog narava. Všeč mi je tudi prilagodljivost predavateljev in ostalega osebja na šoli in to, da na tej šoli praktično nič ni nemogoče.«

Lucija Šprajc

študentka ŽIP

V program Živilstvo in prehrana se vpišite, če vas zanima prehrana, dietetika in gastronomija ter sestava živil ali pa različne tehnologije v živilstvu (od predelave živil rastlinskega izvora, mesa, mleka, žit, do tehnologije vina), živilska kemija z analizo živil ter živilska mikrobiologija in biotehnologija, je ta program prava izbira. V okviru programa boste pridobili veliko znanja o ekonomiki in managementu podjetij, informatiki in statistiki, poslovnem sporazumevanju in vodenju, strokovni terminologi v angleškem jeziku ter spoznali področje zakonodaje v živilstvu ipd. Študentom nudimo bogat nabor izbirnih modulov in predmetov, kar pomeni, da si v 2. letniku študentje lahko glede na svoje interese sami izberejo priljubljene vsebine s področja prehrane ali s področja živilstva. Tekom študija vas čaka veliko vaj v sodobno opremljenih laboratorijih, v inkubatorju Green lab ali pa v različnih organizacijah in živilskih in prehranskih obratih v Sloveniji ali v tujini.

PREDMETNIK

Predmetnik je seznam predmetov, ki jih mora študent opraviti v okviru svojega študijskega programa.

KATALOGI ZNANJ

Katalog znanj opisuje specifična znanja, veščine in kompetence, ki jih študent pridobi v posameznih predmetih ali modulih.

Študij na Višji strokovni šoli poteka kot redni in izredni študij v obliki predavanj, seminarskih in laboratorijskih vaj, vključujemo pa tudi terensko in projektno delo študentov. Večina predavanj in vaj poteka med tednom v popoldanskem času.

Pomemben del vsakega programa je praktično izobraževanje, ki omogoča neposreden stik študentov z različnimi delodajalci in pridobivanje relevantnih delovnih izkušenj že v času študija. Kar 40 % študijskega programa temelji na izkustvenem učenju in se izvaja v BC Naklo ter v različnih podjetjih ob podpori visoko usposobljenih mentorjev. Skozi študij vas vodijo izkušeni in strokovno uveljavljeni predavatelji.

Študij se zaključi z diplomskim delom, ki ga študenti pripravijo pod strokovnim mentorstvom. Diplomsko delo je raziskovalno oz. aplikativno naravnano.

  • E-naslov:

    referat.visja@bc-naklo.si

  • Telefon:

    04 277 21 45, 04 620 26 56

  • GSM:

    070 485 353

Skip to content