IZKUŠNJE ŠTUDENTOV V TUJINI -
MILLSTATT, AVSTRIJA
PRAKSA ŠTUDENTKE EME AŽBE
AVSTRIJA, EKOLOŠKA KMETIJA V KRAJU MILLSTATT
V sredo zjutraj sem se odpravila na pot proti Millstattu, kraju v Avstriji, kjer sem preživela teden dni na ekološki kmetiji pri gospe Karin. Že pot do tja je bila zanimiva – uspela sem ujeti vse povezave in na vlaku sem si krajšala čas s filmom The Godfather, dokler nismo prečkali meje, nato pa sem se raje posvetila opazovanju pokrajine.
Po prihodu me je na postaji pričakala Anja in me odpeljala do nastanitve, nato pa sva takoj obiskali posestvo, kjer me je toplo sprejela Karin.
Ko sva si ogledovale vrt mi je veliko poučila o rastlinah in ker nisem poznala angleških imen rastlin sva si pomagale kar z Googlom.
Prvi opravek ki sem ga začela delati je nabiranje bezga za sirup. Sirup sva delale v petih posodah od tega 2 z 10 l vode ter 3 z 5 l. tukaj je recept:
SIRUP ZA 1l
Sestavine:
– 1 l vode
– 1 kg sladkorja
– 20g citronske kisline
– 1/5 limone (zamrznjena) – za 5 l je 1 limona
– zelišča (tukaj je bil bezeg) – za 5 l je 2 pesti
Potek:
vodo pogreješ da zavre, v drugi posodi daš noter sladkor ter citronsko kislino. Preliješ z vročo vodo in dodaš narezano limono. Zelišča daš vedno na koncu! Posodo prekriješ ter pustiš za 3 dni. Čez 3 dni precediš s čisto brisačo ki deluje kot cedilo. Sirup pustiš da zopet zavre, saj tako pobiješ bakterije.
Ko sem zalila ter nabrala nekaj zelišč, sva šle delat morning tea oz. frühstück tee
Karin me odpelje do njene hiše, kjer mi napravi kosilo. Po kosilu me odpeljejo nazaj v mojo sobo, tam sem se do konca zrihtala in za konec dneva odšla na sprehod.
To je bil opis za prvi dan. Med bivanjem v Avstriji sem opazila language barrier.
Stvari ki sem jih še počela:
nabiranje jagod na polju,
nabiranje cvetov ter sušenje
Nabiranje zelišč
Mesečni sejem
Etiketiranje sirupov in čaja
DODATNE AKTIVNOSTI;
Kopanje
Pohod
Bolšji sejem
